Δήλωση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου στο περιθώριο του Συμβούλιου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ
Η ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών συστημάτων κοινωνικής προστασίας μετά την επιδημιολογική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής στο Λουξεμβούργο.
Οι προκλήσεις σε σχέση με την επιδημιολογική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ίδιες στα Κράτη Μέλη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν τοποθετήσεις σε σχέση με τους μηχανισμούς αντιμετώπισης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αποτελεί την προμετωπίδα.
Το ΕΕΕ, όπως εφαρμόζεται στην Κύπρο, θεωρείται ένα από τα πιο επαρκή στην ΕΕ.
Ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι αναγνωρίζοντας πως οι παροχές από μόνες τους δεν αρκούν, η έμφαση πλέον δίδεται στην ενσωμάτωση και συμπερίληψη των δικαιούχων στο κοινωνικό σύνολο, με στόχο τον απεγκλωβισμό τους από τα επιδόματα.
Αναφορά έγινε επίσης και σε άλλους μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως είναι η επέκταση του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4ων ετών, το οποίο με πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καλύπτει όλους όσοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνου.
Μέσα από τη συζήτηση, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα στραφούν προς την κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την πιο άμεση ανταπόκριση στην παροχή αρωγής προς τις ευάλωτες ομάδες.
Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει ήδη αναπτύξει τέτοια προγράμματα και βρισκόμαστε σε στάδιο προετοιμασίας για περισσότερα.
Εξίσου σημαντική είναι και η ψηφιακή εκπαίδευση των δικαιούχων και ιδιαίτερα των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, κάτι το οποίο θα περιληφθεί στην Εθνική Στρατηγική και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας.