17/02/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:
«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία Κυβερνητικής Αποθήκης Πληροφοριών. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό χώρο που θα διαθέτει όλη την απαραίτητη υποδομή για ανταλλαγή και συσχέτιση πληροφοριών ανάμεσα στα διάφορα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου και γίνεται πλέον δυνατή η δημιουργία της, επειδή έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και το βασικό στάδιο του στρατηγικού σχεδίου μηχανογράφησης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Αυτές οι πληροφορίες με την ανάλογη και κατάλληλη ανάλυση, επεξεργασία και αξιοποίηση, θα δώσουν την ευχέρεια για λήψη έγκαιρων και έγκυρων αποφάσεων. Το όφελος από τη δημιουργία αυτής της Κυβερνητικής Αποθήκης Πληροφοριών θα είναι τόσο οικονομικό, με την έννοια ότι θα συνδράμει και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής με την αύξηση της παραγωγικότητας και, ταυτόχρονα, θα βελτιώσει την ποιότητα και την ταχύτητα στην παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Το πρώτο στάδιο υλοποίησης του έργου, το οποίο περιλαμβάνει δύο φάσεις, θα ολοκληρωθεί σε περίπου 30 μήνες. Αυτά εντάσσονται στο πρόγραμμα και στις προσπάθειες της Κυβέρνησης να αναβαθμίσει και να προωθήσει τη μηχανογράφηση και την υιοθέτηση της τεχνολογίας μέσα στις διαδικασίες για λήψη αποφάσεων και για την εξυπηρέτηση του πολίτη».
Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:
Ερώτηση: Ποιες είναι οι δύο φάσεις του έργου για τη δημιουργία της Κυβερνητικής Αποθήκης Πληροφοριών;
Απάντηση: Πρόκειται για τις φάσεις 0 και φάσεις 1 που έχουν να κάνουν με τις διάφορες διαδικασίες του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) με στόχο να δημιουργηθεί η Αποθήκη Πληροφοριών και να διασυνδεθούν τα διάφορα συστήματα πληροφορικής για την πρόσβαση στις πληροφορίες, για ανάλυση και συσχετισμό. Μέσα από ένα πρόγραμμα μηχανογράφησης στη Δημόσια Υπηρεσία έχουν τεθεί σε διάφορα αρχεία διάφορες πληροφορίες και πολλές διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά. Υπάρχουν διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα που τώρα θα διασυνδεθούν για να δημιουργηθεί αυτή η Αποθήκη που θα λειτουργεί ως βάση δεδομένων και που θα παρέχει τη δυνατότητα και για έρευνα, μέσα από διάφορα κλειδιά, και για ανάλυση διαφόρων στοιχείων από διάφορα Υπουργεία και χώρους, ώστε ο χρήστης να μπορεί να ανακαλεί οποιαδήποτε στιγμή τις πληροφορίες που χρειάζεται. Έτσι θα επιταχυνθούν και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και, ταυτόχρονα, θα δοθεί η ευκαιρία για ευρύτερους ελέγχους. Γι' αυτό αναφερθήκαμε στο θέμα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Συμπληρώνονται διάφορες αιτήσεις που μπορεί κανείς να τις συσχετίζει μέσα από αυτές τις πηγές πληροφόρησης. Άρα, θα έχουμε και οικονομικό όφελος και, ταυτόχρονα, θα επιταχυνθούν διαδικασίες για εξυπηρέτηση πολιτών.
Ερώτηση: Ποιο θα είναι το κόστος;
Απάντηση: Το κόστος θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουμε με στόχο την αναβάθμιση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη διακυβέρνηση και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους Υπουργούς της ΕΔΕΚ να παραμείνουν για ακόμη κάποιο χρονικό διάστημα;
Απάντηση: Ναι. Μέχρι που ο Πρόεδρος να είναι έτοιμος να αναπληρώσει τις δύο θέσεις που κενώνονται με την υποβολή παραίτησης των δύο Υπουργών, του κ. Νικολαΐδη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και του κ. Πολυνείκη στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Ήταν σήμερα παρόντες οι δύο Υπουργοί. Κατά το μάλλον ή ήττον θα είναι παρόντες και στην επόμενη συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, στις 10 π.μ.
