2/2/10

Κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Τουρκοκύπριου ηγέτη

01/02/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έδωσαν σήμερα κοινή συνέντευξη τύπου στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.



Σε εναρκτήρια δήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε τα ακόλουθα:

"Είμαι ευτυχής που μαζί μου βρίσκεται ο Εξοχότατος κ. Χριστόφιας και ο Εξοχότατος κ. Ταλάτ.

Θα ήθελα να επαινέσω και τους δύο για την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα τους.

Όπως γνωρίζετε, έχω έρθει στην Κύπρο για να δείξω την προσωπική μου υποστήριξη στην κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης διαδικασία για την επανένωση της νήσου. Και ήθελα να βρίσκομαι εδώ τώρα διότι αναγνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η οικοδόμηση δυναμικής πάνω σε ό,τι έχουν επιτύχει μέχρι τώρα οι ηγέτες.

Η σημερινή ήταν μια παραγωγική και εποικοδομητική μέρα. Έχω πει ότι ο κόσμος παρακολουθεί. Σήμερα ο κόσμος βλέπει δύο ηγέτες που ανταποκρίνονται στη πρόκληση.

Η Κύπρος χρειάζεται δέσμευση, όραμα και ευελιξία. Αυτό έχω αισθανθεί εδώ σήμερα – δύο ηγέτες που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για το λαό.

Είμαι ενθαρρυμένος για το ότι οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν προσωπικά για την κοινή τους δέσμευση σε μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατόν.
Θα χρειαστούμε ακόμη περισσότερο θάρρος και αποφασιστικότητα κατά την προσεχή περίοδο για να φέρουμε αυτές τις συνομιλίες σε επιτυχή κατάληξη.

Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτό είναι εύκολο. Οι ειρηνευτικές διαδικασίες ποτέ δεν είναι. Αλλά ήρθε η κατάλληλη ώρα για να δώσουμε ώθηση. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί οι δύο ηγέτες μπορούν να επιτύχουν μια αμοιβαία ωφέλιμη λύση.

Για δεκαετίες, ο κόσμος ακούει για το κυπριακό πρόβλημα. Τώρα είναι η ώρα για λύση στο Κυπριακό.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε δυνατή υποστήριξη.

Αλλά αυτή η διαδικασία είναι από το λαό της Κύπρου και για το λαό της Κύπρου.

Μεταφέρω στην καρδιά μου την υποστήριξη του κόσμου για την Κύπρο. Αλλά το μέλλον της Κύπρου είναι στα χέρια σας.

Ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις, οι δύο ηγέτες μου έχουν ζητήσει να αναγνώσω την ακόλουθη δήλωση εκ μέρους τους, κάτι που αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα".

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέγνωσε την ακόλουθη κοινή δήλωση των δύο ηγετών:

"Εμείς, ως οι δύο ηγέτες, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, που καταδεικνύει το συνεχές ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για μια συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

Με την ευκαιρία αυτή εκφράζουμε την εκτίμηση μας στον Γενικό Γραμματέα για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, όπως έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, και για τις προσπάθειες που στοχεύουν στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ομάδες εργασίας που αποτελούνται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους έχουν αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια για να συζητήσουν ενδελεχώς όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

Εμείς οι ίδιοι, μαζί με τους Συμβούλους και τις ομάδες μας, εργαζόμαστε επιμελώς για περισσότερο από ένα χρόνο πάνω σε όλα τα Κεφάλαια του κυπριακού προβλήματος. Έχουμε εργαστεί πάνω στη βάση της περιεκτικής συνολικής προσέγγισης ότι "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα". Καλή σύγκλιση έχει, ήδη, επιτευχθεί σε κάποια Κεφάλαια. Για τα υπόλοιπα, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε την επιθυμητή πρόοδο.

Κατά τις τελευταίες τρεις βδομάδες εργαζόμασταν σκληρά, κατά τις εντατικές διαπραγματεύσεις, κυρίως στο Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και της Κατανομής Εξουσιών και επιτύχαμε σημαντική πρόοδο.

Εκφράζουμε την ισχυρή μας δέσμευση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και στα υπόλοιπα Κεφάλαια. Εκφράζουμε την πεποίθηση μας ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα μπορούμε να επιτύχουμε λύση το συντομότερο δυνατόν.

Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι το κυπριακό πρόβλημα παρέμεινε άλυτο για πάρα πολύ καιρό. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μιας διευθέτησης. Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία τώρα για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων. Γνωρίζουμε ότι μια τέτοια λύση είναι προς το συμφέρον όλων και θα φέρει τελικά ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο".

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες απάντησαν σε ερωτήσεις ως ακολούθως:
Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, κατά τις συναντήσεις σας σήμερα ζητήσατε από τον Γενικό Γραμματέα να στείλει μήνυμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι χρειάζεται η πλήρης εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ώστε να επιτύχουμε λύση;

Πρόεδρος Χριστόφιας: Αυτή είναι δέσμευση από την πλευρά μου πάντοτε και είναι δέσμευση και για τις δύο πλευρές, ότι η βάση των διαπραγματεύσεων και η λύση είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και είμαστε δεσμευμένοι και οι δύο σε αυτά. Είναι λίγο παράξενο που ρωτάτε αν μετέφερα στον Γενικό Γραμματέα αυτή τη θέση. Είναι μια καλά γνωστή θέση. Κάθε φορά που συναντώ τον Γενικό Γραμματέα – και συναντηθήκαμε ίσως πέντε φορές μέχρι τώρα – υπογραμμίζω αυτή την ανάγκη. Αλλά από την άλλη χρειαζόμαστε την κατανόηση και των δύο πλευρών. Εμείς θα αποφασίσουμε τη λύση λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων προς όφελος της κοινής μας πατρίδας, της Κύπρου.

