09/06/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ECOFIN σε χθεσινή του συνάντηση ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Κύπρου, όπως αυτό υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Απριλίου, και μάλιστα οι συστάσεις που περιέχει η έγκριση σε σύγκριση και με άλλων χωρών είναι πολύ καλές. Αυτή η εξέλιξη διαψεύδει εκείνους που στο εσωτερικό είχαν 'τρέξει' και είχαν προβλέψει ότι το Πρόγραμμα δεν θα εγκρινόταν από την ΕΕ, ότι θα αποστελλόταν κακήν κακώς πίσω ή ότι, όπως συγκεκριμένος αξιωματούχος κόμματος είχε πει, θα μάς το ρίξουν στα μούτρα.
Στο Πρόγραμμα αναφέρονται οι στόχοι που έθεσε η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα έτη 2009-2013 και που είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Σημειώνεται ότι για την επίτευξη των στόχων αυτών το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων τα οποία αποτέλεσαν προϊόν διαλόγου της Κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτός ο διάλογος συνεχίζεται για τη συγκεκριμενοποίηση περαιτέρω μέτρων και την υλοποίηση επιπρόσθετων πολιτικών. Να υπενθυμίσω ότι μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Κύπρου περιλαμβάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6% το 2010, στο 4,5% το 2011, στο 3,4% το 2012 και το 2,5% το 2013, που είναι κάτω από το 3% που θέτει η ΕΕ».
Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στην εξής δήλωση:
«Αναφορικά με δήλωση στην οποία προέβη ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Ερογλου ότι ‘η λύση δεν θα είναι εφικτή μέχρι το τέλος του χρόνου αν ο κ. Χριστόφιας δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χρησιμοποιώντας δηλώσεις που γίνονται ως δικαιολογία για να μην προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις’, το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι ο κ. Ερογλου ουσιαστικά παραβιάζει μια συμφωνία που έχει γίνει έπειτα από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη γίνονται δηλώσεις και, πολύ περισσότερο, να μη γίνεται ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών με φόντο, κιόλας, τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Δυστυχώς, ο κ. Ερογλου παραβιάζει αυτή τη συνεννόηση. Εξάλλου, αν ο κ. Ερογλου δεν αμφισβητεί τη συμφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης, προκαλώντας περισσότερα προβλήματα και καθυστερήσεις, όπως δημιουργήθηκαν την τελευταία φορά, θα μπορούμε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις. Βέβαια αν θα φτάσουμε σε λύση ή όχι αυτό εξαρτάται από την ποιότητα των θέσεων που τίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι και εμείς καλούμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να παραμείνει συνεπής στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης διαπραγμάτευσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.
Χθες έγινε πολλή συζήτηση και για το θέμα της Αμμοχώστου. Θέλω να επισημάνω την αναφορά του Δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανού. Όπως ο ίδιος έχει πει, μετά από την αποστολή από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας επιστολών προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, στους αξιωματούχους της Ένωσης και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου, υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα και ενδιαφέρον για την Αμμόχωστο. Η Κυβέρνηση Χριστόφια κάνει όσα ποτέ προηγουμένως έχει κάνει κάποια άλλη Κυβέρνηση για το θέμα της Αμμοχώστου και θα συνεχίσει να κάνει, θα συνεχίσει να αξιοποιεί το χαρτί της Αμμοχώστου χωρίς, ασφαλώς, να 'αμμοχωστοποιούμε' το Κυπριακό, κάτι που είναι και θέση των ίδιων των Αμμοχωστιανών, όπως τη μετέφερε χθες ο κ. Γαλανός.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο παρακολουθεί το θέμα της Αμμοχώστου αλλά πολύ δραστήρια ανακινεί και αξιοποιεί το θέμα της Αμμοχώστου, όπως και ο ίδιος ο κ. Γαλανός έχει πει και χθες, αλλά και άλλες φορές στη Βουλή όταν συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου».
