1/10/19

Παρέμβαση του κ. Άγγελου Βότση στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Σταθερότητα, στο Ελσίνκι

Παρέμβαση του κ. Άγγελου Βότση στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Σταθερότητα, στο Ελσίνκι

Άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στο Ελσίνκι, οι εργασίες της  Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στα πλαίσια της τρέχουσας εξάμηνης Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κ. Άγγελος Βότσης, σε παρέμβασή του στην πρώτη ενότητα της Διάσκεψης, που αφορούσε στο μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), αναφέρθηκε στη νομοθεσία, τους θεσμούς και τα πολιτικά εργαλεία που τέθηκαν σε εφαρμογή συνεπεία της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ζώνης του Ευρώ και την προστασία του κοινού νομίσματος. Το έγγραφο προβληματισμού για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, όπως ανέφερε ο κ. Βότσης, καταδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση παραμένει ελλιπής. Παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν, τόνισε ο Κύπριος Βουλευτής, υπολείπονται να γίνουν πολλά για επίτευξη μιας γνήσιας και πραγματικής ΟΝΕ.  Στη συνέχεια, ο κ. Βότσης ανέδειξε τη σημασία ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών για περαιτέρω μείωση των κινδύνων στη Ζώνη του Ευρώ. Στηλίτευσε δε την έλλειψη συμφωνίας για τη σύσταση του τρίτου πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων. Περαιτέρω, ο κ. Βότσης υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας κοινού μηχανισμού ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Στη συνέχεια, ο κ. Βότσης χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και νομιμοποίησης στην ΟΝΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Βότσης, υποστηρίζουμε σθεναρά την ενεργό συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων, των κοινωνικών εταίρων, των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ως βασικό εργαλείο πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση. Κλείνοντας, ο κ. Βότσης τόνισε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στη Ζώνη του Ευρώ, που εδραιώνουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προωθούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.