30/6/23

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου

 


Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου στην τελετή λήξης ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 και αποφοίτησης Δοκίμων Αστυνομικών της Σειράς Εκπαίδευσης Αρ. 152

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Αρχηγού Αστυνομίας να παραστώ και να απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στην τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.

Ενός ακαδημαϊκού έτους, με τη λήξη του οποίου, 72 νέα μέλη της Αστυνομίας, τα οποία προσλήφθηκαν στις 03/08/2020, συμπληρώνουν επιτυχώς όλα τα στάδια της εκπαίδευσής τους και ως ενεργά πλέον στελέχη είναι έτοιμα να εκπληρώσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την αποστολή τους και να ανταποκριθούν πλήρως στις αυξημένες υποχρεώσεις που απαιτεί το λειτούργημα του Αστυνομικού.

Άλλα 76 μέλη τα οποία προσλήφθηκαν στις 05/04/2021 συνεχίζουν να παρακολουθούν τη βασική εκπαίδευση Δοκίμων Αστυνομικών Α’ και Β’ Εξαμήνου, η οποία ολοκληρώνεται στις 21/07/2023. Άλλες 5 σειρές, οι οποίες αποτελούνται συνολικά από 289 Δόκιμους Αστυφύλακες, έχουν ολοκληρώσει ή αναμένεται να ολοκληρώσουν ή να αρχίσουν την παρακολούθηση μέρους της βασικής τους εκπαίδευσης στην Αστυνομική Ακαδημία και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, εντός του τρέχοντος έτους.

Επιπρόσθετα, άλλοι 233 Δόκιμοι Αστυφύλακες έχουν προσληφθεί στις αρχές Ιουνίου 2023 και αναμένεται και αυτοί με τη σειρά τους να ενταχθούν στα προγράμματα παρακολούθησης της βασικής εκπαίδευσης, με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών από την ημερομηνία πρόσληψής τους.

Σε αυτό το σημείο νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την ικανοποίηση που αισθάνομαι για το γεγονός ότι όλες οι πιο πάνω προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε αντίδραση ή μεμψιμοιρία από οποιονδήποτε και αυτό τιμά πρωτίστως την ηγεσία της Αστυνομίας και ταυτόχρονα αποδεικνύει την βούληση όλων μας ότι η Αστυνομία θα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να επιτελέσει την αποστολή της. 

Τα πιο πάνω καταδεικνύουν την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ουσιαστική ενίσχυση του προσωπικού της Αστυνομίας και κατ’ επέκταση του συστήματος ανταπόκρισης της πολιτείας στις πραγματικές απαιτήσεις ασφάλειας της σύγχρονης εποχής και της υπεράσπισης των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη λειτουργία της.

Η πολιτεία έχει αναθέσει στην Αστυνομία Κύπρου τη διασφάλιση του ιδιαίτερα κρίσιμου τομέα της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, ο οποίος, μέσα από ένα συνεχές μεταβαλλόμενο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και δεδομένης της έξαρσης, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εθνικό επίπεδο πρωτοφανών προκλήσεων στους τομείς της ασφάλειας, περιλαμβανομένων και των ασύμμετρων απειλών, καθιστά τον ρόλο του αστυνομικού ακόμη πιο σημαντικό και συνάμα δύσκολο, σε ένα διαφοροποιημένο πλέον εργασιακό περιβάλλον.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, με την ανάληψη των καθηκόντων μου, έχω θέσει ως προτεραιότητα την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, βασικός πυλώνας του οποίου είναι η υλοποίηση του έργου της αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση όλων των στελεχών της στην εκπαίδευση και συνεχή κατάρτιση, µε σκοπό τη βελτίωση του επαγγελματισμού τους και την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αφουγκράζονται την κοινωνία, και να ενεργούν προληπτικά και με προσαρμοστικότητα.

Τόσο για εμένα προσωπικά, όσο και για την Κυβέρνηση, η ασφάλεια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των υπηρεσιών που προσφέρουμε στον πολίτη.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, η παρουσία και η δράση της Αστυνομίας να προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες μας, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες.

