Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
07/07/2010
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
κ. Στέφανου Στεφάνου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά τη συνεδρία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε τα ακόλουθα στους δημοσιογράφους:
«Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια εντατική προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση. Σημαντικό συστατικό μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η μείωση των δαπανών για συντήρηση και λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας. Αυτό η Κυβέρνηση το επιτυγχάνει με δύο τρόπους: Πρώτον με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών με την οποία συνολικά για το 2010 και το 2011 θα εξοικονομηθούν 170 εκατομμύρια ευρώ, 80 εκ. ευρώ για το 2010 και 90 εκ. ευρώ για το 2011. Δεύτερον, με τη μείωση των εξόδων της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία επιτυγχάνεται με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Με ενέργειες της Κυβέρνησης, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε μέσα στο 2010 κατά 530. Αυτό εξοικονομεί για το κράτος περίπου 13 εκ. ευρώ ετησίως. Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση 400 μονίμων θέσεων, κάτι που επίσης γίνεται για πρώτη φορά. Αυτό θα εξοικονομεί για το κράτος περίπου 11,5 εκ. ευρώ.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έμπρακτα μειώνει τα έξοδα του κράτους και δεν θα σταματήσει εδώ αλλά θα συνεχίσει τις συγκεκριμένες προσπάθειες και ενέργειές της για περαιτέρω μείωση των εξόδων του σπάταλου κράτους που δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Ερώτηση: Αυτές οι θέσεις είναι επιπρόσθετες από τις 530;
Απάντηση: Ναι.
Ερώτηση: Περιλαμβάνονται μέσα στους στόχους του Υπουργείου Οικονομικών για φέτος;
Απάντηση: Έχουμε θέσει στόχο, όχι μόνο για φέτος αλλά για κάθε χρόνο, να μειώνεται η δημόσια υπηρεσία κατά χίλιες θέσεις. Αυτές οι 400 είναι μόνιμες θέσεις οι οποίες καταργούνται.
Ερώτηση: Ποιους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας αφορούν;
Απάντηση: Αφορούν συγκεκριμένα Υπουργεία και συγκεκριμένες θέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν σ' αυτά. Υπενθυμίζω ότι υπάρχουν Υπουργεία τα οποία έτσι και αλλιώς έχουν ανάγκες, όπως το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, πάντοτε προηγείται συζήτηση και αξιολόγηση των αναγκών κάθε Υπουργείου και ασφαλώς αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την απλοποίηση διαδικασιών και άλλες αλλαγές που γίνονται στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας. Γίνεται διάλογος. Ασφαλώς ο στόχος μας δεν είναι μέσα από αυτές τις μειώσεις να υποβαθμίσουμε είτε την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής μηχανής είτε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτή η μείωση γίνεται δυνατή τόσο μέσα από την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού όσο και την καλύτερη αξιοποίηση ή απλοποίηση ή διαφοροποίηση διαδικασιών που ακολουθούνταν μέχρι τώρα στη δημόσια υπηρεσία.
Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου είπε τα εξής:
«Το Υπουργείο Προεδρίας της Τουρκίας με ανακοίνωσή του διαψεύδει ότι υπήρξε συνάντηση και συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Μπαγίς στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνει.
Συνάντηση μικρής διάρκειας και συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Μπαγίς υπήρξε στη Μαδρίτη, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και όχι στις Βρυξέλλες. Συνομιλία δε έγινε για το θέμα των Βαρωσίων, για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την επιστροφή τους, όπως προβλέπουν σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία η Τουρκία πεισματικά αρνείται να εφαρμόσει, ακόμα και αν θα επωφεληθεί του ανοίγματος παγωμένων κεφαλαίων στην ενταξιακή της πορεία.
