17/7/20

2η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη ενώπιον της ολομέλειας πριν την έναρξη της διαδικασίας της ψηφοφορίας για το θέμα της «Λίστας Γιωρκάτζη»

2η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη ενώπιον της ολομέλειας πριν την έναρξη της διαδικασίας της ψηφοφορίας για το θέμα της «Λίστας Γιωρκάτζη»

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου σε λίγα λόγια να αιτιολογήσω τη στάση την οποία θα τηρήσω επί τοY συγκεκριμένου θέματος: του θέματος δηλαδή της δημοσιοποίησης της «Λίστας Γιωρκάτζη», ως αυτή είχε όταν παρεδόθη.

Όταν εκλέγηκα Πρόεδρος της Βουλής είχα δώσει έναν όρκο: Να σέβομαι και να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους. Εξ υπαρχής επίσης του πολιτικού μου βίου, είχα κάποιες αρχές, κάποιες αξίες, οι οποίες και με οδήγησαν στο να εμπλακώ στα κοινά. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η διαφύλαξη  και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός στον πολίτη και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όπως επίσης, είχα ως αρχές τη δημοκρατική λειτουργία τού πολιτεύματος, τη διαφάνεια, την ελευθερία του λόγου, της σκέψης και της έκφρασης, όπως και την ελευθερία κριτικής ως επιβαλλόμενης ασφαλιστικής δικλείδας σε μια Δημοκρατία. Όλα αυτά θεωρούσα ως δεδομένο ότι θα πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα, με ευθύνη, και να μην αναιρούν το ένα το άλλο μέσα από υπερβολές, ακρότητες ή στρεβλώσεις.

Επιτρέψτε μου εδώ να επικαλεστώ ένα απόσπασμα από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Ισοκράτη, τις αναφορές του για τη Δημοκρατία, τί έπρατταν και ιδίως τι δεν έπρατταν κάποιοι από τους θεμελιωτές της πραγματικής, ουσιαστικής Δημοκρατίας.

«(δεν δημιούργησαν) (ο Σόλωνας και ο Κλεισθένης)

ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε

να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την

παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την

εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει.»

Αυτά, έλεγε, τότε, ο Ισοκράτης.

Φοβούμαι λοιπόν ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται σήμερα ενώπιον ενός παρομοίου διλήμματος. Ότι δηλαδή είναι δυνατόν η Βουλή των Αντιπροσώπων να παραβιάσει τούς νόμους που η ίδια θέσπισε, όπως υποδεικνύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανώτατοι θεσμοί της Δημοκρατίας, όπως είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.  Ότι μπροστά στην πίεση και την υπαρκτή κατακραυγή από κοινωνικές ομάδες, ή ενίοτε ενδεχομένως διαπλεκόμενους άλλους θεσμούς, η Βουλή είναι δυνατό να υποκύψει και να δώσει αθώους πολίτες ως βορά, σε έτοιμα να κατασπαράξουν ότι τους δοθεί, καινούργια θηρία του καιρού μας, όπως είναι ο λαϊκισμός, η ισοπέδωση, ο κανιβαλισμός και άλλα εξίσου υπαρκτά προβλήματα των σύγχρονων Δημοκρατιών.

Το τελευταίο διάστημα πολλά ακούστηκαν και γράφησαν και για μένα, Πρόεδρο της Βουλής, σε σχέση με το θέμα της «Λίστας». Αρκετοί είναι εκείνοι που μου απέδιδαν ευτελή ή ακόμη και ιδιοτελή κίνητρα. Αν τελικά η «Λίστα» δοθεί στη δημοσιότητα, θα φανεί η αλήθεια και ο πολίτης θα ξέρει.

Και πάλιν όμως, ούτε ακόμη και αυτό, ενδεχομένως το προσωπικό μου συμφέρον, δεν είναι αρκετό για να με κάνει να ανατρέψω αρχές, αξίες και υποχρέωση απέναντι στη νομιμότητα, αρχές που είχα πάντα ως άνθρωπος, ως πολιτικός, ως βουλευτής και ως Πρόεδρος της Βουλής. Έστω και ένα μόνο αθώο άνθρωπο να μπορέσω να προστατεύσω, για μένα αξίζει τον κόπο. Πόσο μάλλον που, πιστεύω, δεν θα είναι ένας, θα είναι πολλοί.

Όσο για τους ενόχους, που βεβαίως και υπάρχουν, και στις κοινωνίες και στις λίστες, αυτοί θα πρέπει να βρεθούν και να πληρώσουν το τίμημα.

Η λύση δεν είναι μέσα από την παρανομία και την πολιτική και κοινωνική ανθρωποφαγία. Η λύση είναι και πρέπει να είναι θεσμική, συγκροτημένη, υπεύθυνη, σοβαρή. Μέσα από μια Επιτροπή πού θα έχει όλα, και υπογραμμίζω όλα τα στοιχεία, διαγραφέντα δάνεια, ευνοϊκές μεταχειρίσεις, ευνοϊκούς όρους, ασυνέπειες, διαπλοκή, ή διαφθορά. Που θα έχει επίσης όλα τα κατάλληλα εργαλεία στη διάθεσή της. Και αφού πρώτα εξεταστούν όλα τα στοιχεία, τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους. Και ο δρόμος αυτός δεν είναι άλλος από τη διαφάνεια, ιδίως σε ό,τι αφορά εμάς τους πολιτικούς, και τέλος τη δικαιοσύνη που θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο.

Σε καιρούς δύσκολους και όταν οι συνθήκες το απαιτούν, χρέος του πολιτικού ή του πολιτειακού αξιωματούχου είναι να παραμένει πιστός στη νομιμότητα και τις αρχές, ανεξαρτήτως προσωπικού ή πολιτικού κόστους. Μόνο έτσι, θεωρώ, θα μπορέσουμε ως κοινωνία και να πείσουμε και να γίνουμε καλύτεροι.

Γι’ αυτό και αδυνατώ να γίνω μέρος μιάς πιθανής παρανομίας και μιάς πιθανής παραβίασης αρχών και αξιών εκ μέρους της Βουλής. Ως εκ τούτου, μετά από 29 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στη Βουλή και μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια στην Προεδρία του Σώματος, επιλέγω να μην συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία ψηφοφορίας για το συγκεκριμένο θέμα και καλώ τον βουλευτή Αδάμο Αδάμου, ως γηραιότερο μέλος της Βουλής, να προεδρεύσει της Ολομέλειας. Έτσι διασφαλίζεται και η ομαλή λειτουργία της Βουλής, πού επίσης θεωρώ χρέος μου να προστατεύσω.

Σας ευχαριστώ.