18/06/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συμμετείχε στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος έδωσε συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των κυπριακών και ελληνικών ΜΜΕ.
Στην εισαγωγική του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Ήταν ένα ενδιαφέρον Συμβούλιο στο οποίο έγινε, θα έλεγα, σημαντική δουλειά. Εγκρίθηκε η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» με όλα όσα συνεπάγεται. Συζητήθηκαν και οι μηχανισμοί εποπτείας των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και προλειάνθηκε, επίσης, το έδαφος για αυστηρότερη εποπτεία και των Κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά στα Σύμφωνα Σταθερότητας. Αυτές είναι οι βασικότερες αποφάσεις που λήφθηκαν σήμερα».
Η ΕΕ προετοιμάστηκε και για τη Συνάντηση των G20 στο Τορόντο, όπου θα εμφανιστεί και πάλι ομόγνωμη και ομόφωνη - εάν συμφωνήσουν οι άλλοι εταίροι των G20 - σε ό,τι αφορά την επιβολή ουσιαστικά ενός είδους φορολογίας στις τράπεζες και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για την δημιουργία ταμείου κρίσεων.
Σε γενικές γραμμές αυτά αποφασίστηκαν και συζητήθηκαν σήμερα στο Συμβούλιο, μέσα σε πνεύμα συναίνεσης, θα έλεγα, και σε μια προσπάθεια να βγει η Ευρώπη από την οικονομική κρίση και να οδηγήσει τις οικονομίες προς την ανάπτυξη, για να γίνουν ανταγωνιστικές αξιοποιώντας την τεχνολογία, την καινοτομία και την παιδεία. Επίσης, με δική μας επιμονή, όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά, στις αποφάσεις αυτές εμπεριέχεται το ακόλουθο στοιχείο: η πραγματική οικονομία και τα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξης να οδηγούν και στην κοινωνική συνοχή και στην καταπολέμηση της φτώχειας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, θα έχετε μια σειρά από επαφές απόψε και αύριο. Με ποιους στόχους και τί αναμένετε να τεθεί σε αυτές;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Με τον κ. Barroso έχω, έτσι και αλλιώς, περιοδικά επαφές. Έχουμε κάποιες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, έφυγε ένας ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ήρθε άλλος με διαφορετικές προδιαγραφές, θα έλεγα. Πρέπει να συνεχιστεί η ενημέρωση του Προέδρου της Επιτροπής και, βεβαίως, η ανταλλαγή απόψεων που σχετίζεται με κυπριακές υποθέσεις. Έχει σταλεί ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλω να κουβεντιάσω με τον κ. Barroso γι’ αυτό το θέμα. Θα ανταλλάξουμε απόψεις και για άλλα ζητήματα που αφορούν την ΕΕ και την Κύπρο, και ασφαλώς θα μας πει και ο κ. Barroso τις δικές του απόψεις σε αυτή τη συνάντηση που, όπως είπα, είναι μια από τις τακτικές συναντήσεις που κάνω μαζί του.
Έστειλα επιστολές που σχετίζονται με τον Κανονισμό και τη δική μας άποψη πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά και τη δική μας πρόταση για να γίνεται εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους: άνοιγμα της πόλης του Βαρωσιού, επιστροφή της, δηλαδή, στην δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών, προετοιμασία επιστροφής των κατοίκων και άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, της παλιάς πόλης, κάτω από την εποπτεία και την αιγίδα της ΕΕ ώστε να διεξάγουν εμπόριο οι Τουρκοκύπριοι
Αυτή η πρόταση είναι η απάντηση μας στην επιμονή της Τουρκίας και την επιμονή κάποιων εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής να επαναφέρουν, να ανασταίνουν συνέχεια έναν Κανονισμό που έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να έχει ενταφιαστεί μέχρι τώρα. Όχι απλώς να παγώσει, να ενταφιαστεί.
Θα δω και τον κ. Van Rompuy. Είναι η πρώτη μου συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την επίσκεψη του στην Κύπρο, όπου είχαμε μια μακρά συνάντηση κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας. Ανέπτυξα μια φιλική σχέση με τον Πρόεδρο. Θέλω να τον ενημερώσω και αυτόν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, να τον κάνω, δηλαδή, κοινωνό της ουσίας του Κυπριακού, δίνοντας του περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και των διαφόρων εξελίξεων που βρίσκονται μπροστά μας.
