Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην Ημερίδα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για τον τομέα της ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κύπρο
28/05/2010
Mε ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση με θέμα: «Ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κύπρο».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο μέχρι το 2020 τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%, την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα της Ένωσης στο επίπεδο του 20% και την αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στις μεταφορές στο 10%.
Η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με γνώμονα πάντοτε την προσφορά επαρκούς, ασφαλούς, καθαρής και φθηνής ενέργειας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση συγκροτημένης και διορατικής πολιτικής η οποία και αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο που δημιουργείται για την Κύπρο.
Οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν τις μοναδικές – στο παρόν στάδιο – εγχώριες πηγές ενέργειας ικανές να συνεισφέρουν στη μείωση της εξάρτησης της χώρας σε εισαγόμενη ενέργεια, να αυξήσουν την ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας, να μειώσουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος και να συνδράμουν ενεργά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σήμερα με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση.
Στα πλαίσια αυτά εφαρμόστηκαν από το 2004 προγράμματα παροχής οικονομικών κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ.
Πρόσθετα, το 2008 καταρτίστηκαν Εθνικά Σχέδια Δράσης για την ενεργειακή απόδοση και την προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ. Το Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση των ΑΠΕ προνοούσε την εγκατάσταση 165 μεγαβάτ αιολικών πάρκων, 14 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών πάρκων και 25 μεγαβάτ ηλιοθερμικών σταθμών για την περίοδο 2009-2013, με δυνατότητα ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων αυτών μέχρι το 2015. Το Σχέδιο Δράσης για την Εξοικονόμηση έθεσε ως στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 1% ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας για την περίοδο 2008-2016.
Όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, το 2009 αποτέλεσε το έτος κατά το οποίο οι συντονισμένες προσπάθειες του κυβερνητικού και του ιδιωτικού τομέα εν τέλει απέδωσαν καρπούς. Συγκεκριμένα, εντός του 2009 η συνεισφορά των ΑΠΕ ανήλθε στο 4.9% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας μας. Αναλυτικά, υπογράφηκε η σύμβαση επιδότησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα δύο πρώτα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 113,5 μεγαβάτ, αυξήθηκε η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στα 3,5 μεγαβάτ και αυξήθηκε η δυναμικότητα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αξιοποίηση βιομάζας στα 6 μεγαβάτ.
Επιπλέον, σε λίγες εβδομάδες θα κληθούμε στο Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνουμε το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση των ΑΠΕ για τα έτη 2010-2020, με σκοπό την επίτευξη των στόχων για μερίδιο 13% των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση και 10% μερίδιο ΑΠΕ στις μεταφορές.
Το θέμα της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για την ασφαλή και αδιάλειπτη ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο, κυρίως λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων. Απαραίτητο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στην περιοχή Βασιλικού.
Το έργο της εγκατάστασης τερματικού σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επιλογής στρατηγικού συνεργάτη για τη δημιουργία κοινοπραξίας με την ΑΗΚ, η οποία θα έχει την ευθύνη για τη χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και διαχείριση του τερματικού στο Βασιλικό. Παράλληλα, η ΔΕΦΑ βρίσκεται σε παράλληλη, με αυτήν της ΑΗΚ, διαδικασία επιλογής προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τον οποίο θα υπογράψει μακροχρόνια συμφωνία αγοράς και προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Επίσης, όσον αφορά την ανάπτυξη δράσεων για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση του εγχώριου ορυκτού ενεργειακού δυναμικού της Κύπρου ολοκληρώθηκε εντός του 2009 ο πρώτος γύρος αδειοδοτήσεων με την υπογραφή Συμβολαίου Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής με αμερικανική εταιρεία και χορηγήθηκε σε αυτήν άδεια έρευνας υδρογονανθράκων για το ερευνητικό τεμάχιο 12 που βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, ετοιμάστηκε η γεωλογική έκθεση ερμηνείας των δεδομένων που λήφθηκαν κατά τις γεωφυσικές έρευνες και η οποία είναι διαθέσιμη προς πώληση σε ενδιαφερόμενες εταιρείες πετρελαίων.
Η μεγαλύτερη πρόκληση τα επόμενα χρόνια είναι να δώσουμε πειστικές απαντήσεις στο δίλημμα: Βιώσιμο περιβάλλον ή οικονομική ανάπτυξη; Το κρίσιμο πολιτικό στοίχημα είναι να εξασφαλίσουμε πραγματική ευημερία για τους πολίτες, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη σύνθεση των δύο αυτών παραγόντων. Πιστεύω ακράδαντα ότι η χρυσή τομή μεταξύ των δύο φαινομενικά αντίθετων στόχων μπορεί να επιτευχθεί εάν επενδύσουμε σε δύο τομείς: Στην προώθηση καθαρών πηγών ενέργειας, όπως είναι οι ΑΠΕ, και κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή σας Ημερίδα.