Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, μετά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου.
Σε κοινές δηλώσεις τους μετά την Τριμερή Σύνοδο, οι τρεις ηγέτες επισήμαναν τη στρατηγικής σημασίας σχέση ανάμεσα στις χώρες τους και την κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς.
Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων: «Aυτή είναι χωρίς αμφιβολία μια δυναμική στρατηγική συμμαχία μεταξύ εταίρων που συμμερίζονται δημοκρατικές αξίες και στόχους και που επενδύουν στο κοινό όραμα της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας στην περιοχή μας και πέραν αυτής.
Η σύγκληση αυτής της Συνάντησης τόσο νωρίς μετά την έναρξη της θητείας μου και τις εκλογές στην Ελλάδα είναι ενδεικτική των τριμερών μας σχέσεων και της δέσμευσής μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή τη δυναμική σχέση».
Πρόσθεσε ότι κατά τις διαβουλεύσεις τους ανασκόπησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς συνεργασίας, σημειώνοντας ότι έχουν επαναβεβαιώσει την κοινή βούληση για ενδυνάμωση αυτών των τριμερών σχέσεων σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, η ενέργεια, η ασφάλεια, η οικονομία, η Διασπορά, καθώς και στον τομέα της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού επιδείχθηκε η δύναμη της φιλίας ανάμεσα στις τρεις χώρες με την αλληλοβοήθεια που παρείχαν στην κατάσβεση πυρκαγιών.
Για το θέμα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Συμφωνήσαμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πρωταρχικός πυλώνας συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων γεωγραφικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας» που υπαγορεύουν την ανάγκη για αυξημένη διασυνδεσιμότητα και εναλλακτικές ενεργειακές πηγές.
Επισήμανε ακόμη ότι επαναβεβαίωσαν την ισχυρή τους προσήλωση στο μηχανισμό συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ, και συζήτησαν πιθανή επέκταση του μηχανισμού και με άλλες χώρες, όπως η Ινδία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, επίσης, ότι η τριμερής συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αλλά είναι ανοικτή σε όλες τις χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ευχαρίστησε για την αμέριστη στήριξη Ελλάδας και Ισραήλ.
Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, θα γίνει τον επόμενο χρόνο.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις των τριών έχουν ανθήσει μετά τη σύσταση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας.
Πρόσθεσε ότι τώρα βλέπουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από το Ισραήλ να επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα και σημείωσε πως υπάρχουν επίσης επενδύσεις ανάμεσα στις χώρες αυτές και στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Είπε ακόμη ότι σήμερα συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την τριμερή συνεργασία σε θέματα όπως το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική διασύνδεση και η καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Σημείωσε ότι συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για το πώς το Ισραήλ θα εξάγει το φυσικό του αέριο και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Κύπρος και η Ελλάδα. Και αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε τρεις με έξι μήνες, είπε.
Ο κ. Νετανιάχου είπε, επίσης, ότι συζήτησαν μηχανισμούς για συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση, ενώ ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα αξιοποίησης της τεχνολογίας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.
Πρόσθεσε ότι στα θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι τρεις Κυβερνήσεις παραμένουν προσηλωμένες στη στενή τους συνεργασία.
Είπε, επίσης, ότι συζήτησαν την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας με την Ινδία.
Εξάλλου, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι η αγορά του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα από το εξωτερικό θα ανοίξει πολύ σύντομα και θα μπορούν να γίνουν εξαγωγές από την Κύπρο και την Ελλάδα.
Τέλος, ανέφερε ότι προσβλέπει στην επόμενη Τριμερή Σύνοδο, που θα γίνει στο Ισραήλ.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες που έχει αποδειχθεί ότι αντέχει εξαιρετικά στον χρόνο.
Πρόσθεσε ότι η τριμερής συνεργασία είναι επιτυχής σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, και ότι συζήτησαν επέκτασή της, όπως, για παράδειγμα, με την Ινδία, σημειώνοντας ότι ίσως κληθεί ο Πρωθυπουργός της Ινδίας να συμμετάσχει στην επόμενη Τριμερή Σύνοδο.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα της ενέργειας και στις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό στις τρεις χώρες.
Πρόσθεσε ότι στον τομέα της πολιτικής προστασίας υπάρχει στενή συνεργασία, ενώ ευχαρίστησε τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ για τη βοήθειά τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Είπε, τέλος, ότι κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου.