09/05/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια ακόμη φορά κάνει έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι ιδιαίτερα ενόψει της ολοκλήρωσης της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου απαντώντας σε επικριτικές δηλώσεις πολιτικών κομμάτων, προσθέτοντας ότι η Κύπρος και η προοπτική της λύσης του Κυπριακού πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους απαντώντας σε αναφορές του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Ομήρου στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του τόνισε την ανάγκη για εθνική ενότητα και συναίνεση που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση του κοινού στόχου για λύση.
Προφανώς, η οικοδόμηση αυτής της ενότητας κατά τον κ. Ομήρου περνά μέσα από το μηδενισμό της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Αυτός ο μηδενισμός οδηγεί στο βάθεμα της διάσπασης στο εσωτερικό μέτωπο και όχι στην ενότητα προς χαρά όλων εκείνων που απεργάζονται και επιθυμούν τη διχοτόμηση της Κύπρου.
Χαρακτηριστικό της ισοπεδωτικής προσέγγισης του κ. Ομήρου, είναι η διαστρέβλωση της πολιτικής και θέσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και καταθέτει στο Κυπριακό.
Αναφέρεται συνεχώς ο κ. Ομήρου στην απόσυρση της εκ περιτροπής προεδρίας και της σταθμισμένης ψήφου, αλλά λέξη δεν λέει ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εκτελεστική εξουσία είναι ένα συνολικό πακέτο που περιλαμβάνει και τη διασταυρούμενη ψήφο βάσει της οποίας οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα ψηφίζουν όλοι για όλους. Ως πακέτο πρέπει να κρίνεται, λοιπόν, και να αξιολογείται και όχι επιλεκτικά κάποιες πτυχές του, που από μόνες τους δεν έχουν νόημα. Αλήθεια, γιατί ο κ. Ομήρου στην επίμονη και συνεχή αναφορά του στην εκ περιτροπής προεδρία δεν αναφέρεται στη διασταυρούμενη ψήφο και στην κοινή ψηφοφορία των δύο κοινοτήτων; Δεν αναφέρεται σ’ αυτήν γιατί πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Ομήρου ότι η κοινή ψηφοφορία είναι στοιχείο ενοποιητικό και γι’ αυτό το αποσιωπά και το εξαφανίζει. Είναι στοιχείο που διορθώνει διαιρετικές πρόνοιες του Συντάγματος του 1960 και προωθεί τη συνεργασία και τη συναίνεση των δύο κοινοτήτων.
Ο κ. Ομήρου μιλά πάλι για απόσυρση θέσεων. Ας απαντήσει ο κ. Ομήρου, όμως, ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ελληνοκυπριακή πλευρά; Η απάντηση είναι εύκολη: Θα βλάψει την ελληνοκυπριακή πλευρά, γιατί θα την καταστήσει αναξιόπιστη και θα δώσει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να αποσείσει από τους ώμους της τις ευθύνες που έχει για τη μη επίτευξη λύσης και να τις φορτώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Κατά τα άλλα, ο κ. Ομήρου θέλει αλλαγή της στρατηγικής μας για να αναδείξουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας.
Η ουσία του Κυπριακού συζητήθηκε και θα συνεχίσει να τίθεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να συζητείται στις διαπραγματεύσεις. Συζητήθηκαν όλα τα κεφάλαια και οι πτυχές της ουσίας του Κυπριακού, η διακυβέρνηση, η οικονομία, τα ευρωπαϊκά θέματα, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, το περιουσιακό, οι έποικοι. Το ξέρει ο κ. Ομήρου ότι συζητήθηκαν όλες αυτές οι πτυχές, όπως ξέρει και ποιες θέσεις κατέθεσαν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού έχει στη διάθεσή του όλα ανεξαιρέτως τα έγγραφα. Επιλέγει, όμως, στο πλαίσιο της μηδενιστικής του πολιτικής, να φορτώνει την ευθύνη στον Πρόεδρο και όχι στην τουρκική πλευρά, διότι οι συζητήσεις σε συγκεκριμένες πτυχές, όπως είναι το εδαφικό, το περιουσιακό, οι έποικοι, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια δεν προχώρησαν. Και δεν προχώρησαν λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς.
