12/2/23

Προεδρικές Εκλογές 2023 – Δηλώσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών από τα γραφεία του εκλογικού του επιτελείου

 

Προεδρικές Εκλογές 2023 – Δηλώσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών από τα γραφεία του εκλογικού του επιτελείου

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του  μετά το τελικό αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών 2023 από τα γραφεία του εκλογικού του επιτελείου, ανέφερε τα ακόλουθα: «Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό που πετύχατε. Όλοι εσείς ήσασταν από την αρχή οι πρωταγωνιστές, ήσασταν οι πρώτοι και οι πρώτες που πιστέψατε και αποδείξατε ότι ο καλύτερος μηχανισμός είναι ο κυπριακός λαός. Μέσω εσάς να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τους εθελοντές μας σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Θα τους επισκεφθώ τις επόμενες μέρες προσωπικά. Θα ήθελα να σας καλέσω όλους σε λίγο να τα πούμε στο «Ελευθερία».

Ερ. Κύριε Πρόεδρε, οι πρώτες σας προτεραιότητες ποιες είναι;

Από αύριο ξεκινώ τις συναντήσεις σε σχέση με τον καθορισμό του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως προανέφερα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχα καταλήξει σε συγκεκριμένες επιλογές, επιλογές για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν γνώριζαν τίποτα. Και θα αρχίσω αυτές τις επαφές από αύριο, έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για την πρώτη, κορυφαία θα έλεγα πολιτική πράξη. Την ίδια στιγμή θα ζητήσω να δω τους αρχηγούς των κομμάτων, τον κύριο Νεοφύτου, τον κ. Στεφάνου, και φυσικά των κομμάτων που στήριξαν τη δική μου προσπάθεια για να τους ενημερώσω για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, να ανταλλάξω απόψεις και να πάρω τις αποφάσεις μου.

Ερ. Πότε αναμένετε να ανακοινώσετε το κυβερνητικό σχήμα;

Όπως προβλέπεται σχετικά. Μπορεί να υπάρξουν και ανακοινώσεις, όχι όλες μαζί, εντός της εβδομάδας. Επαναλαμβάνω έχω καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Θα πρέπει να ενημερώσω όλον αυτόν τον κόσμο και θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Αλλά και η συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων είναι καθοριστικής σημασίας. Επαναλαμβάνω κι αυτών που με στήριξαν και αυτών που δεν με στήριξαν. Είναι αυτό που είχα πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η ανάγκη να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση,  μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής δεν ήταν προεκλογικό σύνθημα. Ήταν κάτι το οποίο θα το υλοποιήσουμε στην πράξη και θα το δείτε.

Ερ. Κύριε Πρόεδρε, αν μπορείτε να μας διευκρινίσετε στο Υπουργικό Συμβούλιο πόσες γυναίκες θα έχουν υπουργική θέση και αν στο Υπουργικό Συμβούλιο σκέφτεστε να επαναδιορίσετε πρόσωπα που διετέλεσαν Υπουργοί την τελευταία δεκαετία.

Έχω πει σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών για το 50-50. Επαναλαμβάνω, αυτά που έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό θα τα κάνουμε πράξη. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, οι σχεδιασμοί, όπως έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, μιλούμε για νέα άτομα που δεν είχαν υπηρετήσει προηγουμένως.

Ερ. Είχατε επικοινωνία με ξένους ηγέτες, πέραν αυτών, με τον Ερσίν Τατάρ θα υπάρξει κάποια επικοινωνία, έχει υπάρξει;

 Όχι, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, αλλά έχει υπάρξει επικοινωνία με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Πέραν από το να εκφράσω την συμπαράστασή μου για τις δύσκολες στιγμές που περνούν, το ξεκάθαρο μήνυμα είναι η ανάγκη να εργαστούμε μαζί ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων το έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το λέω, και θα εργαστώ για να το ανατρέψω δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων μόνο γίνεται χειρότερη, κάτι που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη λύση του Κυπριακού. Γι αυτό, αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό για το πώς θα επιδιώξουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Σε σχέση με την επικοινωνία με ξένους ηγέτες, θεωρώ ότι οι επικοινωνίες που είχα είναι ενδεικτικές του εξωτερικού προσανατολισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φυσικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον φίλο μου, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και υπουργούς Εξωτερικών από γειτονικά κράτη που επικοινώνησαν ήδη μαζί μου, τον Γάλλο Πρόεδρο και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.».