Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, συμμετείχε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρία του Eurogroup το οποίο, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τα κύρια συμπεράσματα της 8ης αποστολής παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης στην Κύπρο.
Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να επηρεαστεί σοβαρά από το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από την έναρξη της κρίσης, η Κύπρος έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού για να προστατεύσει πρωτίστως τους πολίτες της και το σύστημα δημόσιας υγείας, υιοθετώντας ένα πακέτο μέτρων δημοσιονομικής στήριξης και ρευστότητας που ανέρχεται περίπου στο 15% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε το Eurogroup για τις προβλέψεις της κυβέρνησης αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της χώρας, αναφέροντας ότι η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική συρρίκνωση το 2020 και σημαντική ανάκαμψη το 2021, κυρίως υποστηριζόμενη από την εγχώρια ζήτηση. Σε γενικές γραμμές το μακροοικονομικό σενάριο της κυβέρνησης ευθυγραμμίζεται με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2020, υποδηλώνοντας αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ περίπου 6% κατά το 2021.
Εφόσον υλοποιηθεί η ανάκαμψη στο βασικό σενάριο, το δημοσιονομικό ισοζύγιο, το οποίο θα είναι ελλειμματικό το 2020, προβλέπεται να βελτιωθεί σημαντικά το 2021 σε οριακά ελλειμματικό. Η αναμενόμενη βελτίωση είναι αποτέλεσμα τόσο της προβλεπόμενης σημαντικής αύξησης των δημόσιων εσόδων, όσο και από τη μείωση των δημοσίων δαπανών.
Επιπρόσθετα, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2020, φτάνοντας το 116,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 95,5% του ΑΕΠ το 2019, ενώ αναμένεται να επιστρέψει σε πτωτική πορεία από το 2021.
Ο Υπουργός, αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι παραμένει η σημαντικότερη προτεραιότητά μας και οι τράπεζες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της εναπομένουσας πρόκλησης.
Κύριος στόχος της πολιτικής της Κύπρου παραμένει η διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, στόχος είναι η διατήρηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολισμένης προς θετικά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να διευκολύνουμε την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους με ικανοποιητικό ρυθμό.