Επιστολή διαμαρτυρίας του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία
15/07/2010
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ απέστειλε στις 6 Ιουλίου προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επιστολή στην οποία καταγγέλλει παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου που σημειώθηκαν από την Τουρκία από τις 2 Απριλίου μέχρι τις 28 Ιουνίου 2010. Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αρ. A/64/859-S /2010/363.
Στην επιστολή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις τουρκικές παραβιάσεις καλώντας, παράλληλα, τον άμεσο τερματισμό τους. Τονίζει δε ότι αυτές οι παραβιάσεις θέτουν κατάφωρα σε κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς της διεθνούς αεροπλοΐας θέτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής σε κίνδυνο.
Στην επιστολή του, ο κ. Χατζημιχαήλ τονίζει ότι οι συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας να υποσκάψουν την ανεξαρτησία και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προώθηση της αποσχιστικής παράνομης οντότητας και το σφετερισμό, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος ελέγχου μέρους του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, περαιτέρω περιπλέκουν τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Τέτοιες πολιτικές και ενέργειες, σημειώνει, παρέχουν επαρκείς αποδείξεις της ανεύθυνης συμπεριφοράς μιας χώρας, η οποία υπηρετεί τώρα ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Πρέσβης σημειώνει, όπως και σε προηγούμενες επιστολές του, ότι οι συνεχείς αυτές παραβιάσεις από την Τουρκία πρέπει να συμπεριληφθούν στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο.
Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημειώνει ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας, να συμμορφωθεί με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία των απαιτούμενων συνθηκών για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση που έχει συμφωνηθεί και υιοθετηθεί από πολυάριθμα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.