13/4/21

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 


Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«Αυτή την ουσιαστική αλλαγή την πολεμούν, σε απόλυτη συγχορδία, οι αρνητές της προόδου και του εκσυγχρονισμού, που τάχα κόπτονται για την ευημερία των πολιτών», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής   σε σχέση με το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της   Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Νουρής σήμερα σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε τα ακόλουθα:

«Η πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή παγκύπριου δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρόχρονες συζητήσεις.

Οι χθεσινές δηλώσεις, των βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, με τις οποίες εισηγούνται απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε.  

Οι πολίτες ξέρουν. Είναι και αποδεδειγμένο και παραδεκτό, ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από τη μείωση του αριθμού των δήμων πετυχαίνει ταυτόχρονα, βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και μείωση του κόστους αυτών των υπηρεσιών.

Είναι μια καλά μελετημένη και ολοκληρωμένη πρόταση, που διαμορφώθηκε μετά από συζητήσεις μιας ολόκληρης δεκαετίας και η οποία φέρνει μια πραγματική αλλαγή. Μια αλλαγή που θα τη νιώσει άμεσα ο κάθε πολίτης!

Είναι γι’ αυτό άλλωστε, που υπέρ της μεταρρύθμισης, τάσσονται όσο οι πολίτες, η Ένωση Δήμων αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των Κοινοτήτων μας.

Αυτή την ουσιαστική αλλαγή όμως,, την πολεμούν, σε απόλυτη συγχορδία, οι αρνητές της προόδου και του εκσυγχρονισμού, που τάχα κόπτονται για την ευημερία των πολιτών.

Απορρίπτουν ακόμα και το δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός. Ένα δημοψήφισμα το οποίο η κυβέρνηση πρότεινε σεβόμενη τις δικές τους προτροπές.

Εισηγούνται δεκάδες δημοψηφίσματα ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά είναι αντισυνταγματικά και αντί για λύσεις μόνο πρόσθετα προβλήματα και χάος θα προκαλέσουν.   

Έθεσαν ακόμη και τον προβληματισμό,, ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές για να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης.  

Αυτό που πράγματι δεν υπάρχει, δεν είναι έλλειμμα χρόνου για ενημέρωση, αλλά έλλειψη οξυγόνου για το υφιστάμενο μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στα λόγια ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ είναι πρωταθλητές. Μηδενίζουν τα πάντα χωρίς να προτείνουν απολύτως τίποτα».

Απαντώντας ο Υπουργός Εσωτερικών για το ποιο είναι το επόμενο βήμα είπε ότι «θα αναμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και, βεβαίως, το όποιο αποτέλεσμα σεβαστό και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα».

Σε τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι η απόφαση της Ολομέλειας θα είναι αρνητική, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «αυτό δεν ακυρώνει τα νομοσχέδια». Ακυρώνει, όμως είπε, κάτι πάρα πολύ σημαντικό: «ότι εάν οδηγηθούμε σε ένα δημοψήφισμα, που εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυναμική και στα υπόλοιπα κόμματα για να τοποθετηθούν θετικά, αυτό θα βοηθήσει εξαιρετικά τη νέα Βουλή για να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα στην απόφαση και στην υπερψήφιση της μεταρρύθμισης».

Εξήγησε ότι το δημοψήφισμα θα  επιλύσει δυο πάρα πολύ σοβαρά και ακανθώδη ζητήματα που απασχόλησαν μέχρι πρόσφατα την νυν Βουλή: το θέμα των δημοψηφισμάτων και το θέμα του αριθμού των Δήμων.

«Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι προφανές ότι, όσοι αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, θα επαναφέρουν τα ίδια ζητήματα με τη νέα Βουλή, και αυτό βεβαίως αποτελεί πισωγύρισμα», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να αλλάξει το ερώτημα του δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι ήταν ένα από τα ζητήματα που έθεσαν Βουλευτές στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ο Υπουργός είπε: «Επιτρέψετέ μου να πω ότι αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Σημείωσε ότι μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων όλοι είχαν τοποθετηθεί υπέρ της αναγκαιότητας για τη μεταρρύθμιση. Θεωρώ, συμπλήρωσε ο Υπουργός, ότι «τη δεδομένη χρονική στιγμή, το συγκεκριμένο ερώτημα, απηχεί ακριβώς κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο το οποίο πηγάζει και από την υποχρέωσή μας στη βάση της νομοθεσίας».  

