24/01/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, στο περιθώριο της σημερινής παρουσίας του στην τελετή των εγκαινίων της νέας πτέρυγας και των μουσείων της Ιεράς Μονής Αγίων Ραφαήλ και Μαρίνας στην Ξυλοτύμπου, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:
Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις πληροφορίες για πρόθεση του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα να διορίσει ειδικό απεσταλμένο του για το Κυπριακό;
Απάντηση: Τα περί διορισμού, από τον κ. Ομπάμα, ειδικού απεσταλμένου δεν είναι απλώς πληροφορίες. Είναι κάτι που έχουν ανακοινώσει ήδη και οι εκπρόσωποι της ομογένειας. Το έχουν συζητήσει, δηλαδή, με επίσημους παράγοντες του κ. Ομπάμα. Εάν ο κ. Ομπάμα αποφασίσει να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο – εκπρόσωπο, αυτός είναι καλοδεχούμενος. Νοουμένου ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ θα είναι τέτοιες ώστε να σέβονται την Κυπριακή Δημοκρατία και θα υποβοηθήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, θα καλωσορίσουμε έναν τέτοιο εκπρόσωπο.
Ερώτηση: Πως σχολιάζετε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη ότι η θέση της Κυβέρνησης ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι κυπριακή και από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους απέτυχε και ότι δεν έχει τύχει εκμετάλλευσης και ότι η Κυβέρνηση απέκλεισε τη βοήθεια που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Απάντηση: Πρέπει να πω ότι θλίβομαι γιατί κόποι, πράγματι, ασταμάτητοι και πάρα πολλοί και σκληροί δύο ολόκληρων χρόνων με 40 τόσα ταξίδια στο εξωτερικό σε όλο τον κόσμο - που πάντοτε στόχευαν να προωθήσουν την υπόθεσή μας και να εντείνουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στο πρόβλημά μας με θετικές βέβαια τοποθετήσεις - μηδενίζονται στο έπακρο.
Λέμε να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, της Ελλάδας, της Βρετανίας και άλλων χωρών. Μα αυτό το ενδιαφέρον από που προήλθε; Αυτό το ενδιαφέρον προήλθε από τις δικές μας κοπιώδεις ενέργειες, οι οποίες, ακριβώς, στηρίζονται σε αρχές και προσπαθούν να κινήσουν τα νήματα ούτως ώστε αυτές οι χώρες και όχι μόνον - θα αναφερθώ και σε άλλες χώρες - να κάνουν τοποθετήσεις και να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, σεβόμενες τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τη βάση πάνω στην οποία έχουμε κτίσει τις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ. Το ενδιαφέρον αυτό εκφράζεται και μέσα από τηλεφωνήματα και μέσα από επαφές που έχω με τους διάφορους Αρχηγούς κρατών και μέσα από πολλές, βεβαίως, επιστολές προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ακόμη, να αναφέρω ότι έφτασα μέχρι του σημείου δύο - τρεις φορές να καλέσω τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Γκόρντον Μπράουν να δώσει συγκεκριμένα μηνύματα προς τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία. Αυτή είναι αλήθεια. Ή οι συναντήσεις μου με τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μπερλουσκόνι που είχαν πολύ συγκεκριμένο στόχο, ακριβώς την αποστολή μηνυμάτων προς την τουρκική ηγεσία; Ή οι επισκέψεις μου στο Βατικανό και η προετοιμαζόμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο; Αυτά είναι, ας πούμε, ένδειξη λειψής δικής μας διαφώτισης ή είναι το αντίθετο;
Είναι ακριβώς το αντίθετο και φέρνει αποτελέσματα. Εάν η αδιαλλαξία της Τουρκίας, στο τέλος της ημέρας, δεν θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι, ειλικρινά, όχι μόνο δυσάρεστο, αλλά είναι και επιζήμιο να φορτώνουμε την ευθύνη στη δική μας πλευρά.
Υπάρχουν πιθανότητες περισσότερων ενεργειών; Πιθανόν, όμως δεν δέχομαι καθόλου ότι εμείς δεν έχουμε αξιοποιήσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας και στέκομαι ειδικά στην Ελλάδα. Οι σχέσεις μου με τον τέως Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και την Κυβέρνησή του, αλλά και η διαπροσωπική μας σχέση ήταν τόσο στενή όπως και η συνεχής συμπόρευση και η συνεχής κοινή προσπάθεια, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Έτσι και η σχέση μου με τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, από τον οποίο ζήτησα μια συγκεκριμένη βοήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε εμπειρογνωμοσύνη που προέρχεται από το πρόσφατο παρελθόν.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταβάλει εκατομμύρια λίρες για να λάβει γνωματεύσεις και γνωμοδοτήσεις από διάσημους διεθνολόγους, συνταγματολόγους και νομικούς για όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Είναι στο οπλοστάσιό μας αυτά, είναι στη φαρέτρα μας. Για τρέχουσες εξελίξεις, πιθανόν να χρειάζεται και δεύτερη άποψη. Μάλιστα ζητούμε αυτή τη δεύτερη άποψη. Προς τί λοιπόν αίφνης όλη αυτή η δραστηριότητα να μηδενίζεται; Είναι ένα μεγάλο ερώτημα που με βασανίζει διαρκώς.
