Συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους
10/02/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου είχε σήμερα συνάντηση με τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Δυσκολευόμαστε πραγματικά να παρακολουθήσουμε, πόσο μάλλον να ακολουθήσουμε, την επιχειρηματολογία του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδη. Ενώ ο κ. Αναστασιάδης συνεχώς επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της ενότητας με τις αιχμές και τα υπονοούμενα που αφήνει, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την ενότητα. Επαναλαμβάνουμε, η ενότητα είναι όντως συλλογική ευθύνη και του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων. Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την αναλαμβάνει. Ο κ. Αναστασιάδης είναι με τα υπονοούμενα, τις αιχμές και τις κατηγορίες που θα συμβάλλει στην ενότητα; Διερωτόμαστε. Ένα από τα υπονοούμενα που σήμερα ο κ. Αναστασιάδης έχει αφήσει είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιμένει, λίγο πολύ, την εκλογή Έρογλου για να τελειώνουμε με το Κυπριακό. Ρωτούμε: ο κ. Αναστασιάδης θα είναι μήπως ικανοποιημένος αν, για να προλάβουμε ενδεχόμενη εκλογή Έρογλου, δεχθούμε τις όποιες απαράδεκτες θέσεις για να τελειώνουμε με το Κυπριακό; Διότι εκεί καταλήγει η λογική όταν, για χάρη των λεγόμενων εκλογών, αντί να απευθυνόμαστε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, απευθυνόμαστε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατηγορώντας κιόλας ότι κωλυσιεργεί».
Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Κ. Κωνσταντίνου: Ο ΔΗΣΥ λέγει ότι, ουσιαστικά, διαπραγματευόμαστε μόνον το κεφάλαιο διακυβέρνησης. Όντως έτσι έχουν τα πράγματα;
Π. Πανταζής: Επίσης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Ομήρου με νέες δηλώσεις του είπε ότι στο θέμα του κεφαλαίου της διακυβέρνησης - παρόλο που έχουν ανταλλαγεί έγγραφα και για άλλα θέματα - η τουρκική πλευρά έχει μόνο να πάρει και όχι να δώσει.
Απάντηση: Όταν τίθενται κάποια επιχειρήματα εντός ή εκτός εισαγωγικών και όταν απαντηθούν με στοιχεία, τότε διαφοροποιούνται τα επιχειρήματα και οι τοποθετήσεις έτσι ώστε να βρεθεί διέξοδος από την τεκμηριωμένη απάντηση που δίδεται. Όντως υπάρχει η άποψη, που επανέλαβε μερικές φορές ο κ. Ομήρου, εσχάτως αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιεί και ο ΔΗΣΥ ότι, τάχα, για 18 μήνες συζητούμε μόνο το θέμα της διακυβέρνησης. Χθες δώσαμε στη δημοσιότητα τον αριθμό των συναντήσεων μεταξύ των δύο διαπραγματευτών και των διαπραγματευτικών τους ομάδων αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν μέχρι τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το τονίζω: συζητήθηκαν. Δεν έγινε απλώς ανταλλαγή εγγράφων όπως αίφνης σήμερα πρόσθεσε ο κ. Ομήρου. Θα αναφέρω ξανά τους αριθμούς. Για το θέμα της διακυβέρνησης – που είναι το πιο πλατύ, αφού έχει 16 ενότητες και υποενότητες – έγιναν 20 συναντήσεις.
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε σε αριθμό συναντήσεων είναι το περιουσιακό με 18 συναντήσεις. Παρά τη διαπίστωση που γίνεται ότι, πέρα από τη βασική θέση που έχουμε συμφωνήσει ότι οι περιουσίες ανήκουν στον ιδιοκτήτη, από εκεί και πέρα ξεκινούν οι διαφορές. Διότι εμείς θέλουμε να αποκαθίσταται το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη και να αποφασίζει ο ίδιος για την περιουσία του και η τουρκοκυπριακή πλευρά δίνει έμφαση στο σημερινό χρήστη. Για το θέμα των εποίκων, που λέχθηκε ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα, θα πρέπει να πω ότι έγιναν επτά συναντήσεις, ειδικά για το θέμα των εποίκων. Όπως μερικές φορές έχουμε ανακοινώσει – δυστυχώς κάποιοι προτιμούν να τα ξεχνούν αυτά – το θέμα των εποίκων το συζητήσαμε τόσο στον πρώτο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων όσο και στο δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων. Και αυτά τα ανέφερα και εγώ και θα θυμάστε και για τα θέματα που συζητούντο και πότε αυτά συζητούντο. Επτά φορές σε επτά συναντήσεις συζητήθηκε και το θέμα της οικονομίας. Το θέμα του εδαφικού – που επίσης είναι κρίσιμο θέμα – το συζητήσαμε έξι φορές σε έξι συναντήσεις. Τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση τρεις φορές όπως και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε τρεις συναντήσεις. Υπήρξαν και τέσσερις συναντήσεις για διάφορα θέματα διαδικαστικής υφής. Σύνολο 68 συναντήσεις.
