29/5/10

Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι μνήμες επιστρέφουν στις μαύρες εκείνες μέρες του 1974, που σκόρπισαν στον τόπο μας την καταστροφή. Ο λαός μας συνεχίζει, 36 χρόνια μετά, να μετρά με ανείπωτο πόνο τις πληγές της τραγωδίας του 1974.

Επικήδειος λόγος της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων δρος Ερατώς Κοζάκου- Μαρκουλλή στην τελετή ταφής των λειψάνων του αγνοούμενου Σωτήρη Γιατρού, στη Σιά
29/05/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 3 μ.μ.



Προσήλθαμε σήμερα όλοι με συγκίνηση και δέος, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας της κοινότητας Σιάς, για να τελέσουμε την επικήδειο ακολουθία ενός ήρωα πεσόντα της τουρκικής εισβολής του 1974. Ενός αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, του στρατιώτη Σωτήρη Γιατρού του 306 Τάγματος Πεζικού.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι μνήμες επιστρέφουν στις μαύρες εκείνες μέρες του 1974, που σκόρπισαν στον τόπο μας την καταστροφή. Ο λαός μας συνεχίζει, 36 χρόνια μετά, να μετρά με ανείπωτο πόνο τις πληγές της τραγωδίας του 1974.

Σήμερα κηδεύουμε με τις οφειλόμενες τιμές τα λείψανα ενός νέου από το έξω Μετόχι που από το 1974 συγκαταλέγετο μεταξύ των αγνοουμένων μας. Σήμερα ζούμε ξανά ολοζώντανη την τραγωδία του 1974 και την τραγική ιστορία του Σωτήρη, ο οποίος θυσιάστηκε προασπιζόμενος τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της μικρής μας Κύπρου.

Ο Σωτήρης Γιατρού του Γεωργίου και της Ελένης, γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1951 στο Έξω Μετόχι. Εκεί διέμενε με την οικογένεια του, τη σύζυγο του Ανδρούλλα και το γιο του Γιώργο ενώ εργαζόταν ως πρεσαδόρος.

Το 1969 ο Γιατρού κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία.

Στις 20 Ιουλίου 1974 ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η γενική επιστράτευση η οποία ακολούθησε, ο Γιατρού αμέσως κατατάγηκε έφεδρος στο 306Τ.Π., έδρα του οποίου ήταν το Νέον Χωρίον Κυθρέας.

Ο Γιατρού, όπως και οι υπόλοιποι άνδρες του 306Τ.Π., παρέμεινε εντός της βάσης του τάγματος μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας οπότε και έλαβαν διαταγή να μεταβούν στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας για απόκρουση της τουρκικής εισβολής.

Ο Γιατρού, μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες του 306Τ.Π. έφθασαν την αυγή της 21/7/74 στον προορισμό τους και έλαβαν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στους Τούρκους εισβολείς.

Το πρωί της 22ας Ιουλίου 1974 οι Τούρκοι εισβολείς εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση εναντίον των θέσεων της Εθνικής Φρουράς, χρησιμοποιώντας όλους τους τύπους των όπλων, ενισχυμένοι με άρματα μάχης και με κάλυψη της πολεμικής τους αεροπορίας, καθώς και του πολεμικού τους ναυτικού.

Μετά από σφοδρές μάχες οι άνδρες του 306 Τ.Π., ακολούθησαν οδηγίες για οπισθοχώρηση και ανασυγκρότηση στην περιοχή του σταδίου Γ.Σ. Πράξανδρος Κερύνειας.

Ο Σωτήρης οπισθοχωρώντας έφθασε στην Κερύνεια κοντά στο σταθμό βενζίνης «ΜΟΜΠΙΛ», ενώθηκε με άλλους στρατιώτες του τάγματος του και άρχισαν να οργανώνονται.

Λίγο αργότερα έφθασαν στην περιοχή τουρκικά άρματα μάχης και επιτέθηκαν κατά των στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς.

Ο Γιατρού, όπως και οι υπόλοιποι στρατιώτες, κατευθύνθηκαν προς το στάδιο Γ.Σ. Πράξανδρος όπου και πραγματοποιείτο ανασυγκρότηση του τάγματος τους.

Ενώ η ανασυγκρότηση συνεχιζόταν έφθασαν στην περιοχή του σταδίου τουρκικά άρματα μάχης και άρχισαν να κτυπούν τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς.
Οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς ανταπέδωσαν τα πυρά και πήραν θέσεις μάχης. Συνάμα άρχισε η απομάκρυνση τους από την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυρών και της απομάκρυνσης των στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς από την περιοχή, χάθηκαν τα ίχνη του Σωτήρη και η τύχη του αγνοείτο μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, το 2007 εντοπίστηκαν τα λείψανα σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Κερύνειας και πρόσφατα έγινε η αναγνώριση με τη μέθοδο του DNA.

Η κηδεία των λειψάνων του ήρωα θέτει τέλος στο μαρτύριο και το ανείπωτο της προσμονής και της αβεβαιότητας το οποίο για 36 ολόκληρα χρόνια βίωσαν η οικογένεια, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι του Σωτήρη.

Σήμερα ανανεώνουμε τη δέσμευση μας προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση μας μέχρι την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης τους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματισθεί το πολύχρονο δράμα και το μαρτύριο που βιώνουν.

Η τουρκική εισβολή έφερε στη χώρα και το λαό μας τον πόνο, την προσφυγιά, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους. Η εισβολή έφερε την κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Αυτές τις πληγές αγωνιζόμαστε να επουλώσουμε και να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση μέσα από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.

Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Δεσμευθήκαμε ότι θα δώσουμε τον αγώνα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις.

Παραμένουμε πιστοί στις αρχές και τη βάση λύσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτός είναι ο στόχος μας και για την υλοποίηση του αγωνιζόμαστε με συνέπεια.

Αυτή είναι η δέσμευση μας έναντι των νεκρών μας. Αυτή είναι η δέσμευση μας έναντι της νέας γενιάς, αλλά και έναντι των επόμενων γενεών.

Σωτήρη, ας είναι αιωνία η μνήμη σου. Ο σεβασμός και η βαθιά εκτίμηση για τη μεγάλη θυσία σου, καθώς και η αγάπη μας θα σε συνοδεύουν για πάντα.