Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά συμμετείχε στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Τολέδο της Ισπανίας μεταξύ 21-22 Ιανουαρίου.
Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η χάραξη της Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση του Προγράμματος της Στοκχόλμης. Στόχος της στρατηγικής είναι η περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας στο εσωτερικό της ΕΕ, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ευρωπαίων πολιτών καθώς και η αντιμετώπιση των απειλών διασυνοριακού χαρακτήρα που επηρεάζουν την ασφάλεια στην ΕΕ.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Λουκά χαιρέτισε τις προτάσεις της Ισπανικής Προεδρίας αναφορικά με τους σχεδιασμούς της ΕΕ για τη στρατηγική αυτή. Μας εκφράζει απόλυτα, τόνισε, η προσέγγιση της Ισπανικής Προεδρίας η οποία θέτει στο επίκεντρο τον Ευρωπαίο πολίτη, τον απλό άνθρωπο που έχει δικαίωμα να αισθάνεται ασφαλής.
O Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει όχι μόνο σε παραδοσιακές απειλές αλλά και στο ηλεκτρονικό έγκλημα, καθώς η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας δεν έχει διευκολύνει μόνο τη δική μας καθημερινότητα, αλλά έχει καταστεί και μέσο διάπραξης διαφόρων μορφών εγκλήματος.
Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου διεξήχθη συζήτηση και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στην οποία συμμετείχε, μετά από πρόσκληση της Ισπανικής Προεδρίας, και η Αμερικανίδα Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας κα Janet Napolitano. Μεταξύ άλλων, η κα Napolitano ενημέρωσε τους ‘27’ για το τρομοκρατικό επεισόδιο σε αεροσκάφος της εταιρείας Delta Northwest Airlines ανήμερα των Χριστουγέννων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί τόνισαν τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών για την αναβάθμιση της ασφάλειας των αερομεταφορών. Παράλληλα, επισήμαναν ότι η χρήση της τεχνολογίας για πρόληψη της παράνομης μεταφοράς επικίνδυνων αντικειμένων σε αεροσκάφη θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές που διασφαλίζουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής.
Διεξήχθη, τέλος, συζήτηση για το μέλλον του τομέα της δικαιοσύνης μετά την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, καθώς και για θέματα που αφορούν την οικογένεια και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα.
Ο κ. Λουκά υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης δικαστικών αποφάσεων τονίζοντας ότι, ειδικά σε θέματα αστικού δικαίου, η εφαρμογή της αρχής αυτής κατοχυρώνει θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Επί τούτου, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση Μελέτης Αποστολίδης εναντίον Charles και Linda Orams, η οποία αποτελεί παράδειγμα της εφαρμογής της αρχής αυτής.