29/7/20

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Νέων της Διασποράς, μέσω τηλεδιάσκεψης

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Νέων της Διασποράς, μέσω τηλεδιάσκεψης

Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτή την επαφή και τη συνεργασία μας, έστω και αν πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως επιβάλλουν οι ανάγκες λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού. Όλοι αντιλαμβανόμαστε αυτές τις ανάγκες. Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει και η προσπάθεια είναι τώρα να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας, όσο αυτό είναι δυνατό, έχοντας υπόψη τα δεδομένα που συνδέονται με την πανδημία και τα οποία δεν μπορούμε να παραβλέπουμε.

Στην Κύπρο, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί έγκαιρα από την κυβέρνηση με τη συμβουλή των ειδικών επιστημόνων, αλλά και τη συνεργασία του κοινού, έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε, αρκετά ικανοποιητικά μέχρι τώρα, τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί με στόχο την πλήρη εξάλειψη των κινδύνων.

Εύχομαι να ξεπεράσουμε όλοι σύντομα τα προβλήματα και τις δυσκολίες της πανδημίας διασφαλίζοντας, πρώτα απ’ όλα, την υγεία των δικών μας και όλων των άλλων ανθρώπων.

Είναι ακριβώς εξαιτίας της κατάστασης της πανδημίας που αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε διάφορα προγράμματα που αφορούν ειδικά τους νέους της Διασποράς μας και τα οποία πραγματοποιούνταν κάθε καλοκαίρι στην Κύπρο, όπως το πρόγραμμα  NDCP ( για ηλικίες μεταξύ 18 και 22 ετών), NCCT ( για ηλικίες μεταξύ 23 και 30 ετών), καθώς και τη φιλοξενία παιδιών ηλικίας 12 μέχρι 17 ετών.

Με αυτά τα προγράμματα, οι Απόδημοι Νέοι μας γνωρίζουν τη χώρα καταγωγής τους, τον πολιτισμό της, τις ρίζες τους, την ιστορία τους, τη γλώσσα τους, τα ήθη και έθιμά τους. Οι διαπιστώσεις και τα μηνύματα που παίρνουμε γι’ αυτά τα προγράμματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και πολλά υποσχόμενα για τη συνέχεια.

Ενεργώντας για την υποκατάσταση των προγραμμάτων αυτών, δώσαμε λύσεις εκεί που μπορούσαμε, με τη δημιουργία και την προώθηση  διαδικτυακών προγραμμάτων εκπαίδευσης των Νέων της Διασποράς μας, μέσα από την ιστοσελίδα του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας.

Σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα και διαφόρους άλλους φορείς οργανώσαμε μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, διαλέξεις για την κυπριακή διάλεκτο και τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, καθώς ακόμα και μαθήματα παραδοσιακών κυπριακών χορών. Επιπρόσθετα, ενισχύσαμε την ιστοσελίδα του Γραφείου μας με την προβολή διαφόρων βίντεο που έχουν ως επίκεντρο τις παραδόσεις, την κυπριακή κουζίνα,  την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου, έτσι ώστε οι νέοι να γνωρίσουν και να εμβαθύνουν στις ρίζες και τον πολιτισμό τους.

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και τη δέσμευσή του για συνεχή στήριξη στη νέα γενιά της Διασποράς μας και γενικότερα σε όλο τον Απόδημο Ελληνισμό. 

Η έμφαση που δίδουμε σε εσάς στους νέους της Διασποράς είναι ιδιαίτερη καθώς πρόκειται για το μέλλον της Διασποράς μας. Είστε οι αυριανοί ηγέτες της, οι άνθρωποι στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε και να αξιοποιήσουμε για τα συμφέροντα της ιδιαίτερης μας πατρίδας.

Η ευγνωμοσύνη και η εκτίμηση που τρέφουμε για τη γενικότερη στήριξη των αποδήμων μας είναι τεράστια. Και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την αγάπη και τον πατριωτισμό που επιδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία. Υπερήφανοι είμαστε, όμως και για τα επιτεύγματα των αποδήμων στις χώρες διαμονής τους. Με τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνουν εκεί, όπως και με τη δημιουργική συμβολή τους στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, προβάλλουν ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό.

Βαθειά είναι ευγνωμοσύνη μας ιδιαίτερα προς τη νεολαία της Διασποράς μας γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και τη δυναμική της. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικές οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ενίσχυση των επαφών και συνεργασιών με τους νέους άλλων εθνοτήτων, ειδικά παροικιών και χωρών με τις οποίες δημιουργήσαμε και προωθούμε ειδικές συνεργασίες, και που, μαζί τους, υλοποιούμε και διάφορες δράσεις που αφορούν τους νέους. Δεν είναι μόνο με την Ελλάδα που εργαζόμαστε ειδικά και για τον τομέα αυτό, είναι και μαζί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αρμενία και άλλες χώρες. Αναφέρω χαρακτηριστικά την τριμερή δράση Κύπρου – Ελλάδας - Ισραήλ, που υλοποιήσαμε τον Αύγουστο πέρσι με τα πολύ καλά αποτελέσματα που είχε για όλους.

Θέλουμε τη συμμετοχή σας στα πολιτειακά δρώμενα των χωρών όπου ζείτε. Είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώσουμε στο προσεχές μέλλον ακόμα πιο ενισχυμένη τη συμμετοχή σας σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων στις χώρες όπου διαμένετε.

Βασικός άξονας της εθνικής στρατηγικής μας αποτελεί και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας που έχουμε με την Ελλάδα.  Μαζί προωθούμε περισσότερες δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ελληνισμού με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων του και παράλληλα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά της Διασποράς μας, ώστε να διατηρήσει την εθνική της ταυτότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαστε δίπλα σας για κάθε βοήθεια που θα χρειαστείτε.

Σας ευχαριστώ όλους για τη σκληρή δουλειά και τη συνεργασία.  Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ, όλους τους Προέδρους και μέλη των  Ομοσπονδιών της ΝΕΠΟΜΑΚ, αλλά και  τους χιλιάδες νέους της Διασποράς μας που αποτελούν το μέλλον του Απόδημου Ελληνισμού.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσωπικές σας επιδιώξεις, οικογενειακή χαρά και ευτυχία, και πολλές επιτυχίες στη ζωή σας.