Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά τις δηλώσεις που προέβησαν με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας κ. Νότη Μηταράκη, σε συνέχεια της συνάντησής τους, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων .
Σε ερώτηση για την έντονη κριτική που του ασκείται για τη μεταναστευτική πολιτική και αν, από τις θέσεις της Ελλάδας και των υπόλοιπων MED5, νιώθει ότι δικαιώνονται οι δικές του θέσεις, ο κ. Νουρής απάντησε ότι «δεν είναι θέμα δικαίωσης θέσεων είναι θέμα απτής πραγματικότητας».
Και πρόσθεσε: «Η Κύπρος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει δυσανάλογα το μεγαλύτερο βάρος και μεταξύ των πέντε μεσογειακών χωρών και επομένως είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να πάρει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό ακριβώς το μεγάλο βάρος.
Είναι γι αυτό το λόγο που εντοπίζοντας ξεκάθαρα ότι η δίοδος και η είσοδος στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές της παράτυπης μετανάστευσης είναι η Πράσινη Γραμμή, είναι γι αυτό τον λόγο που έχουμε εστιάσει το ενδιαφέρον μας με συντονισμένες, νόμιμες ενέργειες».
Ο Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι υπάρχει «ξεκάθαρη πρόνοια του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής ότι αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρεμποδίζει την είσοδο στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές όλων εκείνων, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα και δεν έχουν εισέλθει στη Δημοκρατία δια των νόμιμων οδών».
«Αν κάποιος θα ήθελε να διέλθει στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές από τα κατεχόμενα, θέλω να θυμίσω σε όσους ασκούν κριτική, ότι υπάρχουν τα σημεία ελέγχου, τα οποία είναι απόλυτα συμφωνημένα και επομένως υπάρχει η δυνατότητα», είπε ο κ. Νουρής.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην Τουρκία, η οποία, όπως σημείωσε, σε καθημερινή βάση προωθεί αυτή την παράτυπη μετανάστευση στην Κυπριακή Δημοκρατία.
«Είναι η ίδια η Τουρκία, η οποία συνεχίζει με τις ενέργειες της, να διατηρεί τη χώρα μας διχοτομημένη με τη παρουσία των 40.000 Τούρκων στρατιωτών και ως εκ τούτου όσοι ασκούν κριτική νομίζω ασκούν την κριτική προς λάθος κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν προωθείται κεντρικός μηχανισμός επιστροφής μεταναστών από την ΕΕ απάντησε ότι «είναι μια ξεκάθαρη διεκδίκηση και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όλων των χωρών της ΕΕ ότι θα πρέπει, ναι, να υπάρξει μια κεντρική διαπραγμάτευση από την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα επιστροφών. Και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: άλλο είναι το εκτόπισμα της ίδιας της ΕΕ και άλλο είναι το εκτόπισμα της κάθε χώρας ξεχωριστά, πολύ δε περισσότερο μιας μικρής χώρας όπως είμαστε εμέις, η Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο κ. Νουρής εξήγησε ότι «ιδιαίτερα σε χώρες που είναι και ασφαλείς δυσκολευόμαστε στα θέματα επιστροφών πάρα πολύ απλά γιατί συναντούμε πολλές φορές την απροθυμία κάποιων χωρών να δεχτούν τους ίδιους τους υπηκόους τους».
Είναι γι αυτό το λόγο, είπε, που «για μας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα τα οποία θα τολμήσω να πω ότι δηλώνω αισιόδοξος ότι θα υιοθετηθεί στο προσεχές διάστημα», γιατί όπως είπε αποτελεί κοινή πεποίθηση και θέση όλων των συναδέλφων Υπουργών Εσωτερικών.
Σε ερώτηση αν οι αναφορές του για την κριτική που δέχεται αφορούσαν το συρματόπλεγμα απάντησε ότι «το θέμα της μετανάστευσης είναι πάντοτε αντικείμενο τριβής».
Είναι, πρόσθεσε, ένα φαινόμενο παγκόσμιο για το οποίο υπάρχουν ένθεν και ένθεν διάφορες τοποθετήσεις.
«Ζούμε σε Δημοκρατία. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, άλλωστε αν δεν υπάρχει κριτική δεν θα γίνουμε και εμείς καλύτεροι», ανέφερε.
«Επομένως απαντώ στη γενικότερη τοποθέτηση για την κριτική που ασκείται στο θέμα μετανάστευσης και αιτιολόγησα ότι τα όποια μέτρα στην Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνονται, λαμβάνονται ακριβώς γιατί η Κύπρος αντιμετωπίζει αυτό το τεράστιο πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Νουρής.