21/06/2010
Επίτιμος Δημότης του Δήμου Κερκυραίων αναγορεύθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο, στην Πλατεία Μιχαήλ Θεοτόκη, στην Κέρκυρα, παρουσία των Τοπικών, Πολιτικών και Θρησκευτικών Αρχών της πόλης.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Σωτήρη Μικάλεφ και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για την τιμή που του έγινε, υπογράμμισε ότι «η διάκριση αντανακλά τη βαθιά εκτίμηση όλων σας αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς την Κύπρο και το λαό της και δηλώνει την αντοχή και τη συνέχεια των ακατάλυτων ιστορικών δεσμών της Κύπρου με την Ελλάδα, του Κύπριου με τον Κερκυραίο», και ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Κυπρίων για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση.
Αναφέρθηκε επίσης στους στενούς ιστορικούς δεσμούς που δένουν την Κέρκυρα με την Κύπρο και οι οποίοι αναδεικνύονται, όπως είπε, «μέσα από προσωπικότητες όπως ο Κυπροκερκυραίος Θωμάς Φλαγγίνης, ιδρυτής του Φλαγγινιακού Φροντιστηρίου στη Βενετία όπου σπούδαζαν δωρεάν νέοι, κατά προτεραιότητα από την Κέρκυρα και την Κύπρο, η Αδαμαντίνη Γονέμη, κυπριακής καταγωγής, μητέρα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, ο Επαμεινώνδας Φραγκούδης και τόσοι άλλοι. Και η προσφορά των Κερκυραίων προς την Κύπρο σημαντικότατη αφού εκδηλώνεται ακόμη και με παρουσία στις δύσκολες για την Κύπρο ημέρες του 1974 αλλά και σήμερα που πολλοί Κερκυραίοι νέοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στην Κύπρο. Την ίδια ώρα πολλοί Κύπριοι φοιτητές επιλέγουν την Κέρκυρα για τις ανώτερες τους σπουδές στο σημαντικού κύρους Ιόνιο Πανεπιστήμιο».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε επίσης: «Αυτό όμως που θα δένει αιώνια και βαθύτατα την Κέρκυρα με την Κύπρο είναι ο πολιούχος και προστάτης Άγιος της πόλης σας. Της πόλης μας: Ο Άγιος Σπυρίδωνας. Ο Άγιος, το λείψανο του οποίου φυγαδεύτηκε από τον αρχικό τόπο ταφής του, στην πατρίδα του την Κύπρο, για να διασωθεί από διάφορους κατακτητές και βρήκε τελικά ασφαλή τόπο κοίμησης στην πόλη της Κέρκυρας. Αποτελεί μέχρι σήμερα σύμβολο αγάπης και ελπίδας».
Παράλληλα ανέφερε ότι σημαντικότατο κρίκο στους δεσμούς της Κέρκυρας με την Κύπρο αποτελεί επίσης η παρουσία της μικρής αλλά δυναμικής και δημιουργικής κοινότητας Κυπρίων που ζει και εργάζεται στο νησί, και τόνισε: «Προκαλεί ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση το γεγονός ότι ένας Κύπριος, φίλος μου και σύντροφος μου να μου επιτρέψετε να πω, ο λαϊκός γιατρός Πάμπης Χαραλάμπους, τιμά την Κύπρο ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος».
Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα πρέπει να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία και να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.
«Αυτή η λύση θα επιτευχθεί στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, και συμπλήρωσε: «Πάνω σε αυτήν τη βάση ξεκινήσαμε τις απευθείας συνομιλίες το Σεπτέμβριο του 2008 με τον τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Με τον κ. Ταλάτ συμφωνήσαμε επίσης ότι η λύση θα αποτελεί προϊόν συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, και θα τεθεί ενώπιον του λαού σε ταυτόχρονα χωριστά δημοψηφίσματα».
Πρόσθεσε επίσης: «Σήμερα στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται ο κ. Έρογλου. Από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν πάνω στην ίδια βάση και μέσα στο ίδιο πλαίσιο που διεξάγονταν και από το σημείο που φτάσαμε με τον προηγούμενο συνομιλητή».
«Για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση αναμένουμε από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Άγκυρα να δείξουν δείγματα γραφής στην πράξη ότι όντως δεσμεύονται από το συμφωνημένο πλαίσιο. Τα συνθήματα της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποδειχθούν συστατικό ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού απόδοσης ευθυνών εάν δεν συνοδεύονται με δημιουργικές και λογικές προτάσεις και θέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Αναμένουμε με υπομονή να αποδείξει η τουρκική πλευρά- Άγκυρα και Τουρκοκυπριακή ηγεσία- ότι περνά από τα συνθήματα στη δημιουργική πράξη. Αναμένουμε την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας που εμείς σταθερά επιδεικνύουμε από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών. Κάνουμε ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι θέλουμε και επιδιώκουμε λύση εδώ και τώρα. Όχι όμως την όποια λύση για να κλείσει το Κυπριακό. Επιδιώκουμε λύση στηριγμένη σε βασικές αρχές ώστε να είναι λειτουργική, δίκαιη και βιώσιμη», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Επανέλαβε δε ότι παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει άλλη επιλογή και διαβεβαίωσε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για επίτευξη συνολικής και συμφωνημένης λύσης όσο πιο σύντομα γίνεται.
Και πρόσθεσε: «Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο. Γιατί το στάτους κβο υποθηκεύει την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών μας και διαιωνίζει συνθήκες διχοτόμησης. Και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων διεκδικώντας αίσια κατάληξη και έναν έντιμο συμβιβασμό».
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσε στη Κέρκυρα η σύζυγος του, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ και η Σύμβουλος Πρεσβείας Β’ Φιλίππα Καρσερά.