Αυτό αποτελεί ένα εύγλωττο δείγμα της αρνητικής στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό, η οποία αγνοεί και δεν εφαρμόζει κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ και καμιά υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συνομιλήσει μαζί της με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η Τουρκία συνεχώς επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ΕΕ δίνει τη δική της απάντηση στα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία μέσα στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου. Όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα στην πράξη για να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης, παρότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος, όπως πάντοτε διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αν η Τουρκία, λοιπόν, επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατόν και μέχρι το τέλος του 2010 ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά της τεχνάσματα και ας ανταποκριθεί έμπρακτα για λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου ‘77 και ‘79.
Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής της πολιτικής εντάσσονται και οι νέες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου για μια πολυμερή διάσκεψη, για μια διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ, όπως ο ίδιος σημειώνει. Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν προθέσεις για εκτροπή του Κυπριακού από τη συμφωνημένη διαδικασία αλλά και από τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Δείχνει προθέσεις για χρησιμοποίηση της ατελέσφορης και επικίνδυνης τακτικής των τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας που ποτέ δεν δεχθήκαμε, δεν πρόκειται να δεχθούμε και για τα οποία έχουμε συμφωνήσει με το ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Η πρόταση, λοιπόν, της Τουρκίας έρχεται σε αντιπαράθεση και βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη συμφωνημένη διαδικασία του ΟΗΕ. Τονίζουμε ότι καμιά άλλη πρόταση δεν υπάρχει στο τραπέζι, ούτε της Ισπανικής Προεδρίας, όπως συχνά λέγεται από μέρους του ΔΗΣΥ, ούτε και από κάποια άλλη Προεδρία.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Έρογλου: Ο κ. Έρογλου συνεχίζει τις προσπάθειες του για επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Επιτέλους, ο κ. Έρογλου ας σεβαστεί τη συμφωνία για μη επίρριψη ευθυνών και ας αφοσιωθεί στις διαπραγματεύσεις παραμένοντας στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Αφού ο κ. Έρογλου επιθυμεί εντατικοποίηση των συνομιλιών, όπως σημειώνει, ας ανταποκριθεί στη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συζήτηση του περιουσιακού μαζί με το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων».
Ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:
Ερώτηση: Αναφορικά με χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το κράτος χάνει 1,3 δις ευρώ. Το σχόλιο σας;
Απάντηση: Ο Πρόεδρος έχει πει ότι λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων που αυτή έχει πάνω στην οικονομία της Κύπρου, τα έσοδα του κράτους έχουν μειωθεί περίπου κατά 1,3 δις ευρώ. Αυτή η μείωση των εσόδων προέρχεται κυρίως από τη μείωση των κεφαλαιουχικών κερδών λόγω ουσιαστικά της μεγάλης πτώσης στην κτηματική αγορά. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια, θα μπορούσα να την ονομάσω και φούσκα, στην κτηματαγορά. Η οικονομική κρίση ήρθε να δώσει ένα τεράστιο κτύπημα και κυρίως στην κτηματαγορά, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα έσοδα στον τομέα αυτό. Υπάρχει μείωση λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, και άρα των εισπράξεων του ΦΠΑ, και γενικότερα λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη μείωση των εσόδων πρώτα από όλα με τη μείωση των εξόδων, έτσι όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως, αλλά και με αύξηση των εσόδων με την ενίσχυση της αναπτυξιακής πολιτικής και τη στήριξη των συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας που είναι πολύ σημαντικοί, όπως είναι ο κατασκευαστικός τομέας και ο τουρισμός. Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση με δύο πολύ γενναιόδωρα πακέτα στήριξης αυτών των τομέων προσπαθεί, και θα συνεχίσει να προσπαθεί, να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα. Όπως σημειώνουν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί και η ίδια η ΕΕ, ήδη παρά τα προβλήματα διαφαίνονται κάποια αισιόδοξα δείγματα από την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να μπορέσουμε να βάλουμε την οικονομία μας ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης και της επίλυσης των προβλημάτων. Στη μείωση των εσόδων θα πρέπει να σημειωθεί και η μείωση του τουρισμού που είχε σημειωθεί κατά την περσινή χρονιά».
Ερώτηση: Ο Πρόεδρος είπε χθες ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τις συντάξεις όταν μπορέσει.
