Άρχισαν σήμερα στη Μάλτα οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης για τη Στήριξη της Ισραηλο-Παλαιστινιακής Ειρήνης, που διοργανώνεται από κοινού από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Αναφαίρετα Δικαιώματα των Παλαιστινίων και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση για τη Μεσόγειο (Κ.Σ.Μ.). Στη Συνάντηση συμμετέχουν Πρόεδροι και Μέλη Κοινοβουλίων, Υπουργοί και αξιωματούχοι διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, που ασχολούνται με τα θέματα της Μέσης Ανατολής. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί ο Βουλευτής κ. Ντίνος Χατζηνικόλας.
Την εναρκτήρια συνεδρία της Συνάντησης προσφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας δρ. Louis Galea. Παρεμβάσεις στις εργασίες έκαναν, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας δρ. Tonio Borg, ο Πρόεδρος της Κ.Σ.Μ. κ. Rudy Salles, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου δρ. Ahmed Fathi Sorour, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας κ. Cemil Cicek, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου κ. Taysser και ο Πρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Αναφαίρετα Δικαιώματα των Παλαιστινίων κ. Pedro Nunez Mosquera.
Στη δική του παρέμβαση, ο κ. Χατζηνικόλας, μιλώντας για το θέμα της παρούσας κατάστασης της ειρηνευτικής διαδικασίας, ανέφερε ότι η αναζήτηση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προνοούν τη δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, τα οποία να απολαμβάνουν την ανεξαρτησία τους σε διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα. Υπογράμμισε δε, ότι η δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους αποτελεί και ηθική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας.
Ο κ. Χατζηνικόλας τάχθηκε, επίσης, υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη συνέχιση του εποικισμού της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Αυτές οι ενέργειες, επισήμανε, δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα και εμποδίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Χατζηνικόλας απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της στο πολιτικό και, ιδιαίτερα, στο οικονομικό επίπεδο, συμβάλλοντας γενναιόδωρα στην αναστήλωση της οικονομίας των Παλαιστινίων, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση στήριξης του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.
Τέλος, ο κ. Χατζηνικόλας επαναβεβαίωσε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Υπενθύμισε δε τις σχετικές πρωτοβουλίες και ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων προς αυτή την κατεύθυνση.