Την ίδια ώρα, χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας για πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος που ταλανίζει τη σημερινή κοινωνία, όπως είναι τα ναρκωτικά, η εμπορία προσώπων, τα αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος των παιδιών, όπως είναι η παιδική πορνογραφία αλλά και κάθε μορφής κακοποίησης παιδιού, τα αδικήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, η τρομοκρατία, η παράτυπη μετανάστευση, και γενικά κάθε μορφή εγκλήματος, που επηρεάζει άμεσα τους πολίτες της χώρας μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και εγώ προσωπικά θα βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό της Ηγεσίας της Αστυνομίας, στηρίζοντας έμπρακτα το έργο της, τόσο για την υλικοτεχνική της ενίσχυση και την ενίσχυση της σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και για τον εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση της. Στόχος όλων μας η σταδιακή διαμόρφωση μιας Αστυνομίας, για την οποία αφενός, τα μέλη της θα αισθάνονται περήφανα για το σώμα στο οποίο υπηρετούν και αφετέρου, οι πολίτες να αισθάνονται την Αστυνομία ως σύμμαχό τους, ως προστάτη τους και ως στήριγμα στην καθημερινότητα τους.

Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά. Η Αστυνομία της Κύπρου αλλάζει, παίρνοντας θέση δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη, με πρώτιστο στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους προς την Αστυνομία και τους Θεσμούς γενικότερα, πάντοτε με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες. 

Αγαπητά νέα μέλη και υφιστάμενα στελέχη,

Να είστε περήφανοι για την επιλογή σας να ενταχθείτε και να υπηρετήσετε το Αστυνομικό Σώμα. Μια επιλογή, η οποία επισύρει πολύ υψηλό βαθμό ευθύνης και διαρκούς προσφοράς προς την κοινωνία και τους πολίτες, μιας και το λειτούργημα του Αστυνομικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια των πολιτών και τον σεβασμό και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είμαι βέβαιη ότι την επιλογή σας αυτή θα την τιμήσετε με τις πράξεις σας και θα φανείτε αντάξιοι της τιμής που αρμόζει σε ένα στέλεχος της Αστυνομίας Κύπρου.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στα 72 νέα στελέχη της Αστυνομίας που ολοκληρώνουν σήμερα όλα τα στάδια της βασικής εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να συγχαρώ τους πρωτεύσαντες Αστυνομικούς της Σειράς Εκπαίδευσης Αρ. 152 που βραβεύουμε σήμερα, καθώς επίσης τους Αστυφύλακες που κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση στα προγράμματα βασικής εκπαίδευσης ανίχνευσης εγκλημάτων και διερεύνησης τροχαίων οδικών δυστυχημάτων.

Ταυτόχρονα, θέλω να επαινέσω τον Αρχηγό Αστυνομίας και το σύνολο της ηγεσίας της Αστυνομίας για τις καθημερινές και ακούραστες προσπάθειές τους, καθώς και για το αξιοθαύμαστο επίπεδο αφοσίωσης στην επιτέλεση του πολυδιάστατου και απαιτητικού τους έργου.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη μου μην εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου στον Διευθυντή και το διδακτικό προσωπικό, τους επισκέπτες λέκτορες και τους ακαδημαϊκούς συνεργάτες της Αστυνομικής Ακαδημίας, για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν, προκειμένου η παρεχόμενη αστυνομική εκπαίδευση να είναι υψηλού ακαδημαϊκού και επαγγελματικού επιπέδου.

Να είστε βέβαιοι ότι το ήδη υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εκπαίδευσης που προσφέρει η Αστυνομική Ακαδημία όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, αφού μέσω της εκπαίδευσης θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον κύριο στόχο που έχουμε θέσει ως πολιτεία, και που δεν είναι άλλος από την παροχή της καλύτερης δυνατής προσφοράς υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.

Εύχομαι σε όλους καλή επαγγελματική σταδιοδρομία, καλώντας σας να έχετε πάντοτε ως φάρο των αποφάσεων και ενεργειών σας την προστασία του πολίτη, για το καλό της νέας γενιάς και για το καλό του τόπου μας.