Απάντηση: Μια υπεύθυνη Κυβέρνηση λαμβάνει πάντοτε υπόψη τις δυνατότητες της οικονομίας όταν ασκεί την κοινωνική της πολιτική. Ο Πρόεδρος είπε επίσης χθες ότι ήδη έχουμε ενισχύσει με συγκεκριμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης τις συντάξεις, και ιδιαίτερα τις χαμηλές, όπως για παράδειγμα μέσα από το πασχαλινό επίδομα το οποίο η Κυβέρνηση από τον πρώτο χρόνο έχει παραχωρήσει στους συνταξιούχους και μετά το έχει κάνει στοχευμένο με σκοπό να αγκαλιάζει πρώτα από όλα τους συνταξιούχους, και μέσα από το σχέδιο για την ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων το οποίο επίσης έχει διαμορφώσει, έχει εγκρίνει και έχει προχωρήσει. Ενισχύει τους συνταξιούχους και με διάφορους άλλους τρόπους, διότι η ενίσχυση ομάδων του πληθυσμού που έχουν ανάγκη της φροντίδας του κράτους δεν γίνεται μόνο μέσα από χρηματικούς τρόπους αλλά και με άλλους που αφορούν την πρόνοια, τη στήριξη των συγκεκριμένων ομάδων, και ειδικά των συνταξιούχων που αποτελούν μια πολύ μεγάλη ομάδα του πληθυσμού και που ένα σημαντικό τους μέρος βρίσκεται στην κατηγορία των χαμηλών συντάξεων.
Ερώτηση: Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε κυβερνώσα Βουλή.
Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επισημάνει κάτι που έχει συμβεί μερικές φορές, δηλαδή τη μείωση των εσόδων και την αύξηση των εξόδων. Να θυμίσω ότι η Βουλή είχε αποφασίσει τη μείωση κατά 3% του ΦΠΑ στα εστιατόρια και άλλα κέντρα αναψυχής, ένα μη στοχευμένο μέτρο από το οποίο τελικά δεν επωφελήθηκαν οι πολίτες, απλώς προστέθηκε πάνω στα κέρδη. Όμως, το κράτος απώλεσε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από αυτή τη μείωση. Ο Πρόεδρος μιλούσε και για αποφάσεις που αυξάνουν τα έξοδα του κράτους όπως είναι η απόφαση της Βουλής για τη μητρογονία. Κανείς δεν διαφωνεί ότι χρειάζεται να αποκατασταθεί η διάκριση που υπάρχει για τις μανάδες πρόσφυγες, αλλά είναι σημαντικό αυτό να γίνεται σε περίοδο κατά την οποία να μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει αλλά και με τρόπο που να λαμβάνονται υπόψη διάφορά άλλα ζητήματα, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν έχει γίνει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τονίσει ότι χρειάζεται να υπάρχει αλληλοκατανόηση, όπως υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι πρόσφατα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε και τις δυσκολίες που υπάρχουν, ειδικά σήμερα μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης για την οποία η Κυβέρνηση εφαρμόζει προσεγμένες κινήσεις και πολιτικές. Όταν μειώνονται τα έσοδα, τη στιγμή που είναι ήδη μειωμένα, και όταν αυξάνονται τα έξοδα, αυτό ανατρέπει και προϋπολογισμούς και οικονομικούς σχεδιασμούς και δημιουργεί ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες τόσο για την Κυβέρνηση όσο και ευρύτερα για την κοινωνία. Διότι αν μια χώρα δεν έχει εύρωστη οικονομία, που στηρίζει και το κοινωνικό κράτος, για να ικανοποιούνται οι εύλογες ανάγκες των πολιτών, τότε αρχίζουν πολλά άλλα προβλήματα.