Ερώτηση: Στην ομιλία σας σήμερα στείλατε το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται ούτε να αποδεχθεί ούτε να συζητήσει σχέδια φανταστικά που βγαίνουν καθημερινά στον αέρα.
Απάντηση: Ναι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν σχέδια. Στο τέλος, δηλαδή, η φαντασία μας θα καλπάζει και θα βλέπουμε στα όνειρά μας σχέδια και να κινητοποιούμαστε ενάντια στην έλευση σχεδίων με επίκεντρο μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανοίγει, τάχατες, το δρόμο για να πέσουν στο τραπέζι τέτοια σχέδια; Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα, δεν υπάρχουν διότι έχει διασφαλίσει ο Πρόεδρος να μην έρθουν. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όταν μιλάμε για κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών, αυτό εννοούμε Να μην μας κουβαληθούν σχέδια απ΄ έξω. Ποσώς δεν εννοούμε ότι δεν θέλουμε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Έχω αναφερθεί σχετικά προηγουμένως.
Και τη θέλουμε αυτή τη βοήθεια και την επιδιώκουμε διότι υπάρχουν και οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού. Είναι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και η παρουσία δεκάδων χιλιάδων εποίκων στην Κύπρο, είναι τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, τα οποία αποτελούν διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και έχει καθήκον η διεθνής κοινότητα να εγκύψει πάνω σε αυτά τα ζητήματα και να μας βοηθήσει να τα επιλύσουμε, νοουμένου ότι η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος και δεν μπορεί από μόνη της, δεν έχει τις δυνάμεις από μόνη της, να επιλύσει αυτά τα ζητήματα.
Ερώτηση: Θα υπάρξουν όμως και ξένες παρεμβάσεις, όπως επισημαίνουν ξένοι αναλυτές;
Απάντηση: Εάν φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις, εάν φοβόμαστε ότι είναι αδιάλλακτη η Τουρκία, εάν φοβόμαστε έτσι ή αλλιώς γιατί στο παρελθόν υπήρξαν, θα μείνουμε άπραγοι, θα δέσουμε τα χέρια και θα περιμένουμε τον από μηχανής Θεό να μας λύσει τα προβλήματά μας; Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και, αν υπάρξουν οι όποιες παρεμβάσεις, θα τις αντιμετωπίσουμε.
Ερώτηση: Πως σχολιάζετε δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου ότι με την κατάθεση των τουρκικών προτάσεων έχει κονιορτοποιηθεί η βάση των συνομιλιών;
Απάντηση: Είναι στο μυαλό του κ. Ομήρου που έχει κονιορτοποιηθεί - ή όποιου λέει τέτοια πράγματα - η βάση των συνομιλιών. Η βάση των συνομιλιών είναι εκεί, επαναβεβαιώνεται κάθε φορά, ο καθένας από τους συνομιλητές προσπαθεί να κερδίσει όσα γίνεται περισσότερο και ο κ. Ταλάτ με το περιβόητο αυτό έγγραφο, το οποίο έχει ετοιμαστεί στην Άγκυρα, προσπαθεί να κερδίσει όσα γίνεται περισσότερα. Ούτε κονιορτοποιήθηκε, ούτε και πρόκειται ο κ Ταλάτ να κερδίσει αυτά που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο. Άρα, υπερασπιζόμαστε τη βάση, αρπαζόμαστε από τη βάση και αγωνιζόμαστε όπως αυτή η βάση να αποτελέσει, τελικά, τον πυρήνα πάνω στον οποίο θα κτιστεί η λύση. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Ανέμενα περισσότερη ή ανέμενα και λίγη στήριξη, η οποία, δυστυχώς, δεν υπάρχει, αλλά εντάξει υπάρχει στήριξη από τον κόσμο και τον ευχαριστώ.
Ερώτηση Πόσο ικανοποιημένος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη δράση των αστυνομικών Αρχών που βρέθηκαν στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα, αλλά έμπρακτα έδειξαν ότι εργάζονται μεθοδικά;
Απάντηση Εμείς κάνουμε μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά εδώ και αρκετό καιρό με την Αστυνομία, με την ηγεσία της Αστυνομίας ούτως ώστε το Σώμα αυτό να καταστεί πράγματι αποτελεσματικό και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Δεν είναι μόνο αυτή η επιτυχία της Αστυνομίας, υπάρχουν πολλές επιτυχίες της Αστυνομίας τους τελευταίους μήνες τις οποίες χαιρετίζω, αλλά πρέπει να είμαστε και επιφυλακτικοί διότι αυτή η υπόθεση είναι υπόθεση η οποία τρέχει αυτή τη στιγμή. Δεν έχει τελειώσει και εγώ, τουλάχιστον, επιφυλάσσομαι να μην λέω οτιδήποτε που θα επηρεάσει την όλη διαδικασία. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι, όπως συνήθως, ορισμένοι έχουν βιαστεί να βγάλουν συμπεράσματα που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, να πολιτικοποιήσουν το όλο θέμα και αυτό μας ρεζιλεύει πρέπει να πω, γιατί μας παρακολουθεί και ο λαός μας, αλλά μας παρακολουθούν και η διεθνής κοινότητα. Χρειάζεται ψυχραιμία, συγκράτηση και προπάντων σοβαρότητα.