2/2/10

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας με την Ελληνίδα Υπουργό Παιδείας

02/02/2010
Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας με την Ελληνίδα Υπουργό Παιδείας 


Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Νίκος Τορναρίτης και τα Μέλη της Επιτροπής, Βουλευτές κ. Γεώργιος Τάσου, κ. Γιαννάκης Γαβριήλ, κα Στέλλα Μισιαούλη-Δημητρίου, κα Αθηνά Κυριακίδου, κ. Νεόφυτος Κωνσταντίνου, και κ. Γιώργος Βαρνάβα, η Βουλευτής κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, καθώς και οι εκπρόσωποι των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στη Βουλή κ.κ. Αντώνης Χατζηρούσος, Βαρτκές Μαχτεσιάν και Μπενίτο Μαντοβάνη, αντίστοιχα, είχαν σήμερα συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Άννα Διαμαντοπούλου, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Κύπρο. Την κα Διαμαντοπούλου συνόδευαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Ολυμπία Στυλιανού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Τορναρίτης, αφού καλωσόρισε την κα Διαμαντοπούλου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού προς την Ελλάδα για την πολυετή και πολυσχιδή προσφορά της στην παιδεία της Κύπρου, προσφορά η οποία, όπως επισήμανε ο κ. Τορναρίτης, συνέτεινε τα μέγιστα στην πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για συνέχιση της συστηματικής συνεργασίας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε ευρύτερα πλαίσια, προς αντιμετώπιση των νέων παγκοσμιοποιημένων προκλήσεων.

Από κυπριακής πλευράς, αναφέρθηκε, επίσης, ότι ζητούμενο στην εν εξελίξει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτελεί η διαμόρφωση σύγχρονων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και να παρέχουν μια ολοκληρωμένη και ουμανιστική παιδεία. Επιπλέον, αναφορές έγιναν, μεταξύ άλλων, σε διάφορα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τους Κύπριους φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και στο ζήτημα της χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων.
Η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η ενσωμάτωση γνώσεων, που αφορούν στα σύγχρονα φαινόμενα και προβλήματα, όπως τα περιβαλλοντικά, ζητήματα πολυπολιτισμικότητας και της κοινωνίας της πληροφορίας. Διαβεβαίωσε δε τους Κύπριους συνομιλητές της για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στους φοιτητές, στη βάση της ίσης μεταχείρισης. Αναφέρθηκε, τέλος, στην πρόκληση της δια βίου μάθησης και της προώθησης της συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και πανεπιστημίων ως προς την ανάπτυξη της έρευνας.