Πάντοτε η Κυβέρνηση λειτουργεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και κάνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουμε όλοι με αυτόν τον τρόπο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό θέλω να το τονίσω. Είδα και σήμερα δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι η ανεργία είναι αυξημένη. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι αυξημένη η ανεργία. Σκόπιμα όμως ο κ. Νεοφύτου, όποτε αναφέρεται στην ανεργία ή σε άλλα προβλήματα της οικονομίας, ξεχνά να αναφερθεί και στην παγκόσμια οικονομική κρίση που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα σε όλες τις χώρες του πλανήτη και ειδικά της ΕΕ. Ξεχνά ο κ. Νεοφύτου ότι η ανεργία στην ΕΕ βρίσκεται σε πολύ ψηλότερα επίπεδα από ό,τι στην Κύπρο και, όπως διαπιστώνει πάλιν η ΕΕ – και είναι καλά να διαβάζουμε και τα έγγραφα της ΕΕ, εμείς τουλάχιστον τα παρακολουθούμε – η ανεργία στην Κύπρο, παρότι αυξημένη, συνεχίζει να είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Μας εφησυχάζει αυτό το γεγονός; Όχι ασφαλώς. Ήδη έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας για να μπορέσουμε να δώσουμε στήριξη στους άνεργους και σε αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους, αλλά και για να μπορέσουμε μέσα από την ανάπτυξη να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Αλλά δεν πρέπει να λέγεται απλώς ότι αυξάνεται η ανεργία. Γιατί αυξάνεται η ανεργία; Ξεχνούμε την παγκόσμια οικονομική κρίση; Ή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εικόνες σαν αυτές που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες όπου υπάρχει και κοινωνική αναταραχή, όπου λαμβάνονται πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας που στοιχίζουν πρώτα από όλα στους πολίτες;
Ερώτηση: Η θέση του Προέδρου ερμηνεύθηκε ως προσβλητική για τη Βουλή.
Απάντηση: Ο Πρόεδρος σέβεται πλήρως τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένει και από τα κόμματα να έχουν τον ίδιο σεβασμό προς την Κυβέρνηση. Υπάρχουν θεσμοθετημένες αρχές και μια βασική αρχή είναι η διάκριση των εξουσιών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει ότι διάφορες αποφάσεις υπερβαίνουν και παραβιάζουν αυτήν την αρχή, της διάκρισης εξουσιών. Αυτό άλλωστε το είχαμε πει και όταν η Βουλή πήρε την απόφαση για την εκ μητρογονίας προσφυγική ιδιότητα, ότι η πλειοψηφία της Βουλής που αποφάσισε τότε γνώριζε ότι αποφάσιζε αντισυνταγματικά και όμως αποφάσισε. Τέτοιου είδους ενέργειες δημιουργούν προβλήματα.
Είναι σεβαστός ο ρόλος της Βουλής, είναι άλλωστε συνταγματικά κατοχυρωμένος, όπως και οι διαδικασίες, οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του καθενός. Αυτό που έχει πει ο Πρόεδρος είναι να παραμείνει ο καθένας στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων και εξουσιών. Ασφαλώς, όμως, χωρίς τη συνεργασία της όποιας Κυβέρνησης με την όποια Βουλή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν προβλήματα, ειδικά σήμερα με τις διάφορες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Ερώτηση: Το Υπουργικό έχει συζητήσει σήμερα καθόλου το θέμα του Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών;
Απάντηση: Όχι.
Ερώτηση: Πότε προτίθεται ο Πρόεδρος να ανακοινώσει το νέο διορισμό;
Απάντηση: Ξέρετε ότι οι διορισμοί των ημικρατικών οργανισμών γίνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όταν θα είναι έτοιμος και ο Πρόεδρος και θα πάρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα το ανακοινώσουμε.
Ερώτηση: Το θέμα ήταν στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίας;
Απάντηση: Όχι.
Ερώτηση: Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν διαφωνίες; Διότι ακούγονται αρκετά, ότι ο Πρόεδρος φταίει που έχει προσανατολιστεί στο να επαναδιορίσει τα επτά από τα εννέα μέλη και με αυτό διαφωνεί, σε ό,τι αφορά τον κ. Κιττή, το ΔΗΚΟ.
Απάντηση: Κάθε φορά που υπάρχει ένα θέμα είτε αυτό λέγεται Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΗΚ ή άλλα θέματα γράφονται και λέγονται πολλά. Όταν θα είναι έτοιμη η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις.
