Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκου Νικολαΐδη στη διάλεξη του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή με θέμα: "Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης: Η αρχιτεκτονική του και το εκθεσιακό του πρόγραμμα"
23/02/2010 Τον περασμένο Αύγουστο επισκέφθηκα για πρώτη φορά το νέο Μουσείο της Ακρόπολης όπου είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να με ξεναγήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του Μουσείου, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Μια εμπειρία που μου δημιούργησε την έντονη επιθυμία να τη μοιραστώ με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες μου. Γι’ αυτό και πριν ακόμα τελειώσει η ξενάγηση παρακάλεσα τον καθηγητή Παντερμαλή να επισκεφθεί το νησί μας για να μας μιλήσει γι’ αυτό το μοναδικό στον κόσμο Μουσείο. Χωρίς δεύτερη σκέψη και με τη χαρακτηριστική του ευγένεια ο κ. καθηγητής αποδέχθηκε την πρόσκληση και βρίσκεται απόψε μαζί μας.
Είναι λοιπόν με αισθήματα μεγάλης συγκίνησης και χαράς που τον καλωσορίζω στην Κύπρο. Είναι μεγάλη η τιμή για μας να φιλοξενούμε τον άνθρωπο που, μαζί με τους συνεργάτες του, έδωσε στην Ελλάδα και στον κόσμο αυτό το πολύ σημαντικό επίτευγμα.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό κτήριο, που βρίσκεται σε αρμονία με τον ιστορικό χώρο που το περιβάλλει. Το νέο κτήριο προστατεύει τις αρχαιότητες που ήλθαν στο φως στο χώρο ανέγερσης του και ταυτόχρονα στεγάζει και αναδεικνύει τα αριστουργήματα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Το έργο αυτό, που επί δεκαετίες έμοιαζε σαν όνειρο, εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουνίου 2009 και έχει ήδη καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την ανάδειξη και διαχείριση των αρχαιοτήτων του Παρθενώνα και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, σχέδιο του διάσημου Ελβετού αρχιτέκτονα Μπέρναρντ Τσούμι και του Έλληνα Μιχάλη Φωτιάδη, στεγάζει συγκεντρωμένους τους θησαυρούς της Ακρόπολης σε έναν ενιαίο χώρο αντάξιο της μοναδικότητας και της αισθητικής των ευρημάτων. Στην αίθουσα του Παρθενώνα, στο ψηλότερο σημείο του Νέου Μουσείου, εκτίθενται τόσο τα αυθεντικά γλυπτά του ναού όσο και τα αντίγραφα όλων των τμημάτων που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού. Η δημιουργία της αίθουσας αυτής ενισχύει με τον πιο δραματικό τρόπο την απαίτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνισμού ολόκληρου αλλά και όλου του πολιτισμένου κόσμου, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που λεηλατήθηκαν βίαια και βρίσκονται παράνομα στο Βρετανικό Μουσείο. Με τη δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, η Ελλάδα δεν αφήνει κανένα περιθώριο ακόμη και στον πιο κακόπιστο για την ετοιμότητα της να δεκτεί και να προστατέψει όλα τα τμήματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Η ολοκλήρωση του σημαντικότατου αυτού έργου και οι εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά χρήσιμες και για μας εδώ στην Κύπρο. Ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή κατά την οποία προγραμματίζεται η ανέγερση του νέου κτηρίου του Κυπριακού Μουσείου στο κέντρο της Λευκωσίας. Το σύγχρονο Κυπριακό Μουσείο πρέπει να αντλήσει πολλά από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Θα πρέπει και το νέο Κυπριακό Μουσείο να λειτουργήσει ως ένας ζωντανός οργανισμός-θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο ενεργά στη σύγχρονη κοινωνία και στο αστικό τοπίο, ως ένα νέο σημείο πολιτιστικής αναφοράς. Θα πρέπει να αποτελέσει σημείο συνάντησης της αρχαιότητας με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και την προηγμένη τεχνολογία.
Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή διάλεξη του κ. Παντερμαλή, ο πλούτος της επιστημονικής του κατάρτισης και οι εμπειρίες του στις διαδικασίες της ανέγερσης και οργάνωσης του Μουσείου της Ακρόπολης, θα μας δώσουν πολύτιμη καθοδήγηση. Και θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε και το δικό μας όραμα: να αναδείξουμε και να εκθέσουμε με τον πρέποντα τρόπο τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς και να τιμήσουμε, όπως οφείλουμε, την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας.