Παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στο Συμπόσιο για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και τη Γεωργία, στη Λάρνακα
25/05/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.
Καταρχάς, επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω το Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας για την πρόσκλησή στο Συμπόσιο για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και τις επιπτώσεις τους στη γεωργία. Θα ήθελα να τονίσω το σημαντικό σας ρόλο στα περιβαλλοντικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας και ειδικά την ενεργό σας παρέμβαση στο σοβαρό και επίκαιρο θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
Η Κύπρος, από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει διατηρήσει μια σταθερή θέση ενάντια στην αδειοδότηση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, λειτουργώντας πάντοτε σύμφωνα με την αρχή της συνετής πρόληψης, για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος που πρέπει να χαρακτηρίζει τη λήψη αποφάσεων. Η Κύπρος έχει εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία με τις πρόνοιες της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά έχει προχωρήσει παραπέρα εισάγοντας αυστηρότερες απαγορεύσεις, όπως η απαγόρευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε ειδικές ζώνες διατήρησης ή σε ζώνες ειδικής προστασίας, όπως είναι οι περιοχές Natura 2000.
Η ιδιαιτερότητα της Κύπρου λόγω των ειδικών της χαρακτηριστικών αποτέλεσε και τη βασική τεκμηρίωση στην επιτυχία μας να συμπεριληφθεί στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος τον Δεκέμβριο του 2008, πρόνοια με την οποία δίδεται η ευκαιρία σε περιοχές με ειδικά περιβαλλοντικά και αγρονομικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των μικρών απομονωμένων νησιών όπως η Κύπρος, να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης και περιορισμού, καθώς και μέτρα απαγόρευσης για την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Η ομόφωνη υιοθέτηση των Συμπερασμάτων υπογραμμίζει την κατανόηση και τον σεβασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες κρατών μελών στα θέματα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Επιπρόσθετα, στις 2 Μαρτίου 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ετοιμάσει Πρόταση, μέχρι το καλοκαίρι, για να επιτραπεί μεγαλύτερη ελαστικότητα στα κράτη μέλη σχετικά με την απαγόρευση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στα εδάφη τους.
H συνεχής προσπάθεια της Κυβέρνησης για την προληπτική προστασία της υγείας των πολιτών της και του περιβάλλοντος από τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς διαφαίνεται και με την απόφασή της για διεξαγωγή μελέτης για την επιστημονική ανάλυση του θέματος της συνύπαρξης μεταξύ γενετικά τροποποιημένων, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών στην Κύπρο. Τελικός στόχος της μελέτης αυτής είναι να εξαχθούν τα κατάλληλα επιστημονικά συμπεράσματα που θα δώσουν τα αναγκαία επιχειρήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία για την ορθολογική διαχείριση του όλου θέματος.
Πολύ σημαντική είναι επίσης και η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που λήφθηκε στις 15.1.2009, να καθορίσει το αυστηρότατο όριο του 0% για την παρουσία γενετικά τροποποιημένων σπόρων σε συμβατικές σποροπαρτίδες αραβόσιτου, εξασφαλίζοντας έτσι την καθαρότητα των σποροπαρτίδων αραβόσιτου που εισάγονται στην Κύπρο για σπορά.
Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει ποια προϊόντα περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και να επιλέγει τι θα καταναλώσει, έχει περιληφθεί σχετικό άρθρο στη νομοθεσία το οποίο διασφαλίζει τη σήμανση των καταναλωτικών προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, με κατώτατο όριο το 0.9%. Όσον αφορά τη ραφοποίηση των προϊόντων αυτών, έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας το οποίο έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στις σχετικές νομοθεσίες, και αναμένεται η θέση της Επιτροπής.
Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω ότι βασικός στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η πλήρης και ολοκληρωμένη προστασία της υγείας των ανθρώπων, των ζώων, αλλά και του περιβάλλοντος από τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Στόχος είναι επίσης να ανταποκριθεί η Κυβέρνηση στον προβληματισμό και τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών, παρέχοντας όλα τα εχέγγυα για υψηλό επίπεδο προστασίας.
Θα ήταν, όμως, παράλειψη να μην έκανα ειδική αναφορά και στην ανακήρυξη των επτά κοινοτήτων της περιφέρειας σε «Ζώνες Ελεύθερες από ΓΤΟ». Ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας, της θετικής συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, και έτσι είχαμε το αποτέλεσμα. Το περιβάλλον ανήκει σε όλους και η προστασία του είναι κοινή ευθύνη της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Μ.Κ.Ο και ασφαλώς των πολιτών.
Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι σε συνεχή διάλογο και συνεργασία με όλες τις περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις και πολλούς άλλους φορείς. Αν θα προχωρήσουμε μπροστά, αυτό θα το πετύχουμε μαζί με την κοινωνία, μαζί με τους πολίτες. Η αποψινή εκδήλωση εκφράζει ακριβώς αυτή την αντίληψη γι΄ αυτό τη χαιρετίζουμε θερμά και συμμετέχουμε μεταφέροντας το μήνυμα ότι σε αυτή την πορεία που ακολουθείτε θα είμαστε πάντα μαζί σας.