Ερώτηση: Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει σκοπό να προχωρήσει σε μέτρα που θα φέρουν την κάθαρση ή απλώς θα διαχειριστεί την κατάσταση;
Απάντηση: Υπάρχει μια διαχρονική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που την έθεσε ενώπιον των μελών των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, ότι πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και με τέτοιο τρόπο ώστε να πατάξουν την όποια διαπλοκή ή διαφθορά μπορεί να υπάρχει. Αυτές είναι οι οδηγίες. Αλλά εμείς δεν προτρέχουμε να δικάζουμε και να καταδικάζουμε τον οποιονδήποτε. Πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί, διότι πάρα πολλές φορές, όπως και στην περίπτωση της ΑΤΗΚ, λέχθησαν πάρα πολλά πράγματα. Ποιός είναι ο υπεύθυνος κάθε φορά για να δικάσει και να καταδικάσει; Θα το κάνουμε αυτό δημόσια; Θα το κάνουμε μέσα από τα ΜΜΕ; Θα αποφασίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ή ο όποιος πολιτικός; Υπάρχουν διαδικασίες και νομίζω ότι σε αυτό, στην πάταξη της όποιας διαφθοράς, πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί, και είμαστε. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και οι διαδικασίες μιας ευνομούμενης πολιτείας τις οποίες πρέπει να ακολουθούμε.
Ερώτηση: Χθες ο ΔΗΣΥ θέλησε να υπάρξει διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν και τους μεν και τους δε. Μάλιστα κάποιο κόμμα μίλησε για διορισμό ερευνώντος λειτουργού. Υπάρχει τέτοια πρόθεση από το Υπουργικό;
Απάντηση: Όπου υπάρχουν καταγγελίες, αυτές μπορούν να γίνουν στην Αστυνομία – νομικός σύμβουλος του κράτους είναι ο Γενικός Εισαγγελέας – και, επαναλαμβάνω, υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες μπορούν να ακολουθηθούν. Θέλω να υπενθυμίσω κάτι που έχει και μια σχέση με το θέμα: Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τα μέλη των ημικρατικών οργανισμών, αλλά δεν έχει δικαίωμα να τους παύσει και αυτό στηρίζεται πάνω σε μιαν αρχή αυτονομίας που έχουν οι ημικρατικοί οργανισμοί για να λειτουργούν. Ασφαλώς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η πολιτική βούληση κάθε Κυβέρνησης και κάθε Προέδρου να απαιτεί χρηστή διοίκηση, διαφάνεια και πάταξη των όποιων φαινομένων διαφθοράς. Και, επαναλαμβάνω, η πολιτική βούληση του Προέδρου και της Κυβέρνησης είναι εκεί.
Ερώτηση: Υπάρχει πολύ έντονα τις τελευταίες ημέρες η πληροφορία για την πρόθεση του Προέδρου να επαναδιορίσει κάποια από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ, πληροφορία που συνοδεύεται από επικρίσεις από κάποια κόμματα…
Απάντηση: Νομίζω είμαι σαφής. Εγώ δεν μπορώ να σχολιάζω πληροφορίες, δημοσιεύματα. Εσείς οι δημοσιογράφοι, τα ΜΜΕ, κάνετε τη δουλειά σας. Λογικό. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι εμένα το έργο μου είναι να σας ανακοινώσω τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα της ΑΤΗΚ, όπως και για κάθε άλλο θέμα.
Ερώτηση: Εάν ο Πρόεδρος προχωρήσει σε επαναδιορισμό του Προέδρου και των επτά από τους εννέα συμβούλους, αυτό θα σημαίνει ότι ο Πρόεδρος θεωρεί ότι πολιτεύτηκαν σωστά, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε θέσει; Θα σημαίνει ότι αναλαμβάνει και ο ίδιος την ευθύνη των χειρισμών;
Απάντηση: Ας περιμένουμε την απόφαση για να μου θέσετε την ερώτηση και τότε θα απαντήσω συγκεκριμένα.