17/2/21

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με την Πρέσβειρα της Ολλανδίας στη Λευκωσία κα Elke Merks-Schaapveld


 

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με την Πρέσβειρα της Ολλανδίας στη Λευκωσία κα Elke Merks-Schaapveld

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με την νέα Πρέσβη της Ολλανδίας στην Κύπρο κα Merks-Schaapveld.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητας του Επιτρόπου Προεδρίας. Ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Φωτίου έγινε για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων τονίζοντας, για ακόμα μια φορά, ότι η Κυβέρνηση το χειρίζεται πρωτίστως ως ένα σοβαρό ανθρωπιστικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση. Μια τραγωδία που προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία για σχεδόν μισό αιώνα σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας.

Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα και να πάρει τις ανθρωπιστικές και πολιτικές αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές για την επίτευξη προόδου. Ανέφερε την ανάγκη εφαρμογής από την Τουρκία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, την κατάθεση όλων των στοιχείων από τις ταφές που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών, καθώς και στην κατάθεση των στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού από τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων Ελληνοκυπρίων από τους αρχικούς χώρους ταφής.   

Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε την κα Merks-Schaapveld τόσο για την μέχρι τώρα οικονομική στήριξη της Ολλανδίας προς το έργο της ΔΕΑ όσο και για τη βοήθεια και στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση του ότι η ανθρωπιστική πολιτική που ακολουθεί η Ολλανδία θα συνεχιστεί προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Τέλος ο Επίτροπος Προεδρίας συζήτησε με την κα Merks-Schaapveld το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα διασποράς.

Από την πλευρά της η κα Merks-Schaapveld υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος διακρίβωσης της τύχης