Πέστε μου αν οι αριθμοί λέγουν ή όχι την αλήθεια και αν τεκμηριώνουν αυτά που εμείς λέμε και που τα λέμε και στο Εθνικό Συμβούλιο και τα γνωρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις για τις συναντήσεις που έγιναν, για τις όποιες συγκλίσεις έχουμε, για τις αποκλίσεις και τις διαφωνίες που έχουμε. Μου προκαλεί, πραγματικά, έκπληξη διότι περιμέναμε ότι θα είχαμε διαφορετική προσέγγιση, διαφορετική εκτίμηση και αξιολόγηση περί της πορείας των διαπραγματεύσεων, περί της επίτευξης συγκλίσεων για το πού είμαστε, το τι γίνεται, το πώς έπρεπε να γίνεται. Αλλά, να διαφωνούμε κιόλας για πράγματα που αποτελούν μια απτή πραγματικότητα, ότι δηλαδή μέσα από τις 68 συναντήσεις συζητήσαμε όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού και μάλιστα μέσα από τους αριθμούς που σας έχω πει; Άρα, δεν ευσταθεί, αλλά καταρρίπτεται αυτό που λέγεται ότι έχουμε μείνει μόνο στη συζήτηση του θέματος της διακυβέρνησης. Η διακυβέρνηση δεν είναι θέμα που εμείς τουλάχιστον έτσι όπως το προσεγγίζουμε έχει να πάρει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Εμείς διεκδικούμε να πάρει η Κύπρος, να πάρουν οι Ελληνοκύπριοι, αλλά να πάρουν ως Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εκείνο που χρειάζεται έτσι ώστε να έχουμε μια λύση που να είναι δίκαιη υπό τις περιστάσεις, να είναι λειτουργική και να μπορεί να αντέξει στο χρόνο. Μπήκαμε σε βάθος στο θέμα της διακυβέρνησης και μπήκαμε σε βάθος περισσότερο από τα άλλα θέματα διότι εδώ υπήρξε περιθώριο να εργαστούμε περαιτέρω. Θα επιχειρήσουμε να κάνουμε ξανά το ίδιο και με τα θέματα που θα συζητήσουμε στη συνέχεια.
Π. Πανταζής: Ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του είπε ότι, με την κάθοδο του ΓΓ του ΟΗΕ και τη συνάντηση στο λεγόμενο προεδρικό, έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι, τελικά, η τουρκική πλευρά έχει «κλειδώσει» την εκ περιτροπής προεδρία.
Απάντηση: Αυτό λεγόταν πριν να έρθει ο ΓΓ του ΟΗΕ ότι, τάχατες, θα έρθει να «κλειδώσει» τις όποιες συμφωνίες σε ένα πλαίσιο ενδιάμεσης, όπως μας έλεγαν, συμφωνίας, η οποία θα ανακοινωνόταν κιόλας από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ότι θα ερχόταν και θα το έκανε και με επιδιαιτησία αν χρειαζόταν. Ήρθε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ούτε ενδιάμεσες συμφωνίες εξήγγειλε, ούτε πού υπήρξαν συγκλίσεις είπε, ούτε καν η ίδια η δήλωση που ανέγνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν ήταν δική του, ήταν των δύο διαπραγματευτών, ούτε επιδιαιτησία υπήρξε, ούτε διαμεσολάβηση υπήρξε. Υποδεικνύαμε αυτά τα πράγματα, τώρα λένε «έχει κλειδωθεί». Πώς και πού έχει «κλειδωθεί»; Ο καθένας θα λέγει κάτι και θα καλούμαστε εμείς να απαντήσουμε χωρίς να υπάρχει κάτι τέτοιο; Ας τεκμηριώσουν αυτοί που λένε ότι έχει «κλειδωθεί» κάτι τέτοιο. Και αν το αποδείξουν, τότε να το απαντήσουμε. Δεν γίνεται κάθε φορά ο καθένας ό,τι σκεφτεί αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις να το θέτει στο τραπέζι ως δεδομένο και να καλούμαστε εμείς να απαντήσουμε. Αδυνατούμε να ακολουθήσουμε μια τέτοια τακτική. Ας τεκμηριώσουν πώς έχει «κλειδωθεί», τάχα, ένα τέτοιο πράγμα. Δεν έχει «κλειδωθεί».