Θα δω και τον κ. Fule. Πρόκειται για μια συνάντηση γνωριμίας σε ένα γεύμα εργασίας. Είναι περιττό να πω γιατί χρειάζεται να δούμε τον κ. Fule. Κατ’ εμέ ποτέ δεν έπρεπε να πάνε τα προβλήματα της Κύπρου στην Διεύθυνση Διεύρυνσης, διότι η Κύπρος από το 2004 είναι κανονικότατο μέλος της Ένωσης. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να πάνε σε κάποια άλλη Διεύθυνση, ή απευθείας στον Πρόεδρο της Επιτροπής και όχι στην Διεύθυνση Διεύρυνσης. Εν πάση περιπτώσει, είναι εκεί από το 2004. Ασφαλώς θα μιλήσω μαζί του εις βάθος γι΄ αυτά τα ζητήματα και θα αναλύσω τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερώτηση: Πώς αποτιμάτε την μέχρι στιγμής αντιμετώπιση των προσπαθειών ορισμένων να προωθήσουν τον Κανονισμό μετά και την Διάσκεψη των Προέδρων;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Η Διάσκεψη των Προέδρων δεν συζήτησε την ουσία του θέματος, δεν ήταν στην ατζέντα της το θέμα αυτό. Τέθηκε, θα έλεγα, παρεμπιπτόντως και γι’ αυτό δεν συζητήθηκε σε αυτή τη Διάσκεψη, θα συζητηθεί σε νέα Διάσκεψη των Προέδρων. Δεν έχει καθοριστεί πότε ακριβώς θα είναι στην ατζέντα της αυτό το θέμα.
Η δική μας προσπάθεια είναι διττή: κατ’ εμάς το θέμα αυτό πρέπει να αποσυρθεί ή, το λιγότερο, να παγώσει. Αν ωστόσο επιμείνουν, να πάει σε μια Επιτροπή του Κοινοβουλίου η οποία να είναι αρμόδια. Οι προσπάθειες μας εστιάζονται στα δύο πρώτα με τακτικότατες επαφές με ηγετικά στελέχη και με τους Προέδρους των διαφόρων πολιτικών ομάδων, τόσο από πλευράς της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου με τις αντίστοιχες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ερώτηση: Εννοείτε στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και όχι στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου όπου βρίσκεται αυτή την στιγμή;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Αν θα συζητηθεί το θέμα, τότε να συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, ωστόσο η προσπάθεια μας είναι να μην συζητηθεί.
Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόθεση για πάγωμα της διαδικασίας προώθησης του Κανονισμού, τουλάχιστον για όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Δεδομένων και προηγούμενων αναφορών διεθνών παραγόντων για κατάληξη των διαπραγματεύσεων -ευχές για κατάληξη μέχρι τέλους του χρόνου- μας ανησυχεί ότι ένα τέτοιο πάγωμα ίσως αυξήσει την πίεση στη δική μας πλευρά για κατάληξη των διαπραγματεύσεων ή αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Δηλαδή εμείς δεν θέλουμε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις; Εάν θα πρόκειται για κατάληξη των διαπραγματεύσεων μέσα από έναν διάλογο ο οποίος θα οδηγήσει σε συναίνεση και σε συμφωνία μακριά από επιβολές, μακριά από αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, τότε είναι και δική μας επιδίωξη αυτή. Να μην θεωρούμε, δηλαδή, ότι εάν καταλήξουν οι συνομιλίες μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό θα γίνει σώνει και καλά επειδή μας το επέβαλαν κάποιοι. Θέλω, όμως, να το κάνω ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε ξανά την επιβολή οποιωνδήποτε αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησιών, όποιος κι αν προσπαθεί να επιβάλει κάτι τέτοιο. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.
Ερώτηση: Και ο Δεκέμβριος θεωρείται αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Πρόεδρος Χριστόφιας: Εάν ο οποιοσδήποτε θέλει μέσα από αποφάσεις οργάνων να επιβάλει χρονοδιάγραμμα, εμείς δεν μπορούμε να το δεχθούμε, δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε. Εξ ου και η μάχη που δώσαμε ενάντια στις προσπάθειες γνωστών κύκλων να περάσουν κάτι τέτοιο μέσα από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών - που δεν πέρασε. Δεν πέρασε όχι απλώς γιατί κάποιοι φωτίστηκαν να μην περάσει, αλλά επειδή δώσαμε μάχη γι΄ αυτό σε όλα τα επίπεδα, μέχρι και στο δικό μου επίπεδο. Ωστόσο, και η Τουρκία προσπάθησε στο ανώτατο επίπεδο με πολύ έντονες κινήσεις και διαβήματα. Αλλά, επαναλαμβάνω, εάν έχουμε θετικές εξελίξεις - θα είναι παράδοξο βέβαια και παράξενο κάτι τέτοιο με τον κ. Έρογλου επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας - εμείς δεν θα πούμε ότι επειδή είμαστε κοντά στο τέλος του χρόνου ή είμαστε λίγο μετά το τέλος του χρόνου δεν δεχόμαστε λύση. Οι προϋποθέσεις, όμως, είναι εντελώς διαφορετικές από το να σου επιβάλουν εκ των προτέρων το χρονοδιάγραμμα και να σου επιβάλουν διαιτησίες και επιδιαιτησίες για να δεχθείς λύση η οποία δεν σου αρέσει, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού σου.