Είναι θετικό να συνεχιστούν οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, που ο κ. Ομήρου εξαγγέλλει. Έτσι, μπορεί ο κ. Ομήρου να μεταπείσει πρώτα απ’ όλα τα αδελφά του κόμματα και τους σοσιαλιστές της Ευρώπης σε μια σειρά από θέματα που αφορούν στο Κυπριακό. Έχει, ομολογουμένως, πολλή δουλειά μπροστά του.
Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδη, ο οποίος επανέρχεται στο θέμα του Εθνικού Συμβουλίου και του διαλόγου, διερωτόμαστε πώς ο κ. Αναστασιάδης αντιλαμβάνεται το διάλογο. Διάλογος γι’ αυτόν μήπως σημαίνει ότι όταν γίνονται αποδεκτές οι θέσεις του υπάρχει διάλογος κι όταν δεν γίνονται αποδεκτές δεν υπάρχει διάλογος;
Ο διάλογος επιβάλλει να ακούονται οι θέσεις και οι απόψεις όλων και να υπάρχει συλλογικός προβληματισμός για την κατάληξη σε αποφάσεις. Αν υπάρχει κατάληξη καλώς, αν δεν υπάρχει δεν θα προχωρούμε; Δεν είχε πάντα ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ασκεί πολιτική; Ασφαλώς και την είχε. Τώρα θα αλλάξουν τα δεδομένα;
Ισχυρίζεται ο κ. Αναστασιάδης ότι είναι υποτιμητικό να λέγεται πως ο Πρόεδρος εκλέγεται από το λαό για να διαχειριστεί το Κυπριακό. Αν σήμερα είναι υποτιμητικό για τον κ. Αναστασιάδη, πώς γίνεται προηγουμένως να επικαλείτο την εντολή που είχε από το λαό, όταν ασκούσε κριτική στον Πρόεδρο πως τάχα δεν προχωρούσε αποφασιστικά για λύση επειδή δήθεν επηρεαζόταν από τα κόμματα της συμπολίτευσης; Σήμερα που ο κ. Αναστασιάδης, για τους λόγους που ο ίδιος ξέρει και που ο κάθε πολίτης μπορεί να υποθέσει, ολομέτωπα επικρίνει την πολιτική του Προέδρου στο Κυπριακό, άλλαξε το θέμα της εντολής από το λαό. Τότε έπρεπε να τη σεβαστεί ο Πρόεδρος, σήμερα η αναφορά σ’ αυτήν αποτελεί υποτίμηση των πολιτικών δυνάμεων;
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη, γιατί πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, και πριν ακόμη ο Πρόεδρος τοποθετηθεί επί όλων των ζητημάτων που έχουν τεθεί στο Σώμα, έχουν ενταθεί οι επιθέσεις σε βάρος του ίδιου και της πολιτικής του. Το μήνυμα που διαχέεται στην κοινωνία ότι είτε ο Πρόεδρος δέχεται τις θέσεις κάποιων πολιτικών δυνάμεων είτε οδηγούμαστε στην καταβαράθρωση, αποτελεί λογική του παράλογου. Είτε ορισμένοι θέλουν διάλογο είτε θέτουν απόλυτες θέσεις και τελεσίγραφα. Πολιτική με τέτοιο τρόπο, ομολογουμένως, δεν μπορεί να γίνει.
Ο διάλογος επιβάλλει αλληλοσεβασμό και ελάχιστη εμπιστοσύνη και ο Πρόεδρος νιώθει έντονα δεν επιδεικνύονται.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια ακόμη φορά κάνει έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι ιδιαίτερα ενόψει της ολοκλήρωσης της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση, σεβασμός και ψυχραιμία. Η Κύπρος και η προοπτική της λύσης του Κυπριακού πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα.
Γι’ αυτή θα συνεχίσει ο Πρόεδρος να αγωνίζεται και να προσπαθεί επιδιώκοντας την ενότητα και τη συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και με την Ελλάδα που αποτελεί το βασικό μας στήριγμα.
Αυτό επιβάλλουν οι δυσκολίες για επίτευξη λύσης, δυσκολίες που προκύπτουν από τα δυσμενή ισοζύγια στη διεθνή πολιτική σκηνή, την κατοχή και την αδιαλλαξία της Τουρκίας που πρέπει να κάμψουμε.
Οι συνθήκες για επίτευξη λύσης πάντοτε ήταν δύσκολες, δεν είναι σημερινές. Ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για επίτευξη λύσης με συνέπεια στις αρχές λύσης, αλλά και με την επίδειξη του αναγκαίου ρεαλισμού. Ο μαξιμαλισμός και οι ακραίες θέσεις ποτέ δεν βοήθησαν την Κύπρο. Πόσο μάλλον 36 χρόνια μετά το 1974».
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θεωρεί πως το πακέτο προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σωστό και αν ναι τότε γιατί ο Πρόεδρος σε επιστολή του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να το αποσύρει, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ασφαλώς και ο Πρόεδρος θεωρεί ότι οι θέσεις ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας για λύση που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο και να δίνουν προοπτική μέσα από τη συναινετική και ενοποιητική δραστηριότητα των δύο κοινοτήτων να λειτουργήσει λύση. Και αυτή άλλωστε είναι μια θέση γνωστή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ένα, όμως, δεν συγκρούεται με το άλλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει και το έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι η διαδικασία του διαλόγου διαπραγμάτευσης είναι μια ανοικτή διαδικασία. Άρα, πρέπει πάντοτε να έχουμε μπροστά μας όλα τα δεδομένα και σε ό,τι αφορά στην προοπτική και σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά και στη στάση και της άλλης κοινότητας, της άλλης πλευράς, στις διαπραγματεύσεις. Και αυτά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διατυπώσει στην επιστολή που έχει στείλει στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ τα σέβεται και τα υιοθετεί απόλυτα. Αν και εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από το συνυπολογισμό όλων των δεδομένων κρίνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία ή ότι χρειάζεται να αλλάξει θέσεις, αυτό έχει δικαίωμα να το κάνει».
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αποσύρει προτάσεις του, που θεωρεί πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό μπορεί να γίνει έχοντας υπόψη και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αν η άλλη πλευρά δεν συνεργάζεται τότε εμείς γιατί να είμαστε τότε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλες εκείνες τις θέσεις που έχουμε καταθέσει; Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι η διαπραγμάτευση είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία διαχειριζόμαστε ανάλογα με τα δεδομένα. Ασφαλώς οι θέσεις που έχουμε καταθέσει είναι θέσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχουμε ξεπεράσει κανένα όριο ασφάλειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανάλογα με τη συμπεριφορά της άλλης πλευράς ή ανάλογα με κάποια δεδομένα που μπορεί να προκύψουν στην πορεία, εμείς δογματικά μένουμε σε μια διαδικασία ή σε συγκεκριμένες θέσεις που έχουν εκφραστεί».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Αναστασιάδη πως είναι λανθασμένη η θέση ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας οι συνομιλίες, ο κ. Στεφάνου είπε: «Προφανώς με τον κ. Αναστασιάδη έχουμε διαφορετική αντίληψη για το τί σημαίνει κυπριακή ιδιοκτησία των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει ξεκαθαρίσει πάρα πολλές φορές και διερωτώμαι γιατί ορισμένοι δεν θέλουν τουλάχιστον να ακούσουν αυτό που λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος λέει αυτό που λένε και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ ότι δηλαδή η επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού είναι υπόθεση των δύο κοινοτήτων, είναι δική τους η διαδικασία που πρέπει να τη διαχειρίζονται, αλλά από ‘κει και πέρα δεν σημαίνει ότι η Τουρκία μένει έξω από τις ευθύνες της ή ότι δεν έχει ευθύνη να αλλάξει τη στάση της, να αφήσει και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να διαπραγματεύεται αλλά και η ίδια να εκπληρώσει τις όποιες υποχρεώσεις έχει έναντι της Κύπρου, του Κυπριακού, της ΕΕ, έτσι ώστε να ανοίξει η προοπτική της λύσης. Άλλωστε αυτό ζητά και η ίδια η ΕΕ και δεν νομίζω ότι η ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο υπέδειξε αυτά τα συγκεκριμένα στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έτσι από το πουθενά. Τα υπέδειξε διότι η Κυπριακή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνουν συγκεκριμένη δουλειά προς την κατεύθυνση να πιεστεί η Τουρκία να αλλάξει στάση και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ένας μοχλός πάνω στον οποίον εργαζόμαστε, ώστε και πίεση και επιρροή να ασκηθεί πάνω στην Τουρκία σε δύσκολες ομολογουμένως διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες».
