Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκου Νικολαΐδη στην τελετή υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας, στο Προεδρικό Μέγαρο
14/01/2010
Εκ μέρους του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου τους επικεφαλής ή εκπροσώπους των 35 οργανισμών που έχουν ήδη υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας και των 21 οργανισμών που θα υπογράψουν τη Χάρτα σήμερα.
Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια γιατί τιμά τη σημερινή τελετή με την υψηλή παρουσία του. Μια παρουσία που εκφράζει και επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης του και του ίδιου προσωπικά να καταβληθούν όσες προσπάθειες χρειάζεται για να αντιμετωπισθεί ριζικά η μεγάλη κοινωνική μάστιγα των οδικών δυστυχημάτων.
Κάθε χρόνο στην Κύπρο δεκάδες συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους σε οδικά δυστυχήματα και πολλές εκατοντάδες τραυματίζονται, με αρκετούς από αυτούς να καταλήγουν με μόνιμες αναπηρίες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το γεγονός ότι περισσότεροι από το 1/3 των θυμάτων είναι παιδιά και νέοι μέχρι 25 ετών προσδίδει στο πρόβλημα διαστάσεις μιας πραγματικής εθνικής τραγωδίας που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Η Κύπρος, στις προσπάθειες της για αντιμετώπιση του προβλήματος, έθεσε σε εφαρμογή στις αρχές του 2005 το Στρατηγικό Σχέδιο για την οδική ασφάλεια 2005-2010, υιοθετώντας τον ευρωπαϊκό στόχο για μείωση των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα κατά 50% μέχρι το 2010. Η σημερινή Κυβέρνηση τοποθέτησε από την πρώτη στιγμή την Οδική Ασφάλεια στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, δίνοντας με τρόπους ουσιαστικούς και πρακτικούς νέα δυναμική σε αυτές τις προσπάθειες.
Μέσα από επίμονη, εντατική, συντονισμένη και συλλογική δουλειά όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών, καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπισθούν όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν αυτό το πολύπλοκο και πολυδιάστατο πρόβλημα με τη βελτίωση της ποιότητας των δρόμων μας, την αναβάθμιση της μηχανικής κατάστασης των οχημάτων, την ενδυνάμωση της εποπτείας και της αστυνόμευσης, τη διεύρυνση της ενημέρωσης και της διαφώτισης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών άμεσης περίθαλψης. Όλες οι ενέργειες γίνονται με πρόγραμμα και στόχευση σε ειδικούς τομείς και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Όσον αφορά την ασφάλεια των δρόμων τόσο στις πόλεις όσο και στις κοινότητες τελικός μας στόχος είναι όλοι οι δρόμοι της Κύπρου να έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό για να «συγχωρούν», στον μέγιστο βαθμό, τα ανθρώπινα λάθη των οδηγών. Το επίπεδο ασφάλειας των οχημάτων συνεχώς βελτιώνεται με την πλήρη υιοθέτηση ευρωπαϊκών προδιαγραφών για όλα τα καινούργια οχήματα και με την καθιέρωση συστηματικών τεχνικών ελέγχων στα κέντρα επιθεώρησης, αλλά και στους δρόμους.
Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών άμεσης περίθαλψης εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων με την αύξηση του αριθμού των σταθμών ασθενοφόρων, τη λειτουργία Κέντρου Ελέγχου Κλήσεων Ασθενοφόρων παγκύπριας εμβέλειας, την εισαγωγή του θεσμού του διασώστη στο πλήρωμα των ασθενοφόρων και τη συνεχή αναβάθμιση του εξοπλισμού των ασθενοφόρων. Μεγάλο μέρος της προσπάθειας μας αφορά τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς όσων χρησιμοποιούν τους δρόμους με μέτρα όπως ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αστυνόμευσης, η εισαγωγή της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με εκστρατείες οδικής ασφάλειας και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.
Τον τελευταίο χρόνο κορυφώθηκε και μια παράλληλη προσπάθεια του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας: Να διευρυνθούν οι δυνάμεις καταπολέμησης των οδικών δυστυχημάτων με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού κοινωνικών ομάδων και φορέων. Με τη σημερινή τελετή επικυρώνεται η συγκρότηση μιας μεγάλης, ισχυρής ομάδας. Μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας που περιλαμβάνει κρατικές Υπηρεσίες από όλα σχεδόν τα Υπουργεία της Κυβέρνησης μαζί με 56 φορείς, πανεπιστήμια, Δήμους, μαζικές οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, εταιρείες και ιδρύματα. Με την εξέλιξη αυτή και με τις δυνατότητες που διανοίγονται για περαιτέρω διεύρυνση της συμμαχίας αυτής, ο πόλεμος ενάντια στην οδική βία τίθεται σε μια νέα προοπτική. Μια προοπτική συλλογικής και ατομικής ευθύνης.
Τα αποτελέσματα αυτής της υπερπροσπάθειας από όλους άρχισαν να καταγράφονται με μια σημαντική μείωση στους αριθμούς των νεκρών και των τραυματιών. Απέχουμε, όμως, πολύ ακόμα από τα επιθυμητά επίπεδα οδικής ασφάλειας. Όμως, είναι και στην Κύπρο πλέον αποδεδειγμένο γεγονός ότι τα οδικά δυστυχήματα είναι αποτρέψιμα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό και οι προσπάθειες μας θα συνεχιστούν με όλο και μεγαλύτερη ένταση, με όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κήρυξη του 2010 ως «Έτος Οδικής Ασφάλειας με Επίκεντρο τους Νέους». Τον ευχαριστούμε γιατί τίθεται ο ίδιος προσωπικά επικεφαλής αυτής της εκστρατείας, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά στην πράξη την ύψιστη πολιτική ατομική του δέσμευση, αλλά και τη συλλογική δέσμευση αυτής της χώρας. Σας διαβεβαιώνουμε, κ. Πρόεδρε, ότι το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας και οι εμπλεκόμενες κρατικές Υπηρεσίες, αλλά και το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων της μεγάλης συμμαχίας ενάντια στα οδικά δυστυχήματα, θα δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο σε αυτή την προσπάθεια. Μέσα από ειδικά προγράμματα και δράσεις θα πλησιάσουμε περισσότερο το πρόβλημα, θα πλησιάσουμε περισσότερο τους νέους μας, θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, θα καταστήσουμε αυτή την ολομέτωπη εκστρατεία για δραστική μείωση των οδικών δυστυχημάτων στον τόπο μας υπόθεση όλων μας, αλλά και προσωπική υπόθεση του καθενός μας.
Αυτή η προσπάθεια έχει τις προϋποθέσεις να πετύχει και πρέπει να πετύχει. Πρέπει να πετύχει γιατί το διακύβευμα είναι πάρα πολύ ψηλό. Αφορά την κυπριακή κοινωνία στο σύνολο της, αφορά τους νέους μας, αφορά το ίδιο το μέλλον της πατρίδας μας.