Συμμετοχή της Επιτρόπου Νομοθεσίας στην 138η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CCPR) των Ηνωμένων Εθνών για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στη Γενεύη
Η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου επέστρεψε στις 30 Ιουνίου από τη Γενεύη με την ομάδα λειτουργών της οποίας ηγήθηκε, εκπροσωπώντας τη Δημοκρατία στην παρουσίαση/εξέταση της 5ης περιοδικής έκθεσης της Κύπρου, ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της εφαρμογής και την προώθηση της απόλαυσης των δικαιωμάτων του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
Η μετάβαση της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Γενεύη για τη συμμετοχή της στην 138η Σύνοδο της Επιτροπής, έγινε κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείτο, πέραν της Επιτρόπου Νομοθεσίας ως επικεφαλής, από τους Δρα Ανδρέα Τσιάκκιρο (Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας), κα Ναταλία Ανδρέου (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων), κα Κυριακή Λαμπριανίδου (Αστυνομία Κύπρου), Δρα Έλενα Νεοκλέους (Υπουργείο Εσωτερικών), κ. Ανδρέα Μασώνο (Τμήμα Φυλακών), κα Μαρίνα Ευθυμιάδου (Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας) και κα Αθηνά Ηροδότου (Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας). Την κυπριακή αντιπροσωπεία συνόδευαν μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη, και συγκεκριμένα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος κα Ολυμπία Νεοκλέους, η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος κα Άντρεα Πετράνυι και ο Σύμβουλος κ. Γιώργος Σαμουήλ.
Η κυπριακή αντιπροσωπεία δέχθηκε μεγάλο αριθμό ερωτημάτων που απασχολούν την Επιτροπή, σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων που διασφαλίζονται από το εν λόγω Σύμφωνο, και αφορούσαν σε θέματα απαγόρευσης διακρίσεων, εγκλημάτων μίσους, ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών, ενδοοικογενειακής βίας, εμπορίας προσώπων, βασανιστηρίων, απάνθρωπης μεταχείρισης, συνθηκών κράτησης, υπηκοότητας, προσφύγων, αιτητών ασύλου, θρησκευτικών μειονοτήτων, εκλογικών δικαιωμάτων κ.ά..
Όπως αναφέρει η Επίτροπος Νομοθεσίας, όλα τα μέλη της κυπριακής αποστολής κατάφεραν με ομαδική εργασία και άρτια προετοιμασία να απαντήσουν εμπεριστατωμένα στον μεγάλο αριθμό ερωτήσεων που δέχθηκαν και να διαφωτίσουν την Επιτροπή για την εφαρμογή του Συμφώνου στην Κύπρο. Η Επίτροπος ευχαριστεί θερμά τα Υπουργεία, το Υφυπουργείο, την Αστυνομία και το Τμήμα Φυλακών, και, ειδικότερα, τους λειτουργούς που τη συνόδευσαν στην παρουσίαση της έκθεσης ενώπιον της Επιτροπής, για την άψογη συνεργασία τους.
Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή της σχετικά με τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της από την αντιπροσωπεία της Κύπρου και σημείωσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην κυπριακή έννομη τάξη αναφορικά με την προστασία και εφαρμογή των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Η Επίτροπος αναμένει τις παρατηρήσεις της Επιτροπής για να υποβάλει τις εισηγήσεις της προς την Κυβέρνηση, σχετικά με περαιτέρω ενέργειες που δύναται να λάβει η Δημοκρατία για την ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων στην Κύπρο.