Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με το πέρας της τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας τον φίλο Νίκο, για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, και να εκφράσω την ιδιαίτερη μου χαρά για την ευκαιρία να συναντηθώ και πάλι με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι.
Το γεγονός ότι η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί για όλους μας η πανδημία, καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα των τριών χωρών για ενίσχυση, εμβάθυνση και επέκταση της τριμερούς μας συνεργασίας.
Μιας συνεργασίας που διέπεται από αλληλοσεβασμό, θετική προσέγγιση, αμοιβαία εμπιστοσύνη και στρατηγική συναντίληψη για τα σημαντικά οφέλη που αποφέρει σε διμερές, περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Αναμφίβολα, η πανδημία έχει αναδείξει ακόμη περισσότερο τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και της πολυμέρειας. Τώρα, περισσότερο ίσως από ποτέ, γίνεται αντιληπτό ότι οι λύσεις σε κοινές προκλήσεις μπορούν να προκύψουν μόνο μέσω συνεργειών και συνεργασίας στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας, όπως αυτής που διέπει τον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας μας. Συνέργειες που αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου φυσικά του Δικαίου της Θάλασσας, και της βασικής αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο τριμερής μηχανισμός συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας – δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο – με το Ισραήλ, γείτονα χώρα με την οποία και η Κύπρος και η Ελλάδα διατηρούν ιστορικά στενές σχέσεις, αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών και πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Λιβύη, στον Λίβανο, τη Συρία, το Κυπριακό και την Ειρηνευτική Διαδικασία στο Μεσανατολικό.
Ο φίλος Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ μας ενημέρωσε για τις πρόσφατες, ιστορικής σημασίας συμφωνίες ομαλοποίησης σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν. Οι εξελίξεις αυτές ― και θέλω εδώ να συγχαρώ τον φίλο Γκάμπι για τον σημαντικό ρόλο που ο ίδιος είχε ―, ανάμεσα σε άλλες που είδαμε όπως και άλλες για τις οποίες εργαζόμαστε, συνάδουν απόλυτα και συνδράμουν θετικά στην προώθηση του οράματος που διέπει και τις τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή: την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σύσταση στην περιοχή μας ενός πολυμερούς σχήματος για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία.
Η πρόσφατη υπογραφή του καταστατικού για το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου – το East Mediterranean Gas Forum – είναι μια άλλη εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση αφού αποτελεί αναμφίβολα μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας και ένα σημαντικό βήμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο και για περαιτέρω πολυμερείς, θεματικές συνεργασίες, χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς.
Δυστυχώς, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά θετικών δεδομένων και δράσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, η Τουρκία αποτελεί την εξαίρεση αφού με μια σειρά έκνομων ενεργειών, κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Αυτό το βλέπουμε όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, και όχι μόνο.
Τόσο εγώ όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ενημερώσαμε για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου και του Αιγαίου, όπου η Άγκυρα συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνές της. Από δικής μου πλευράς, ενημέρωσα επίσης για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόκειται για ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και δεν βοηθούν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά με μοναδικό στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Με τους φίλους Υπουργούς, μέσα από την ανασκόπηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας μας, εξετάσαμε την επιτευχθείσα πρόοδο και ανταλλάξαμε απόψεις για τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των δράσεών μας σε τομείς όπως την οικονομία, τον τουρισμό, την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία. Συζητήσαμε επίσης την προοπτική διεύρυνσης (σε συγκεκριμένα θέματα) του τριμερούς μηχανισμού Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και με άλλα κράτη της περιοχής - και όχι μόνο - και θεωρώ σύντομα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και ανακοινώσεις προς την εν λόγω κατεύθυνση.
Η λειτουργία στη Λευκωσία Μόνιμης Γραμματείας της Τριμερούς μας Συνεργασίας (από τις αρχές του 2021) θα συμβάλει καθοριστικά στην ταχεία υλοποίηση των αποφάσεών μας, στον ακόμη καλύτερο μεταξύ μας συντονισμό αλλά και στην υλοποίηση του Οράματός μας για την ευρύτερη περιοχή.
Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε στον δρόμο της συνεργασίας και των συνεργειών με μια θετική προσέγγιση πάντοτε, προσκαλώντας όλα τα κράτη της περιοχής, χωρίς του όποιους αποκλεισμούς, αλλά με ελάχιστη προϋπόθεση το αυτονόητο: τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας του κάθε Κράτους και την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τον φίλο Νίκο για την φιλοξενία της σημερινής συνάντησης που μας έδωσε την ευκαιρία να θέσουμε νέους στόχους στην προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς μας συνεργασίας.
Προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας που είμαι βέβαιος ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.