Ερώτηση: Αναφορικά με το πρόγραμμα συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ. Ανακοινώθηκαν τέσσερεις συναντήσεις. Σε δηλώσεις του ο κ. Ερτσακιτσά εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούσε οκτώ συναντήσεις. Δεν ήταν συμφωνημένο το πρόγραμμα;
Απάντηση: Ασφαλώς, το έχουμε συμφωνήσει. Είχε και η τουρκοκυπριακή πλευρά τη δική της θέση, όπως και εμείς είχαμε τη δική μας και καταλήξαμε σε αυτές τις τέσσερεις συναντήσεις οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και έχουμε πει ότι θα είναι ολοήμερες. Ήδη, η δική μας πλευρά, όπως πάντοτε, κάνει την απαραίτητη διαδικασία έτσι ώστε να εμφανιστεί πανέτοιμη στις συναντήσεις αυτές, για να έχουν αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν εξαρτάται τόσο από την ώρα που θα διαθέσει κάποιος για να έχουμε συγκλίσεις και πρόοδο ούτε από τη συχνότητα συναντήσεων, αλλά από τις θέσεις που ο καθένας καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς, όπως πάντοτε, θα είμαστε εποικοδομητικοί, με θέσεις στο τραπέζι που εξυπηρετούν και στηρίζονται στη βάση λύσης του Κυπριακού που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για να μπορέσουμε να έχουμε συγκλίσεις. Από κει και πέρα εξαρτάται και από τις θέσεις που θα καταθέσει η άλλη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν και εφόσον, τελικά, θα επιτευχθεί ο στόχος για περισσότερες συγκλίσεις.
Ερώτηση: Συντεχνία των Κυπριακών Αερογραμμών κατήγγειλε την Κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της Γιουροσύπρια.
Απάντηση: Τα 35 εκατομμύρια είναι χρήματα για την ενίσχυση για κεφαλαιουχικής βάσης της Γιουροσύπρια. Απ' εκεί και πέρα δεν μπορώ να σχολιάσω θέματα που αφορούν τη Γιουροσύπρια. Υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο. Η Κυβέρνηση πήρε τις δικές της αποφάσεις με τα δεδομένα που βρήκε μπροστά της έχοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί ευρύτερα διεθνώς στις αερομεταφορές, στο φόντο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά έχοντας υπόψη και τα προβλήματα που η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί και που δεν είναι σημερινά.
Ερώτηση: Η Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφορικής πού θα υπάγεται ;
Απάντηση: Υπεύθυνο για τη λειτουργία της Αποθήκης είναι το ΤΥΠ το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ερώτηση: Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη θέση για σύγκλιση πενταμερούς και κάλεσε χώρες που εμπλέκονται στο Κυπριακό να ασκήσουν επιρροή πάνω στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Απάντηση: Είναι εμφανής η προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά ως την αδιάλλακτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η μέχρι τώρα εμπειρία, που εξάγεται και από την όλη συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ως Προέδρου της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς, κάθε άλλο παρά τεκμηριώνει αυτή την αστήρικτη θέση που προσπαθεί ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία μέσα από διάφορες επικοινωνιακές τακτικές να δώσει εντύπωση ότι επικρατεί. Ο διεθνής παράγοντας, ο ίδιος ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδέχονται, αναγνωρίζουν - και καταγράφεται κιόλας - ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με καλή θέληση πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις, ότι είναι μέσα από τις δικές του πρωτοβουλίες που τερματίστηκε η στασιμότητα στο Κυπριακό και άρχισε ο διακοινοτικός διάλογος και οι απευθείας διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της όποιας προσπάθειας της Τουρκίας, αυτό που αναγνωρίζεται είναι η δική μας καλή θέληση, η διάθεση και η σκληρή προσπάθεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό.
Αναφορικά με την πενταμερή έχουμε τοποθετηθεί. Ο κ. Ερντογαν συνεχώς επαναφέρει το θέμα. Η θέση μας είναι γνωστή και για να μην αποπροσανατολιζόμαστε από τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού - κάτι που είναι καθήκον των δύο κοινοτήτων - κάνουμε ακόμη μια προσπάθεια που έχει να κάνει με το διεθνή παράγοντα ο οποίος χρειάζεται να στρέφεται και να απευθύνεται προς την Τουρκία, ώστε να πράξει αυτό που καλείται να πράξει και μέσα από το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και μέσα από τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου. Επειδή ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος στην επίλυση του Κυπριακού – και χρησιμοποιώ ορολογία που χρησιμοποιεί η ίδια η ΕΕ - θα πρέπει έμπρακτα να εργαστεί προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού. Αντί, λοιπόν, ο κ. Ερντογάν να συνεχίζει την επωδό περί σύγκλισης πενταμερούς θα ήταν καλύτερα να ακούσει τι λέει ΕΕ και ο διεθνής παράγοντας και να εργαστεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για να φτάσουμε σε λύση που θα σημαίνει τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.