Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Pafos Innovation Institute
Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020
Πραγματικά αισθάνομαι περήφανος, αισθάνομαι μια ξεχωριστή χαρά σήμερα διότι παρευρίσκομαι μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια του Pafos Innovation Institute.
Ενός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, το οποίο, παρέχοντας υψηλή εκπαίδευση, επιμόρφωση και ακαδημαϊκή κατάρτιση στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγική οικονομία της Πάφου και του τόπου ευρύτερα.
Στο πλαίσιο αυτό είναι με ικανοποίηση που σημειώνω ότι το Ίδρυμα, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που ανέπτυξε η Κύπρος με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.
Συνεργασία στη βάση της οποίας, το κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των μεταξύ μας σχέσεων, εξελίχθηκε σε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της υγείας, της έρευνας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.
Στο σημείο αυτό επιτρέψετε μου να επισημάνω πως οι όποιες διακυβερνητικές συμφωνίες και σχέσεις δεν μπορούν από μόνες τους να δώσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αν δεν υπάρχει και η συμβολή των διαφόρων τομέων, των τοπικών κοινωνιών, των ιδιωτών και στην προκειμένη περίπτωση μιας επιτυχημένης σε ηγετικό επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνεπώς, αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε είναι στην πράξη αυτό που οραματιστήκαμε όταν κτίζαμε τις τριμερείς συνεργασίες με τις γείτονες χώρες. Παίρνει σάρκα και οστά το όραμα όχι μόνο να δούμε τις Κυβερνήσεις να συνεργάζονται αλλά ιδιαίτερα τους λαούς μας να εργάζονται μαζί και να συνδημιουργούν.
Υπερβαίνοντας την παραδοσιακή αντίληψη που θέλει τις Τοπικές Αρχές να περιορίζονται σε θέματα αυτοδιοίκησης, εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν πλήρως, τόσο τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ όσο και η επιτυχής αδελφοποίηση του Δήμου με την πόλη Herzliya.
Αναμφίβολα, η ανάληψη της πρωτοβουλίας της δημιουργίας των υπερσύγχρονων υποδομών του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, το οποίο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου IDC Herzliya, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους Δήμους και όχι μόνο.
Η παρουσία του Προέδρου και Ιδρυτή του Πανεπιστημίου IDC Herzliya, Uriel Reichman, τον οποίο καλωσορίζω στην Κύπρο, μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στη διεθνή φήμη, τις ποικίλες διακρίσεις και το υψηλό ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου, του οποίου είχα την ύψιστη τιμή να με αναγορεύσει ως επίτιμο διδάκτορά του τον περασμένο Ιανουάριο. Θερμά σας ευχαριστώ για την ιδιαίτερη αυτή τιμή.
Η εν λόγω σημαντική πρωτοβουλία όσο και άλλες ανάλογες, φέρνοντας την Κύπρο σε επαφή με δυναμικά οικοσυστήματα του εξωτερικού, όπως αυτό του Ισραήλ, ενισχύουν τη σημαίνουσα προσπάθεια που καταβάλλουμε για ανάδειξη της πατρίδας μας σε περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο.
Προς την κατεύθυνση αυτή, υιοθετήσαμε μία στοχευμένη πολιτική η οποία θέτει στο επίκεντρο της την εξωστρεφή προσέγγιση, ως επίσης τη διασύνδεση της εκπαίδευσης, της εμπειρογνωμοσύνης και της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματική καινοτομία.
Απώτερος σκοπός της πολιτικής αυτής είναι:
- Αφενός η δημιουργία προοπτικών για σπουδές και απασχόληση που θα επιτρέπουν τη συγκράτηση και αξιοποίηση του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού το οποίο διαθέτει η πατρίδα μας, αλλά και η προσέλκυση νέων επιστημόνων και φοιτητών από όλη την περιοχή, και,
- Αφετέρου η εφαρμογή των θετικών αποτελεσμάτων του υψηλού ερευνητικού έργου με την κοινωνική, οικονομική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της πατρίδας μας.
Δραττόμενος της ευκαιρίας, θέλω να υπογραμμίσω την ιδιαίτερη δυναμική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Κύπρος στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, ύστερα από τη σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, πλήρως εναρμονισμένων με το πλαίσιο:
- Της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
- Της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για ένα Ψηφιακό μέλλον.
- Της Πράσινης Συμφωνίας.
Κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων αυτών αποτέλεσε η σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ως επίσης ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα, για τον βέλτιστο συντονισμό των υφιστάμενων κυβερνητικών δραστηριοτήτων που άπτονται της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Πολιτικής.
Προς την ίδια κατεύθυνση εντάσσονται και οι αποφάσεις μας για:
- Ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.
- Τη διεύρυνση του ρόλου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας ως εκτελεστικού βραχίονα του νέου συστήματος χρηματοδότησης στους τομείς έρευνας και καινοτομίας.
- Τη στήριξη για τη δημιουργία τεσσάρων νέων κέντρων αριστείας, με ποσό 60 εκατομμυρίων Ευρώ. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί και η εποικοδομητική συνεργασία των κέντρων αριστείας με την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κρίσης στη δημόσια υγεία.
- Επιπλέον, προκηρύχθηκαν από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας προγράμματα επιχειρηματικής καινοτομίας για την ανάπτυξη διεθνώς ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από κυπριακές νεοφυείς εταιρείες, αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ.
- Σε εξέλιξη βρίσκονται την ίδια ώρα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αξίας πέραν των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είναι υπό σχεδιασμό επιπρόσθετα έργα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Στα προαναφερθέντα, πρέπει να προσθέσω επίσης:
- Την αναθεώρηση του θεσμού του «startup visa».
- Τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις.
- Τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου, με αποδέκτη πάλι τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, με συνεισφορά της Κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια με ποσό ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
- Την υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για τις Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες, το λεγόμενο Blockchain. Είναι κάτι που έχει ήδη πάρει την πορεία του και θα συνεισφέρει σημαντικά στις όλες προσπάθειες.
- Την υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σε όλα αυτά μπορώ να εντάξω το Pafos Innovation Institute σε αυτούς τους οραματισμούς και θα είναι το πρώτο από τα ιδρύματα που σε συνεργασία με μια χώρα που διακρίνεται στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας θα δώσει άλλη διάσταση σε αυτό που εσείς οραματιστήκατε και που χάρη στους δεσμούς και τους οραματισμούς του καθηγητή έχετε κάνει σήμερα πραγματικότητα.
Τα όσα ενδεικτικά και μόνο προανέφερα αποτελούν απτή απόδειξη της αποφασιστικότητας που διαθέτουμε για την αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ευέλικτου κράτους, αλλά και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.
Θα ήταν παράλειψη εάν δεν υπογράμμιζα ότι το εν λόγω έργο, σε συνάρτηση με το σύνολο των υπολοίπων που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε έχουν δρομολογηθεί για την πόλη και επαρχία Πάφου προσθέτει στην αναζωογόνηση και εμφανώς παρατηρούμενη ανάπτυξη που σημείωσε η Πάφος τα τελευταία χρόνια.
Ανάπτυξη, την οποία διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη πραγματικά ικανοποίηση, αφού υπήρξε αποτέλεσμα των επωφελών συνεργασιών που αναπτύξαμε ως Κυβέρνηση μαζί με τις τοπικές Αρχές, μέσω της ώθησης που δόθηκε όσον αφορά την υλοποίηση σημαντικών έργων.
Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στην προώθηση των σχεδιασμών των τοπικών Αρχών στοχεύσαμε στην αειφόρο ανάπτυξη, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτων τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Θα ήταν παράλειψη να μη σημειώσω ότι στους Δήμους της επαρχίας Πάφου, από το 2015 και εντεύθεν υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της προώθησης σειράς έργων για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ συνολικού κόστους πέραν των 283 εκατομμυρίων ευρώ.
Χάριν ενημέρωσης αναφέρω ότι, μεταξύ άλλων, στην πόλη της Πάφου έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται υπό κατασκευή έργα συνολικού κόστους πέραν των 23 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δρομολογήθηκε η υλοποίηση νέων έργων συνολικού κόστους πέραν των 13 εκατομμυρίων ευρώ.
Θα πρέπει να τονίσω πως τα πιο πάνω δεν θα ήσαν κατορθωτά χωρίς τη δημιουργική συμβολή του φίλου Δημάρχου και των φίλων Δημοτικών Συμβούλων της Πάφου, της Γεροσκήπου και Πόλης Χρυσοχούς και των υπολοίπων για τα άλλα έργα που εκτελέστηκαν, εκτελούνται και θα εκτελεστούν.
Όραμα είναι να δω, και χαίρομαι που το βλέπω, η Κύπρος να παίρνει την άλλη διάσταση, δηλαδή να παρουσιάζεται πλέον με σύγχρονες πόλεις, με έξυπνες πόλεις χάρη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τοπικά ηγετικά στελέχη και όχι μόνο.
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση και ευχαρίστηση μου διότι είμαι σε θέση σήμερα, αναγνωρίζοντας αυτό που επιτελείται στην Πάφο, να ανακοινώσω πως εντός των επόμενων των ημερών, σε προσεχή συνεδρία εντός Νοεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την παραχώρηση ενός αιτήματος που υπήρχε από παλιά, των χαρουπόμυλων, έτσι ώστε να τύχουν της ανάλογης αξιοποίησης. Γνωρίζω επίσης ότι όραμα σας είναι και μια πανεπιστημιακή σχολή. Δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, η οποία υπάρχει από εμάς. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μιλώ για τα κρατικά, χωρίς τη διαβούλευση με τα οποία δεν θα ήταν δυνατόν να εξαγγείλω οτιδήποτε. Όμως, βλέπω με ιδιαίτερη ικανοποίηση να υπάρχουν δύο Πρυτάνεις ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλω να πιστεύω ότι εάν αναλάβουν πρωτοβουλίες και συνεργασίες, όπως αυτές του Δήμου με το Herzliya πολύ περισσότερα θα έχετε να κερδίσετε από ό,τι εάν και κατά πόσο Σύγκλητοι Πανεπιστημίων θα αποφασίσουν την ίδρυση σχολής.
Καταλήγοντας συγχαίρω θερμά τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη νέα αυτή πρωτοβουλία, τη δημιουργία του Ινστιτούτου, όσο και για τις άοκνες και αποδοτικές προσπάθειες που καταβάλλουν προς τη συνεχή αναβάθμιση του Δήμου.
Θερμότατες ευχαριστίες στον ιδρυτή του Herzliya University για την αποφασιστικότητα που επέδειξε, το όραμα που διέθεσε συνεργαζόμενος και έτσι μέσα από τη δράση να δούμε σήμερα να πραγματοποιείται σε λιγότερο από 12 μήνες ένα έργο υψίστης σημασίας για τον τόπο.
Δεν είναι θέμα της Πάφου, είναι θέμα της Κύπρου και σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι η Πάφος να γίνει το κέντρο αναφοράς της Μέσης Ανατολής και να προσελκύσει φοιτητές από όλες τις χώρες της περιοχής.