Σε παρατήρηση ότι τα πολιτικά κόμματα ζητούν από την Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τώρα αυτό το μοχλό πίεσης για να αποτραπεί η διαδικασία προώθησης του απευθείας εμπορίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει πολύ σοβαρά να συζητήσουμε και να συνεκτιμήσουμε μαζί και με την Ελλάδα διότι κάθε φορά που παίρνεις μια απόφαση σε ένα πολύ ευαίσθητο και καίριο θέμα, όπως είναι το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, πρέπει να συνυπολογίζεις και ποιες θα είναι οι παρενέργειες που θα έχει η όποια απόφαση. Όλοι έχουμε τη θέση ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ο μοχλός άσκησης πίεσης πάνω στην Τουρκία – είναι και το κίνητρο για την Τουρκία για να αλλάξει στάση. Άρα, εμείς εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία, έτσι ώστε να μπορέσει να αποδώσει το ποθούμενο που είναι η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας. Από ‘κει και πέρα a priori να λέμε ότι θα γίνει αυτό ή εκείνο είναι λάθος κατά την άποψή μου. Οι πολιτικοί χρειάζεται να βλέπουμε με μια ανοικτοσύνη και διαλεκτικά να προσεγγίζουμε τα πράγματα έτσι όπως πρέπει κάθε φορά να κάνουμε για διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν ειδικά με το Κυπριακό».
Κληθείς να σχολιάσει επιστολή του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προς τον Υπουργό Οικονομικών ότι η συμφωνία με το Κατάρ είναι ετεροβαρής σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το θέμα είναι στη Βουλή, εκεί έχει την ευχέρεια ο κ. Νεοφύτου και όποιος Βουλευτής θέλει, να κάνει τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις του και να πάρει τις απαντήσεις. Έχουμε πει ότι ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Υπάρχει διαφάνεια, άλλωστε για αυτό συζητείται το θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διερωτώμαι γιατί κάποιοι θέλουν επίμονα να γίνει δημόσια συζήτηση επ' αυτού του θέματος με κίνδυνο να ξηλώσουμε μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία για την Κύπρο και την οικονομία της, όταν μάλιστα όλοι λένε πως έχουμε ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να γίνονται επενδύσεις, να υπάρχει ανάπτυξη που θα δώσει νέες θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουμε και την ανεργία που λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αναπτύσσεται, δυστυχώς, και στην Κύπρο μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο».
Καταλήγοντας ο κ. Στεφάνου είπε: «Διερωτώμαι γιατί δεν επιδεικνύεται αυτή η απαραίτητη υπομονή, να συζητηθούν όλα αυτά στη Βουλή για να μπορέσει τάχιστα να προχωρήσει η υλοποίηση μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας. Επειδή ο κ. Νεοφύτου έχει πει ότι είναι ετεροβαρής η συμφωνία, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Νεοφύτου μιλούσε για συμφωνία φούσκα. Τελικά έχουμε ή δεν έχουμε συμφωνία κατά τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου;»