01/02/2010
Αναφορικά με δελτίο Τύπου των Βουλευτών Γ. Γεωργίου και Ν. Κλεάνθους με τίτλο "Απάντηση στις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη για τα κτήρια του Κτηματολογίου Λάρνακας και Αμμοχώστου", ημερ. 31.1.2010, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί αναγκαίο να ενημερώσει ξανά το κοινό για τα ακόλουθα γεγονότα που καταδεικνύουν, για ακόμα μια φορά, ότι οι χειρισμοί του ήσαν πάντοτε νομότυποι και προς το δημόσιο συμφέρον:
Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε κατ΄ αρχάς τηλεφωνικά την Τετάρτη 27.1.2010 για την έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών. Αμέσως ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι δε θα μπορούσε να παρευρεθεί λόγω άλλης ειλημμένης υποχρέωσης την οποία ήταν αδύνατο να αναβάλει και εισηγήθηκε όπως η συνεδρία αναβληθεί και πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 2.2.2010, ημερομηνία των τακτικών συνεδριάσεων της Επιτροπής.
Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής παραπλανητικά δεν ενημέρωσε τα Μέλη της Επιτροπής για το κώλυμα του Υπουργού Εσωτερικών.
΄Οταν ελήφθη γραπτώς η πρόσκληση, ο Υπουργός απέστειλε αμέσως προς τον Πρόεδρο και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επιστολή με την οποία επιβεβαίωσε γραπτώς το πρόβλημα της ειλημμένης υποχρέωσης την οποία ήταν αδύνατο να αναβάλει και ζήτησε όπως η συνεδρία αναβληθεί και οριστεί σε ημέρα κατά την οποία θα έχει τη δυνατότητα να παραστεί προσωπικά.
Σημειώνεται ότι ο λόγος για τον οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών δεν ήταν δυνατό να αναβάλει τη δέσμευση του ήταν διότι θα συμμετείχε ενεργά σε συνέδριο της ΄Ενωσης Δήμων Κύπρου που θα πραγματοποιείτο στη Λεμεσό την ίδια ώρα που καθορίστηκε στην πρόσκληση, και στο οποίο θα παρευρίσκοντο οι Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Δήμων. Η παρουσία του Υπουργού στο Συνέδριο από την έναρξη στις 9.00 π.μ. μπορεί αδιάψευστα να επιβεβαιωθεί απ’ όλους τους Δημάρχους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που παρευρέθηκαν στο συνέδριο, για το οποίο παραπλανητικά αναφέρεται ότι δήθεν ήταν στις 12 μ.
Η λήψη της επιστολής του Υπουργού Εσωτερικών επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Διευθύντριας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της ιδιαιτέρας γραμματέως του Υπουργού Εσωτερικών.
Εδώ τίθεται το ερώτημα: Ποιό είναι εκείνο το γεγονός το οποίο έκανε επιτακτική την πραγματοποίηση έκτακτης και επείγουσας συζήτησης του θέματος εφόσον ο αρμόδιος Υπουργός ήταν γνωστό ότι δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί και εφόσον ο ίδιος ζήτησε να ορισθεί ημερομηνία κατά την οποία θα έχει τη δυνατότητα να παραστεί προσωπικά και να ενημερώσει την Επιτροπή για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης; Μήπως τελικά η προσπάθεια ήταν για να μην παραστεί ο Υπουργός προσωπικά στη συνεδρία από την αρχή της συζήτησης;
Σ’ ό,τι αφορά το θέμα της στέγασης των κρατικών Υπηρεσιών είναι γνωστή η θέση της Κυβέρνησης να προωθείται η στέγαση των Υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτήρια, αντί της μέχρι πρόσφατα ακολουθούμενης τακτικής της ενοικίασης κτηρίων, αφού έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι έτσι όχι μόνο εξοικονόμηση πιστώσεων υπάρχει αλλά με την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων αυξάνεται η αποδοτικότητα και παραγωγικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν για τη στέγαση του Επαρχιακού Γραφείου Λάρνακας του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και τη στέγαση του Επαρχιακού Γραφείου Αμμοχώστου του ιδίου Τμήματος είναι οι ίδιες που ακολουθούνται πάντοτε από όλη τη Δημόσια Υπηρεσία για ενοικίαση κτηρίων. Στην παρούσα περίπτωση η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στην πρώτη περίπτωση δεν ήταν γνωστό αν υπήρχαν κτηριακές εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να στεγάσουν το Επαρχιακό Γραφείο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση υπήρχαν βάσιμες πληροφορίες ότι υπήρχαν κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τα βασικά κριτήρια του Τμήματος και της Επιτροπής Ενοικίων.