«Γιατί η νομοθεσία, ο περί δημοψηφισμάτων νόμος, ορίζει ξεκάθαρα ότι το ερώτημα πρέπει να είναι σαφές, συγκεκριμένο, δεν μπορεί να είναι διττό και πρέπει να είναι απόλυτα κατανοητό για τους πολίτες. Επομένως δεν είναι θέμα διαφοροποίησης του ερωτήματος, είναι θέμα βούλησης και θέλησης να προχωρήσουμε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση για τον τόπο», είπε.

Σε ερώτηση για τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά πόσο χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο πίεσης, ο Υπουργός ανάφερε: «δεν χρησιμοποιήθηκε από εμάς ως μέτρο πίεσης». Και πρόσθεσε:

«Εμείς έχουμε μεταφέρει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαμηνύθηκε στην Κυπριακή Κυβέρνηση με πολλή σαφήνεια. Ότι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ιεραρχήσει ψηλά στις προτεραιότητές της την αναγκαιότητα να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάθε βήμα προς την υλοποίηση της μεταρρύθμισης δείχνει τη βούληση της Κυπριακής Κυβέρνησης και τους κράτους μας να προχωρήσουμε με αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Το γεγονός, αυτή τη στιγμή, ότι δεν προχωρά το δημοψήφισμα,  βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν προχωρά η μεταρρύθμιση. Παρά ταύτα σίγουρα αποτελεί ένα πισωγύρισμα, γιατί είχαμε κάνει ένα σημαντικό βήμα. Θα αναμένουμε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω να ελπίζω όμως ότι θα γίνουν όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για να μην επηρεαστεί και η παράμετρος της εκταμίευσης των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνούμε λόγω πανδημίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τη χρηματοδότηση των Δήμων και Κοινοτήτων και κατά πόσο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» από την Κυβέρνηση σε αυτό ή σε ένα μεταγενέστερο   στάδιο, ο Υπουργός είπε ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει να μοιράσει κάτι με τους Δήμους και τις Κοινότητες. Αυτή τη δεδομένη στιγμή η απόφαση είναι στα κοινοβουλευτικά κόμματα».

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τους Δήμους γιατί θεωρεί  υποχρέωση της να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπορέσει ακριβώς να πράξει το αυτονόητο: να προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος».

Υπενθύμισε δε τις αναφορές του Προέδρου της Ένωσης Δήμων σε πρόσφατη συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, λέγοντας ότι «δήλωσε ότι θεωρεί ότι αυτό που έχουμε σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι τοπική αυτοδιοίκηση».  Είπε ότι ο κ. Βύρας ευθαρσώς εξέφρασε την αγωνία του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές.

«Επομένως η Κυβέρνηση είναι εδώ για να στηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση και βεβαίως δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να φέρουμε σε δύσκολη θέση τις τοπικές αρχές που είναι στο πλευρό της κυβέρνησης, θέλοντας να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση».

Απαντώντας ερώτηση για τα ψηλά χρέη και εάν υπάρχει κάποιος Δήμος που μακροπρόθεσμα κινδυνεύει, ο Υπουργός είπε ότι θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί Δήμοι που κινδυνεύουν και το έχουν πει και οι ίδιο.

Υπενθύμισε ότι «μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, προχωρήσαμε στην πρόσθετη χορηγία 6 εκ. ευρώ σε τρεις συγκεκριμένους Δήμους: στον Δήμο Λευκωσίας, Αγίας Νάπας και Λάρνακας». Σημείωσε ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας και «ακριβώς για να μην αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα προχωρήσαμε, μέσα από μια συγκεκριμένη διεργασία, στην πρόσθετη ενίσχυσή τους».