Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών
για την υπόθεση Όραμς
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να πει πώς σκοπεύει το Υπουργείο Εξωτερικών να αξιοποιήσει την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Όραμς.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα ακόλουθα: «Η εφαρμογή και η υλοποίηση της απόφασης είναι πλέον νομική υποχρέωση και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Βεβαίως, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις και η ευρύτερη σημασία αυτής της απόφασης, σε συνδυασμό με την επίσης σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία στην ουσία υιοθετήθηκε και από το Βρετανικό Δικαστήριο. Αυτή η απόφαση δείχνει ορισμένα νομικά δεδομένα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά.
Πρώτα από όλα έχει ισχύ σε όλη την Ευρώπη και ισχύει για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα δραστηριοποιηθεί – ήδη το κάνουμε αυτό από την έκδοση της ευρωπαϊκής απόφασης, αλλά τώρα θα δραστηριοποιηθούμε ακόμη περισσότερο – ακριβώς για να γίνει γνωστό σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες η σημασία αυτής της απόφασης, το παράνομο της αγοράς ακινήτων και οι κίνδυνοι που υπάρχουν πλέον για όσους αγοράζουν παράνομα κατεχόμενες περιουσίες. Άρα, είναι μια απόφαση που δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να εκτελεστεί στις χώρες όπου κατοικούν.
Δεύτερον, που για μένα έχει μεγάλη σημασία, ο συνδυασμός της ευρωπαϊκής και βρετανικής απόφασης επιβεβαιώνει ότι, ασχέτως της κατοχής και της πρακτικής αδυναμίας του κράτους να ασκήσει έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές, εξακολουθούν να ισχύουν οι νόμοι και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να σταλεί όχι μόνο προς τους ιδιώτες πολίτες αγοραστές, αλλά και προς τις κυβερνήσεις όλων των ξένων κρατών, ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών, και όσων δραστηριοποιούνται στις κατεχόμενες περιοχές: η υπενθύμιση πως ό,τι κάνουν πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και, βεβαίως, αυτό ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία, μέσα από τους διάφορους κανονισμούς που έχουν αποφασιστεί για ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δραστηριοποιείται στις κατεχόμενες περιοχές.
Και, τρίτον, που αφορά βεβαίως και τις συνομιλίες στην Κύπρο, επιβεβαιώνεται η νομική ορθότητα των θέσεων που έχει παρουσιάσει η πλευρά μας όσον αφορά όχι μόνο ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των κατεχομένων περιουσιών, αλλά και ποιος θα πρέπει να έχει λόγο για το χειρισμό και την τύχη αυτού του δικαιώματος, που είναι ακριβώς ο ιδιοκτήτης.
Άρα, διαφωνώ πλήρως με την προσέγγιση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θεωρώ ότι θα περιπλέξει τις συνομιλίες αυτή η απόφαση. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει τη νομική ορθότητα των προτάσεων μας και πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από την άλλη πλευρά».