4/7/23

Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Δόξας Κωμοδρόμου στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου Σωτήρας


 

Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Δόξας Κωμοδρόμου στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου Σωτήρας

Τρίτη, 4 Ιουλίου 2023 – 20:00

Προαύλιο Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Παγκόσμια Ημέρα Φεστιβάλ η σημερινή και αναμφίβολα ο Δήμος Σωτήρας αναγνωρίζει τη συμβολή του στην καταγραφή και ανάδειξη όλων των μορφών του Πνεύματος και της Τέχνης μέσα από το αποψινό γεγονός, το οποίο διοργανώνει.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας, κυρίως διότι συμμετέχω στο κατ’ εξοχήν πολιτιστικό συναπάντημα σε σχέση με την παράδοση του τόπου μας… το Παραδοσιακό Φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα για δέκατη χρονιά.

Προτού προχωρήσω στον σύντομο χαιρετισμό μου, επιτρέψετέ μου να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν κατέστη δυνατόν να βρίσκεται μαζί μας, προκειμένου να συμμετάσχει στο ξεδίπλωμα αυτού του ιδιάζοντος πολιτιστικού χαρακτήρα της Κύπρου. Δηλαδή την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης, όπου για δέκα συναπτά έτη φροντίζετε να υλοποιείται με ζέση και μεράκι, ειδικότερα στη σύγχρονη και πολύβουη εποχή ενός παγκοσμιοποιούμενου κόσμου, ως υπεύθυνη στάση για διατήρηση του τοπικού στοιχείου που εμπλουτίζει το μωσαϊκό των εκφράσεων κουλτούρας, ως μορφή συλλογικής ταυτότητας και κοινοτικών δεσμών, που καθόλου δεν πρέπει να λησμονούνται.

Σας διαβεβαιώνω πως τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε προσωπικό επίπεδο, στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία που εφαρμόζεται στην προσπάθεια συνέχισης των λαογραφικών δρώμενων, των συνεκτικών εκείνων δεδομένων που δεν μεταλαμπαδεύονται απλά από γενιά σε γενιά ως δείγματα φολκλορισμού, αλλά ως πρακτική διατύπωση και εμπειρία της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, του ίδιου του ανθρώπινου βίου μέσα από την λογοτεχνία, την μουσική, τα λαϊκά μουσεία, τα ήθη και έθιμα, που εκδηλώνονται στην ιστορικο-κοινωνική τους διάσταση, προσδίδοντας γνωστικό ενδιαφέρον και προσθέτοντας συναίσθημα σε έναν αιώνα που τρέχει –κατά πολλούς- μηχανικά.

Το Φεστιβάλ, το οποίο στοχεύει και φέτος στην προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πολιτιστικών γνωρισμάτων του τόπου μας, μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις που περιλαμβάνουν, χορό, τραγούδι, γαστρονομία και έκθεση κυπριακών επαγγελμάτων, συμβάλλει χωρίς αμφιβολία στην ιχνηλάτηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που ως Κύπριοι κουβαλούμε, όντας καθένας και καθεμιά, φορείς πολιτισμού.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως ήδη το Πολιτιστικό Φεστιβάλ έχει πετύχει κάθε καλοκαίρι να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες -ντόπιους και ξένους- από πολλά μέρη της Κύπρου, ουσιαστικά διεκδικώντας τη θέση που του αξίζει, δηλαδή να συγκαταλέγεται πλέον στα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις της ευρύτερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

Ως εκ τούτου, συγχαίρω την Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας που μέσα από αυτή τη διοργάνωση,  γίνεται εξίσου αφορμή, ακριβώς για «μεταβίβαση» των παλαιών αξιών και ιδεών, ως αξιομίμητων προτύπων κουλτούρας όσον αφορά στον «τρόπο ζωής».

Το αποψινό Φεστιβάλ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρόσθετη αξία, αφού ανταποκρίθηκαν θετικά και συμμετέχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες. Καταρτίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να διανθίζεται από μια πλατιά σειρά οργανωμένων δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι με τον ταλαντούχο συμπατριώτη μας και ερμηνευτή λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών Γιάννη Διονυσίου.

Η χαρακτηριστική του φωνή θα πλαισιωθεί από καταξιωμένους μουσικούς, καθώς και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα της Επαρχίας Αμμοχώστου. Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν μοναδικές χορογραφίες, συνδυάζοντας διάφορες τεχνικές και στοιχεία, δημιουργώντας έτσι μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, που θα παραπέμπει νοσταλγικά σε άλλο κλίμα και άλλη εποχή.

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να απουσιάσει έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων και γευσιγνωσία παραδοσιακών εδεσμάτων. Η αυθεντικότητα και η πολυμορφία του πολιτιστικού φεστιβάλ του Δήμου Σωτήρας θα μας συναρπάσει και θα μας ενθουσιάσει για άλλη μια φορά.

Ως Κυβέρνηση χαιρετίζουμε και επικροτούμε αξιέπαινες δράσεις όπως η συγκεκριμένη, γιατί αποδεικνύουν με τον πλέον εμφαντικό τρόπο ότι η παράδοση αποτελεί την παρουσία του λαού μας μέσα στον χρόνο.

Τέτοιες πρωτοβουλίες που φέρουν μαζί δημότες και καλλιτέχνες από πολλούς χώρους, αναμφίβολα μας εμπνέουν. Ας απολαύσουμε λοιπόν την κάθε στιγμή αυτού του Φεστιβάλ, γιατί η αίσθηση της πολιτιστικής πλούσιας κληρονομιάς που διαμορφώνει τον κόσμο μας είναι εκπληκτική.

Τέλος, επιτρέψετέ μου να συγχαρώ ξανά τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας, καθώς και όλους τους συντελεστές, γι’ αυτή την αξιόλογη και αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Αν πραγματικά έχουμε ριζώσει σε αυτό τον τόπο, οφείλεται στο ότι και εσείς καταφέρατε να διατηρήσετε τα έθιμα, την ιστορία, την κουλτούρα μας.

Το Φεστιβάλ δεν είναι απλά ένας θεσμός, είναι μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να τη ζήσουν όσοι αγαπούν τον πολιτισμό και τις τέχνες. Σε αυτό το καλοκαιρινό ταξίδι πολιτιστικών διαδρομών ας είμαστε όλοι μαζί συνοδοιπόροι.

Εύχομαι καλή επιτυχία αν και είμαι βέβαιη ότι αυτή είναι δεδομένη. Σας ευχαριστώ και καλή διασκέδαση σε όλους και όλες.