Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Γονέων και τη Διεύθυνση του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως για την πρόσκληση να είμαστε σήμερα εδώ ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε αυτή τη συζήτηση. Ταυτόχρονα θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα.
Είναι θέση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και είμαι βεβαία ότι η σημερινή συζήτηση θα το επιβεβαιώσει, ότι η παροχή έγκαιρης και απευθείας ενημέρωσης στους νέους αναφορικά με τα δεδομένα της απασχόλησης καθώς και τα εργασιακά δεδομένα τους βοηθά να έχουν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο της εργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο προσανατολίζεται να συζητήσει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έτσι που να υπάρξει πιο δομημένη παρέμβαση μας στο κεφάλαιο της πληροφόρησης των νέων γύρω από τα θέματα της απασχόλησης.
Ο συσχετισμός της επιλογής του κλάδου σπουδών και της μετάπειτα επαγγελματικής πορείας είναι κάτι που απασχολεί μόνιμα τόσο τους νέους όσο και τους γονείς. Είναι νομίζω σημαντικό να γίνει αντιληπτό από όλους μας ότι το κεφάλαιο της απασχόλησης δεν είναι στατικό, άρα δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη ταύτιση μεταξύ των κλάδων σπουδών και των προοπτικών απασχόλησης.
Ταυτόχρονα δεν μπορεί να υποτιμάται ή να αφήνεται στο περιθώριο το γεγονός ότι η επιλογή του τομέα σπουδών, πέρα από εργαλείο επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι και διαδικασία ικανοποίησης της ανάγκης του ατόμου για απόκτηση γνώσεων, αξιοποίηση ταλέντων και ταυτόχρονα ικανοποίηση προσωπικών επιθυμιών.
΄Εχοντας λοιπόν αυτό ως αφετηρία και λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς των αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, και συνακόλουθα στα επαγγέλματα, είναι αναπόφευκτη η συνεχής επαναξιολόγηση των πραγμάτων. Το πιο σημαντικό δεν είναι να απαντήσουμε απόλυτα ποια επαγγέλματα έχουν προοπτική αλλά τι μηχανισμούς εγκαθιδρύσαμε έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τη μέγιστη δυνατή σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε θέσεις εργασίας. Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο πρέπει να επιδιώκουμε να αποκτούν οι νέοι καλές βάσεις, να έχουν επιθυμία και αγάπη για συνεχή μάθηση, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα στις ανάγκες της οικονομίας. Ταυτόχρονα πρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμούς πρόβλεψης και συστήματα διά βίου μάθησης τα οποία θα μας βοηθούν να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στη σύζευξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά εδώ και λίγο καιρό το θέμα των νέων δεξιοτήτων που θα απαιτούνται ώστε να μπορεί να εξασφαλίζεται εργασία πιο εύκολα. Πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOR), αλλά και μελέτες της δικής μας Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), προβλέπουν αύξηση της ζήτησης σε επαγγέλματα πιο εξειδικευμένα, δηλαδή που απαιτούν περισσότερες δεξιότητες, παρά σε επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης. Εξάλλου, προβλέπεται η αύξηση της ζήτησης σε επαγγέλματα σχετικά με το φυσικό περιβάλλον, την ενέργεια και τις ψηφιακές και άλλες νέες τεχνολογίες, όπως και σε επαγγέλματα σχετικά με τις υπηρεσίες φροντίδας, νοσηλευτικής και ιατρικής. Και, τέλος, φαίνεται ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η ζήτηση για πιο συνηθισμένα επαγγέλματα όλων των επιπέδων, επιστημονικά και τεχνικά, υψηλής και χαμηλότερης εξειδίκευσης.
Για την επαγγελματική αποκατάσταση έχουν μεγάλη σημασία και οι γενικές ή οριζόντιες δεξιότητες όπως οι ξένες γλώσσες, ο χειρισμός πληκτρολογίου και κομπιούτερ, η σύνταξη εκθέσεων και αναφορών και η καλή επικοινωνία και συμπεριφορά στην εργασία. Σημασία έχει επίσης η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ταλέντων και ικανοτήτων, γιατί η σύγχρονη οικονομία έχει ανάγκη από ικανούς και σωστούς επιχειρηματίες με υψηλή επαγγελματική κουλτούρα και συνείδηση.
Όπως ανέφερα προηγουμένως, σε μια εποχή γρήγορων οικονομικών και τεχνολογικών εξελίξεων η προσαρμοστικότητα όλων μας είναι αναγκαία. Γι’ αυτό, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του οποίου προΐσταμαι, και συγκεκριμένα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, βοηθά όσους αναζητούν εργασία να κινηθούν προς ορθές κατευθύνσεις παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής. Γενικότερα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, μέσα από ένα δίκτυο καλά εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων Συμβούλων, στηρίζει τους νέους στα πρώτα τους βήματα και τους καθοδηγεί στον κόσμο της εργασίας, δημιουργώντας έτσι ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Πέραν τούτου, εργαζόμαστε συντονισμένα με άλλες κρατικές αρχές όπως το Υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο Προγραμματισμού και η ΑνΑΔ με στόχο τον εντοπισμό των νέων τομέων απασχόλησης, την παροχή ευκαιριών στους νέους και στους μεγαλύτερους, άνδρες και γυναίκες, για συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και την παροχή ευκαιριών κατάρτισης και μάθησης. Συμμετέχουμε επίσης σε σχετικές πρωτοβουλίες για την καθοδήγηση, την επαγγελματική εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση όπως π.χ. δίκτυα συμβούλων, εκθέσεις σταδιοδρομίας και εθνικές επιτροπές.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Διανύουμε σήμερα μια περίοδο οικονομικής ύφεσης η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέτοντας ως κεντρικό του στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων, ταυτόχρονα με τις πολιτικές του προωθεί τον στόχο μας για μια πιο ανταγωνιστική και πιο παραγωγική οικονομία, στηριγμένη στην έρευνα και στη γνώση, αλλά και για μια κοινωνία ίσης μεταχείρισης, αλληλεγγύης και προστασίας των αδυνάτων. Με συγκεκριμένα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής στηρίζουμε τις επιχειρήσεις στη διατήρηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου τους δυναμικού όπως και τους ανέργους στη διαδικασία επανένταξης τους στην εργασία, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουμε προγράμματα και υπηρεσίες που στοχεύουν στην διά βίου μάθηση και στον συνεχή επαγγελματικό προσανατολισμό.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ για ακόμα μια φορά όσους είχαν την πρωτοβουλία της σημερινής διοργάνωσης. Εύχομαι στα νέα παιδιά κάθε επιτυχία σε όποιο δρόμο και αν επιλέξουν να ακολουθήσουν.