Αναφορικά με το θέμα της Eurocypria, ο κ. Στεφάνου είπε:
«Επειδή λέγονται και γράφονται διάφορα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα που ορισμένοι φαίνεται να τα συγχύζουν ηθελημένα ή άθελα - δεν θα ήθελα να το σχολιάσω. Λέγεται ότι η Κυβέρνηση απέκρυψε δήθεν έκθεση ή μελέτη του Γενικού Λογιστή γιατί τάχατες ήθελε να παραπλανήσει τη Βουλή στο θέμα της έγκρισης των 35 εκ. ευρώ που εγκρίθηκαν από τη Βουλή για τη Eurocypria. Δηλώνω ευθαρσώς ότι καμία σχέση δεν έχει η έκθεση με τα 35 εκ. ευρώ. Καμία απολύτως. Όπως και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurocypria είπε χθες στη Βουλή, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων αφορούσαν χρηματοδοτικές ανάγκες και υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Eurocypria, και που θα έπρεπε ασφαλώς να πληρωθούν, και το μικρότερο μέρος ήταν για ανάγκες της Eurocypria με στόχο να συνεχίσει τη λειτουργία της μέχρις ότου η Κυβέρνηση, μέσα από συζήτηση και διάλογο, να πάρει τις αποφάσεις της αναφορικά με το μέλλον της Eurocypria και σε συνάρτηση ασφαλώς και με τις Κυπριακές Αερογραμμές. Άρα, αυτή η προσπάθεια να υπονοηθεί ή να δηλωθεί ότι παραπλανήθηκε η Βουλή για να εγκρίνει τα 35 εκ. ευρώ, δεν ευσταθεί.
Επίσης, η έκθεση δεν ήταν μυστικό ότι υπήρχε. Υπήρχαν δηλώσεις από μέρους του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της Eurocypria, για το θέμα της συγχώνευσης των δύο εταιρειών, της Eurocypria με τις Κυπριακές Αερογραμμές και είχε πει ότι το Υπουργείο Οικονομικών, η Κυβέρνηση, μελετούν διάφορες επιλογές, ότι έγιναν και γίνονται διάφορες μελέτες από τεχνοκράτες, και υπάρχουν μερικές μελέτες από τεχνοκράτες. Υπάρχει μελέτη από τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και του Γραφείου Προγραμματισμού η οποία δόθηκε τον Οκτώβριο του 2009, υπάρχει η μελέτη του Γενικού Λογιστή, η μελέτη των Κυπριακών Αερογραμμών και μερικές άλλες μελέτες που αναφέρονται στις στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Eurocypria, μια συζήτηση που γίνεται εδώ και καιρό, η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι σύντομα, με νέα μελέτη που γίνεται τώρα και βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αποφασίσει για το τι θα γίνει. Όταν η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να πάρει στη Βουλή το θέμα των 35 εκ. έλαβε υπόψη της διάφορους παράγοντες. Πρώτα από όλα έλαβε υπόψη τις εκκλήσεις - που γίνονταν και από ξενοδόχους, από ανθρώπους που εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία και άλλους που γνωρίζουν τη σημασία που έχει ο τουρισμός για την οικονομία του τόπου - για να βοηθήσουμε έτσι ώστε η Eurocypria να συνεχίσει τη λειτουργία της για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της για το καλοκαίρι του 2010 για να μην πληγεί ο τουρισμός. Έλαβε υπόψη της, επίσης, το γεγονός ότι η Eurocypria είχε υποχρεώσεις και ότι θα έπρεπε να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία του κράτους, το οποίο είναι και ο ιδιοκτήτης της ουσιαστικά. Όταν ζήτησαν τα 35 εκ. από τη Βουλή δεσμεύθηκε η Κυβέρνηση ότι σύντομα θα πήγαινε στη Βουλή – και θα πάει στη Βουλή – αναφορικά με το μέλλον της Eurocypria. Εμείς δεν ακολουθήσαμε συνταγές του τύπου που πρότεινε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και μετά απέσυρε, ότι θα χρεοκοπήσουμε την εταιρεία τη μια μέρα και θα την ανοίξουμε την άλλη για να μην πάρουν οι τράπεζες το λαβείν τους. Εμείς με αυτά τα σοβαρά θέματα δεν 'ρίχνουμε' απλώς μια δήλωση την οποία την επομένη θα την αναιρέσουμε.
Ο Υπουργός Οικονομικών σήμερα το πρωί έχει δώσει οδηγίες όπως η έκθεση του Γενικού Λογιστή διαβιβαστεί στα εντός της Βουλής κόμματα».
Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Ερώτηση: Το Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου – Βρετανίας θεωρείται άκυρο λόγω αλλαγής της Κυβέρνησης στη Βρετανία;
Απάντηση: Όχι ασφαλώς, και διερωτώμαι πώς βγαίνει αυτό, πολύ περισσότερο δε που το Μνημόνιο είναι μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι εκεί το Μνημόνιο, είναι αυτό που εμείς έχουμε ως φάρο καθοδήγησης και είναι αυτό που ζητούμε να τηρείται. Το Μνημόνιο Συναντίληψης περιέχει ασφαλώς διάφορα πράγματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας και ένα σημαντικό μέρος από αυτό το Μνημόνιο έχει να κάνει με το ίδιο το Κυπριακό που μας καθοδηγεί εμάς και θα πρέπει να καθοδηγεί τη Μεγάλη Βρετανία στην πολιτική που ακολουθεί σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Και αυτό το Μνημόνιο ασφαλώς και το υποδεικνύουμε και το αξιοποιούμε. Οι αλλαγές Κυβερνήσεων ακυρώνουν Μνημόνια και Συμφωνίες; Είναι εκεί και υπάρχουν. Από κει και πέρα, μια Συμφωνία και ένα Μνημόνιο θα πρέπει να εφαρμόζονται ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων. Διερωτώμαι πώς έχει βγει αυτό το πράγμα προς τα έξω και γιατί συζητούμε δηλαδή; Θα στείλουμε το μήνυμα ότι πλέον δεν ισχύει διότι άλλαξε η Κυβέρνηση; Είναι ένα Μνημόνιο πολύ καλού περιεχομένου. Θα ήθελα να θυμίσω ότι όταν υπεγράφη αυτό το Μνημόνιο χαιρετίστηκε από όλους διότι δίνει τη δυνατότητα και μπορεί να στηρίξει την παραπέρα ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μεγάλης Βρετανίας και, επαναλαμβάνω, ένα σημαντικό μέρος αυτού του Μνημονίου έχει να κάνει με το Κυπριακό.
Ερώτηση: Το απόγευμα θα γίνει συνάντηση Ιακώβου – Οζερσάι. Είναι η τελευταία πριν την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών; Τί να αναμένουμε;
Απάντηση: Να αναμένουμε να γίνει η συνάντηση και μετά να δούμε.
Ερώτηση: Υπάρχει κάτι νεότερο σε ό,τι αφορά το ψήφισμα για την Έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για τα χρονοδιαγράμματα;
Απάντηση: Και για τα δύο ζητήματα έχουμε σαφέστατες θέσεις και στη βάση αυτών των σαφέστατων θέσεων κάνουμε και τις διαβουλεύσεις μας και τις ενέργειες μας εν όψει της έγκρισης του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Να υπενθυμίσω και τη θέση μας για τα χρονοδιαγράμματα και τη διεθνή διάσκεψη. Διεθνής διάσκεψη νοείται για τη συζήτηση και την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού. Αυτή η διάσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ώρα της, να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών δυνάμεων και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η θέση είναι πολύ καλά γνωστή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επανέλαβε μερικές φορές.
Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα και εδώ έχουμε σαφέστατη θέση. Δεν αποδεχόμαστε χρονοδιαγράμματα και αυτοί που συνεχώς με διάφορους τρόπους προσπαθούν ή έχουν πρόθεση να θέσουν χρονοδιάγραμμα διότι θέλουν, όπως λένε, λύση το συντομότερο – ωσάν και εμείς να μη θέλουμε λύση το συντομότερο δυνατόν – θα πρέπει να απαντήσουν τί στοχεύει το χρονοδιάγραμμα και ποιον στοχεύουν με το χρονοδιάγραμμα. Εάν είναι το ότι θέλουν λύση το συντομότερο δυνατόν, τότε θα πρέπει να στραφούν προς εκείνον τον παράγοντα και σε εκείνη τη χώρα που αποτελεί την πηγή του κυπριακού προβλήματος, και αυτή είναι η Τουρκία, η εισβολή και η κατοχή της που δημιούργησε και συντηρεί το Κυπριακό. Άρα, η λύση του Κυπριακού το συντομότερο περνά μέσα από την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για να αναθεωρήσει τη στάση της και να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση, όχι να στρέφονται προς το θύμα προσπαθώντας να το βάλουν 'στη γωνιά' και να ασκήσουν πιέσεις πάνω του, το θύμα που είναι η Κύπρος και ο λαός της. Είμαστε ξεκάθαροι πάνω σε αυτά. Έτσι και αλλιώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος ευθύς εξαρχής όταν ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις και αναφέρεται και σε ψηφίσματα και σε δηλώσεις ότι αυτή η διαδικασία είναι χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησίες και ασφαλώς είναι κυπριακής ιδιοκτησίας. Δηλαδή οι Κύπριοι αποφασίζουν και για τη διαδικασία και, πολύ περισσότερο, διαμορφώνουν το περιεχόμενο της λύσης.