14/01/2010Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η πλευρά μας στις εντατικές συνομιλίες στηρίζονται σε αρχές και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προωθούν και εξυπηρετούν τη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι η πλευρά μας δεν έχει δεχθεί και δεν συζητά το έγγραφο της τουρκικής πλευράς.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για την κοπή της βασιλόπιτας, στη Δημοσιογραφική Εστία, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Νταβούτογλου, είπε: «Έχουμε ένα δείγμα των προτάσεων που έχει καταθέσει πρόσφατα η τουρκική πλευρά οι οποίες ήταν απαράδεκτες και, ασφαλώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έτσι όπως είχε πει και στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών, δεν τις συζήτησε και δεν αποδέχθηκε να αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης στις εντατικές διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία, προφανώς, νιώθει την ανάγκη να κάνει κινήσεις, να παίξει επικοινωνιακά παιγνίδια και γι΄ αυτό ο κ. Νταβούτογλου θέλει να δείξει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να καταθέσει νέες προτάσεις».
Πρόσθεσε επίσης: «Οι ενέργειες κρίνονται όχι από τις ίδιες τις ενέργειες ως τέτοιες, αλλά από το περιεχόμενο των ενεργειών και το περιεχόμενο των προτάσεων. Εμείς αναμένουμε από την Τουρκία - όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Τουρκία, έχοντας υπόψη τα τελευταία Συμπεράσματα του Συμβουλίου της – έμπρακτα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, διότι ο ρόλος της (Τουρκίας) είναι κρίσιμος και αυτό το σημειώνει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ερωτηθείς είπε ότι αύριο θα γίνει ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας: «Είναι κάτι που έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και καιρό, όταν συμφωνούσαμε για τις εντατικές διαπραγματεύσεις και τα δύο τριήμερα. Συγκεκριμένα, είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αφού περάσουμε το πρώτο τριήμερο θα ενημερώσει, θα διαβουλευθεί με τα κόμματα για το δεύτερο γύρο και αυτό θα κάνει».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε επίσης: «Επειδή έχει γίνει και μια συζήτηση με διάφορους τρόπους αναφορικά με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εντατικές διαπραγματεύσεις, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται περί νέων προτάσεων. Είχε ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών ότι θα κατέθετε ακριβώς τις προτάσεις που μέχρι τώρα έχουμε καταθέσει στις διαπραγματεύσεις για ένα προφανή λόγο. Πέρα από το γεγονός ότι δεν θα αποδεχόμαστε να συζητήσουμε τις απαράδεκτες τουρκικές προτάσεις, έτσι όπως κατατέθηκαν, είναι και επειδή οι εντατικές διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνηθεί με στόχο να επιτευχθούν περισσότερες συγκλίσεις σε τρία κύρια θέματα και η αφετηρία, ασφαλώς, είναι οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί όλο αυτό το διάστημα στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Αυτό έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως είχε λεχθεί και συμφωνηθεί στο Ατυπο Συμβουλιο Αρχηγών».
Σε ερώτηση κατά πόσο στις εντατικές συνομιλίες στο τραπέζι βρίσκονται τα έγγραφα και της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει ότι δεν υπάρχει κανένα πακέτο προτάσεων με αυτή τη έννοια στο τραπέζι. Συζητούμε επί των θέσεων μας – δηλαδή ο καθένας θέτει και συζητεί τις προτάσεις έτσι όπως τις είχαμε διατυπώσει στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Αυτό λέγει και η συμφωνία για να ξεκινήσουμε τις εντατικές. Φτάσαμε σε ένα σημείο με τις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο καθένας με αυτές τις προτάσεις προσέρχεται με στόχο να βρούμε περισσότερες συγκλίσεις και προσέρχεται στη βάση, ακριβώς, αυτού που είχαμε συμφωνήσει ευθύς εξ αρχής πριν ξεκινήσουμε τις απευθείας συνομιλίες, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτή είναι η βάση, αυτό είναι το σημείο κρίσης όλων και είναι πάνω σε αυτή τη βάση που εμείς κρίνουμε και επικρίνουμε την τουρκική πλευρά όταν καταθέτει θέσεις που δεν εξυπηρετούν και δεν στηρίζονται σε αυτή τη βάση λύσης».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε: «Οι προτάσεις μας δεν είναι απάντηση στο έγγραφο της τουρκικής πλευράς. Εμείς δεν δεχθήκαμε και δεν συζητούμε το έγγραφο της τουρκικής πλευράς. Πρόκειται για τις δικές μας προτάσεις που στηρίζονται σε αρχές, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, προωθούν και εξυπηρετούν τη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν θεωρούμε και δεν είναι το τουρκικό έγγραφο βάση διαπραγμάτευσης και αυτό έχουμε συμφωνήσει στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών και αυτό κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όταν δεν δεχθείς να συζητήσεις κάτι, το επόμενο βήμα είναι να θέσεις τις προτάσεις σου κάτω για να συζητήσεις. Αλλιώς τι θα συζητήσεις;».
Εξάλλου, ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα «εισβολής και κατοχής, είναι πρόβλημα διεθνές. Ποτέ δεν μετακινηθήκαμε από αυτή τη λογική και το γεγονός ότι συζητούμε και διαπραγματευόμαστε δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν αναγνωρίζεται ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει αυτό που έκαναν όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας προηγουμένως. Διαπραγματευόμαστε για να λύσουμε το Κυπριακό και για μας, αλλά και για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, λύση σημαίνει τερματισμός της κατοχής, επανένωση του εδάφους, του λαού, της οικονομίας και των θεσμών στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», κατέληξε.