Γ. Σελινόπουλος: Βασική διαφωνία του ΔΗΚΟ είναι το θέμα της παραμονής των 50 χιλιάδων εποίκων και η εκ περιτροπής προεδρία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χθες στην ομιλία του ότι «ουδείς αλάθητος». Υπάρχει περίπτωση στη συνάντησή του με τον κ. Καρογιάν να εκφραστούν άλλες θέσεις;
Απάντηση: Το ουδείς αλάνθαστος έχει να κάνει γενικότερα και καθοδηγεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπό την εξής έννοια: όταν συζητάς, έχεις απόψεις, έχεις θέσεις πάντοτε, τις φιλτράρεις και μέσα από τις απόψεις των άλλων και μέσα από τις δικές σου τοποθετήσεις διαμορφώνεις τις τοποθετήσεις σου και τις θέτεις στο τραπέζι. Και αυτό είναι σε απάντηση όλων όσοι λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τάχα, δεν ακούει και δεν ενημερώνει τις πολιτικές δυνάμεις. Και εδώ υπάρχει λανθασμένη εικόνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έγκαιρα ενημερώνει και έγκαιρα διαβουλεύθηκε, διαβουλεύεται και θα συνεχίσει να διαβουλεύεται με τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο όποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ο σημερινός, όπως και οι προηγούμενοι, που είναι ο διαπραγματευτής, μπορεί να υιοθετήσει τη μια ή την άλλη θέση υποχρεωτικά. Διότι, μπορεί στο Εθνικό Συμβούλιο – όπως συμβαίνει συχνά – να μην υπάρχει μόνο μια θέση, μπορεί να υπάρχουν τρεις-τέσσερις θέσεις. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες και ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι και ο διαπραγματευτής.
Από κει και πέρα, δεν θα ήθελα να επεκταθώ στα θέματα που αφορούν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Καρογιάν για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι και το ίδιο το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε μια εσωτερική διαδικασία και δεν θέλουμε, με κανένα τρόπο, να δώσουμε το μήνυμα ότι, λίγο πολύ, θέλουμε να παρέμβουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Διότι, κάτι παρόμοιο έχει δημοσιευθεί σήμερα στον ημερήσιο Τύπο. Ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε για να επηρεάσει τα πράγματα στο ΔΗΚΟ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με τον κ. Καρογιάν έγινε χθες πριν από το μεσημέρι και αφορούσε στη διευθέτηση της συνάντησής τους διότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες. Θα επιστρέψει αύριο βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Προέδρου του Λιβάνου στην Κύπρο και μετά ακολουθεί το τριήμερο. Θα έπρεπε να διευθετηθεί η συνάντηση με τον κ. Καρογιάν ενόψει και του γεγονότος ότι απομένει και η συνάντηση των συνεργαζομένων κομμάτων μετά από την αποχώρηση της ΕΔΕΚ, μια συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου και δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της έλευσης του ΓΓ του ΟΗΕ.
Ν. Μαρκαντώνης: Πότε θα πληρωθούν οι θέσεις των δύο απερχόμενων Υπουργών; Υπάρχει σκέψη από πλευράς του Προέδρου για ευρύτερο ανασχηματισμό;
Απάντηση: Να αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτά είναι θέματα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως είπε και δημόσια χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ίδιος έχει ζητήσει από τους δύο φίλους Υπουργούς της ΕΔΕΚ κ.κ. Νικολαϊδη και Πολυνείκη, αποδεχόμενος τις παραιτήσεις τους, να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την πλήρωση των θέσεων στα δύο Υπουργεία για να μην υπάρξει κενό και όταν και εφόσον ο Πρόεδρος θα είναι έτοιμος, θα προβεί στην πλήρωση των θέσεων στα δύο Υπουργεία.
Κ. Κωνσταντίνου: Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο κ. Αδάμος Αδάμου θα αναλάβει το Υπουργείο Υγείας.
Απάντηση: Τέτοιες στιγμές, όταν υπάρχουν κενωθείσες θέσεις, αρχίζουν τα σενάρια και οι εικοτολογίες. Θέλω να τονίσω ότι τίποτα από όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν ισχύει. Ούτε περί ευρύτερου ανασχηματισμού ούτε περί ονομάτων που έρχονται, φεύγουν, αλλάζουν κ.ά. Ας περιορίσουμε λίγο τη φαντασία μας. Όταν θα είναι έτοιμος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προβεί στις απαραίτητες ανακοινώσεις.
Γ. Γεωργιάδης: Αποκλείετε ευρύτερο ανασχηματισμό;
Απάντηση: Αυτό που υπάρχει ενώπιόν μας αυτή την ώρα είναι η πλήρωση των θέσεων στα δύο Υπουργεία.
Γ. Σάββα: Την Τρίτη συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει από τους δύο Υπουργούς να παραμείνουν μέχρι την Τετάρτη. Συνδέονται τα δύο;
Απάντηση: Γιατί συνδέετε τα δύο; Ο Πρόεδρος μίλησε για την Τετάρτη διότι η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Επειδή οι Υπουργοί χειρίζονται ζητήματα, βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα θέματα, δεν θέλουμε να παρουσιαστεί το όποιο κενό και θέλουμε να υπάρχει συνέχεια. Δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση με το θέμα.