Ερώτηση: Κύριε Ταλάτ, είστε ικανοποιημένος μέχρι τώρα; Πάτε σε εκλογές. Μπορείτε να πείτε ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς;

κ. Ταλάτ: Ναι, φυσικά, είμαι ικανοποιημένος, αν και γνωρίζετε ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ της λύσης, πάντοτε το υπογραμμίζω αυτό. Χρειαζόμαστε λύση σύντομα. Διαπραγματευόμαστε για ένα χρόνο τώρα και έχουμε επιτύχει πρόοδο σε κάποια θέματα, φυσικά είναι γεγονός ότι έχουμε επίσης και διαφορές. Όμως, γενικά, μπορώ να πω ότι από το σημείο που είχαμε αρχίσει, τώρα βρισκόμαστε πιο κοντά, έτσι αυτό είναι ένα καλό επίτευγμα. Γενικά είμαι ικανοποιημένος με τις συγκλίσεις. Φυσικά οι εκλογές είναι μια σημαντική προσπάθεια και η προεκλογική περίοδος θα έχει, επίσης, την προσοχή μας, αλλά στο μεταξύ δεν πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις είναι λιγότερο σημαντικές από τις εκλογές και έτσι κατά τη γνώμη μου οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν και εύχομαι να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε ώστε να έχουμε όλο και περισσότερες συγκλίσεις κάθε μέρα.

Ερώτηση: Πόσο εφικτό είναι, κατά τη γνώμη σας, το να προχωρήσουμε στα πιο ακανθώδη θέματα της ασφάλειας και των εποίκων ύστερα από τις συγκλίσεις και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα;

Πρόεδρος Χριστόφιας: Όχι σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, διότι ο Γενικός Γραμματέας ήταν πολύ ευγενής να αναγνώσει την κοινή μας δήλωση. Καλωσορίζω στην Κύπρο τον Γενικό Γραμματέα εκ μέρους του λαού της νήσου και είμαι βέβαιος ότι η παρουσία του εδώ θα μας βοηθήσει στο να ανανεώσουμε τη δέσμευση και τη βούληση μας για μια λύση στο Κυπριακό, για επίτευξη συγκλίσεων σε όλες τις πτυχές του προβλήματος, περιλαμβανομένων και των πτυχών που αναφέρατε. Πρέπει να ανταλλάξουμε απόψεις και να διαπραγματευθούμε και σε αυτά τα θέματα. Αλλά εμπλέκονται και ξένες δυνάμεις, στο θέμα της ασφάλειας, για παράδειγμα. Και όταν λέω ξένες δυνάμεις εννοώ την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία. Έτσι, και αυτές πρέπει να πάρουν επίσης αποφάσεις. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες διότι θα διαπραγματευθούμε πολύ σοβαρά σε όλα τα θέματα. Θα ήθελα να πω λίγα λόγια για τη θέληση και την επιθυμία του Μεχμέτ Αλί να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση. Είμαι έτοιμος να συνεχίσω μαζί του τη διαπραγμάτευση παρά τις "εκλογές", και εύχομαι τίποτα να μην αποτελέσει εμπόδιο στο δρόμο μας στην πολύ σοβαρή αναζήτηση μας να πετύχουμε ταχεία λύση στο Κυπριακό. Αυτή είναι κοινή μας επιθυμία και κοινή απόφαση και σύντομα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε πότε θα γίνει η επόμενη μας συνάντηση.

Ερώτηση: Κύριε Ταλάτ, ακούσαμε ότι ο Γενικός Γραμματέας έρχεται στην Κύπρο για να μάθει πώς μπορεί να βοηθήσει τους δύο ηγέτες να προχωρήσουν τη διαδικασία. Ζητήσατε κάποια βοήθεια και αν ναι, ποια;

κ. Ταλάτ: Φυσικά ζητήσαμε. Ζητήσαμε από τον Γενικό Γραμματέα και τον ΟΗΕ να μας βοηθήσει περισσότερο αν είναι δυνατόν, πρώτα από όλα με το να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές και να υποδείξουν τη σημασία του γρήγορου ρυθμού για μια λύση λόγω πολλών άλλων παραγόντων, εσωτερικών και εξωτερικών φυσικά, και περαιτέρω για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Όπως γνωρίζετε, διαπραγματευόμαστε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα. Τώρα, όπως επισήμανε και ο Γενικός Γραμματέας, αυτό είναι θέμα μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Διαπραγματευόμαστε με το φίλο μου τον Δημήτρη Χριστόφια ώστε να αποβούν αυτές οι διαπραγματεύσεις καρποφόρες και θα συνεχίζουμε να ζητάμε από τον Γενικό Γραμματέα να ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές προς αυτή την κατεύθυνση. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά το αίτημα μας είναι για κάτι παραπάνω, γνωρίζετε τις θέσεις μου, αλλά αφού διαπραγματευόμαστε σε φιλικό κλίμα δεν θα ήθελα να δημιουργήσω πρόβλημα σε κανένα. Ο στόχος μου είναι συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας. Θέλω να επιτευχθεί μια συνολική λύση και γι' αυτό είμαι έτοιμος να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη μου μέχρι το τέλος. Είμαι ευγνώμων στο Γενικό Γραμματέα για την επίσκεψη του και τόσο εγώ όσο και ο φίλος μου ο Χριστόφιας τον καλωσορίζουμε εκ μέρους όλων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, και θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.