Σ’ ότι αφορά το Επαρχιακό Γραφείο Αμμοχώστου δεν προωθήθηκε η αγορά οποιουδήποτε κτηρίου, εν όψει του γεγονότος ότι η φυσική έδρα του είναι η πόλη της Αμμοχώστου και μέχρι και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος η έδρα του θα πρέπει να είναι εκείνη η οποία θα εξυπηρετεί ολόκληρο το λαό της Αμμοχώστου ο οποίος δυστυχώς, λόγω της κατοχής, βρίσκεται διεσπαρμένος σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο.
Η θέση της Κυβέρνησης, η οποία έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές και ενώπιον διαφόρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, είναι ότι η έδρα θα πρέπει να βρίσκεται στη Λάρνακα λόγω της διασποράς των κατοίκων της επαρχίας Αμμοχώστου, σε αντίθεση με το Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως το οποίο και θα μεταστεγασθεί στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Παράλληλα θα ενισχυθεί το Παράρτημα του Κλιμακίου του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας που βρίσκεται στο Παραλίμνι, για καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της ελεύθερης Αμμοχώστου.
Σ’ ό,τι αφορά τη θέση των δύο Βουλευτών ότι ο Γενικός Λογιστής παραπλανήθηκε και ότι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει κατά πόσον το κόστος της αγοράς –απαλλοτρίωσης ήταν προς το συμφέρον της Δημοκρατίας, φαίνεται ξεκάθαρα από τα Πρακτικά της τριμελούς Επιτροπής που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο (Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εσωτερικών, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών, Γενικός Λογιστής) ότι ο Γενικός Λογιστής έλαβε μέρος σε όλες τις συναντήσεις της Επιτροπής, και στη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες του κτηρίου, και, ως εκ τούτου, θα έπρεπε να γνωρίζει όλο το ιστορικό της ενοικίασης του κτηρίου, εφόσον και μετά τη διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες αποδέχθηκε το ποσό το οποίο συμφωνήθηκε.
Σ’ ό,τι αφορά το θέμα ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι τόκοι που θα έχανε η Κυβέρνηση και η συντήρηση του κτηρίου, που με βάση το ενοικιαστήριο συμβόλαιο θα είχε ο ιδιοκτήτης, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την Υπουργική Επιτροπή ότι με βάση τη συνηθισμένη τακτική και τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών Υπηρεσιών (Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων/Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας) και των ιδιωτικών Γραφείων, το τελικό συμφωνηθέν ποσό είναι οπωσδήποτε προς το συμφέρον της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι:
- το ποσό της απαλλοτρίωσης είναι μικρότερο από το ποσό που θα κατέβαλλε η Κυβέρνηση για την ενοικίαση του κτηρίου για 16 χρόνια,
- αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος όρος ζωής ενός κτηρίου ανέρχεται στα 50 χρόνια, θα εξοικονομηθούν ενοίκια της τάξεως των €110.000.000.00 για τα υπόλοιπα 34 χρόνια.
- τόσο το κτήριο όσο και η γη θα παραμείνουν ιδιοκτησία του κράτους.