23/6/21

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου

 Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου για τη δράση «Δημιουργώ για τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης 2030»

Έντιμε κ. Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο κ. Franz Josef Kremp, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητά παιδιά, φίλοι και φίλες, με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση για να παραστώ και να χαιρετίσω αυτή την πραγματικά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη δράση με τον τίτλο «Δημιουργώ για τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης 2030». Μια δράση, η οποία υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) με τη συνεργασία της Γερμανικής Πρεσβείας, με πρωτεργάτες τα παιδιά και τους/τις εκπαιδευτικούς.

Τα παιδιά πρωτοστατούν, για άλλη μια φορά, με στόχο μέσα από τα έργα τους να αφυπνίσουν την κοινωνία των πολιτών, αναφορικά με τον ρόλο και την ευθύνη που έχουμε όλοι και όλες για την προστασία του πλανήτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επί της ουσίας επιδιώκουν να προβληματίσουν τον καθένα και την καθεμιά από εμάς, αναφορικά με την κατάσταση του πλανήτη, αναδεικνύοντας παράλληλα, μέσα από την εικαστική τους αποτύπωση τον συστημικό χαρακτήρα των στόχων της αειφορίας.

Κυρίες και Κύριοι, η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή της βιοποικιλότητας, η ρύπανση και μόλυνση των θαλασσών, η εξαφάνιση των ειδών, η ερημοποίηση, όπως επίσης και οι συνέπειές τους, οι οποίες εκδηλώνονται μέσα από ανθρωπιστικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις, μόνο αποκύημα της φαντασίας κάποιων επιστημόνων δεν είναι. Η πρόσφατη υγειονομική κρίση, απέδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε ως άτομα, αλλά και ως κοινωνίες, ως αποτέλεσμα της υπεροψίας και της αλαζονείας μας απέναντι στους άλλους ζώντες οργανισμούς και της κυριαρχίας μας στο περιβάλλον.

Στη δράση για τους στόχους της αειφορίας, η οποία υλοποιήθηκε, την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020, σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες και εν μέσω της πανδημίας, συμμετείχαν πέραν των 135 σχολείων από τη δημοτική και μέση εκπαίδευση. Η μεγάλη ανταπόκριση των σχολείων στη συγκεκριμένη δράση φανερώνει αφενός τον προβληματισμό των νέων για το μέλλον του πλανήτη και αφετέρου αποδεικνύει τη σημαντική δουλειά που γίνεται στα σχολεία μας, στα θέματα της αειφορίας.

Τα παιδιά, αξιοποιώντας διάφορες μορφές και τεχνικές των εικαστικών τεχνών, αποτυπώνουν μέσα από τα έργα τους την ένταση και τις συνέπειες της μη-αειφορίας, όχι μόνο σε τοπικό και εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος τους είναι τα έργα τους να αποτελέσουν μια εικαστική διακήρυξη, επιδιώκοντας να μας «ξυπνήσουν» από τον λήθαργο της αδιαφορίας και της απάθειάς μας σε σχέση με την κατάσταση του πλανήτη.

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί εκπαιδευτικοί και παιδιά, το ζήτημα της αειφόρου ανάπτυξης δεν είναι πρόβλημα των άλλων, δεν είναι πρόβλημα μιας συγκεκριμένης χώρας ή μιας συγκριμένης ομάδας. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αφορά το ανθρώπινο γένος. Εμείς το προκαλέσαμε και με την αλαζονεία μας απέναντι σε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη, δεν έχουμε αντιληφθεί ότι θέτουμε σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή μας. Σε καμία περίπτωση δεν κινδυνολογώ και ούτε θέλω να σπείρω τον πανικό. Αντίθετα, είμαι από τους αισιόδοξους ότι έστω και την υστάτη, ο άνθρωπος μπορεί να αναδείξει τα καλά και ποιοτικά του χαρακτηριστικά, να ενεργοποιήσει την ωφέλιμη και χρήσιμη πλευρά του και να κάνει την αλλαγή. Αυτήν την ανθρώπινη, την ποιοτική, την αλληλέγγυα και αυθεντική φύση του ανθρώπου πρώτοι από όλους την εκδηλώνουν τα παιδιά.

Η συγκεκριμένη δράση την οποία βραβεύουμε σήμερα είναι μια απόδειξη ότι οι νέοι και οι νέες πρωτοστατούν στο παγκόσμιο κίνημα για ένα κόσμο πιο αειφόρο, ανθεκτικό, δίκαιο, υγιή και ευημερούντα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν μας μένει άλλος χρόνος. Οι δικαιολογίες για την κατάσταση του πλανήτη έχουν στερέψει και το μόνο που μένει είναι να κοιτάξουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και να αντιληφθούμε ότι η επίτευξη και των 17 στόχων της αειφόρου ανάπτυξης δεν είναι μια εναλλακτική επιλογή, αλλά είναι η μοναδική μας επιλογή, για τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ζωής μας.

Με αυτά τα λίγα θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ όλους τους φορείς και τους οργανισμούς που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση αυτής της εμπνευσμένης και δημιουργικής δράσης. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό της Γερμανικής Πρεσβείας, το οποίο συνεργάστηκε στενά με το προσωπικό του Υπουργείου και ειδικά με τη Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη για την υλοποίησή της. Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους/όλες, κυρίως όμως στα παιδιά. Το παράδειγμα και τα μηνύματά τους δείχνουν τον δρόμο για την αλλαγή. Είναι χρέος και υποχρέωσή μας να συμπορευθούμε μαζί τους, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης δεν είναι απλά πρόκληση, είναι το ζητούμενο για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής, κοινωνικής, οικολογικής, οικονομικής και πολιτιστικής αειφορίας του πλανήτη.

Επιτρέψτε μου κλείνοντας να αναφερθώ προσωπικά στον κ. Franz Josef Kremp. Κύριε Πρέσβη, γνωρίζοντας ότι σύντομα ολοκληρώνεται ένας κύκλος δημιουργικής και παραγωγικής παρουσίας σας στο νησί μας, θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτός ο κύκλος δεν θα μπορούσε να κλείσει πιο όμορφα. Η παρουσία των 150 και πλέον παιδιών στη σημερινή τελετή και η ελπίδα για ένα κόσμο πιο αειφόρο, όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα τους, είναι η καλύτερη επίγευση της παραμονής σας στο νησί μας. Παρακαλώ όπως δεχτείτε συμβολικά, ως ελάχιστη εκτίμηση της συνεργασίας του ΥΠΠΑΝ μαζί σας, ένα μικρό δώρο, προερχόμενο από την κυπριακή γη, με το μήνυμα ότι η διατήρηση της ταυτότητάς μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον. Το περιβάλλον και ο πλανήτης μας είναι ένας και μοναδικός και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τον κρατήσουμε ζωντανό.