13/9/19

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στη συνεδρία της Ολομέλειας στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στη συνεδρία της Ολομέλειας στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα
Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στη συνεδρία της Ολομέλειας στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα
Σας καλωσορίζω στην Κύπρο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς και αληθινής αδελφικής αγάπης.
Η σημερινή σας επίσκεψη, η πρώτη εκτός Ελλάδας, μετά την εκλογή σας και την ανάληψη των υψηλών σας καθηκόντων, πέραν των ισχυρών συμβολισμών που εκπέμπει, επιβεβαιώνει και εμπράκτως, για ακόμη μια φορά, το αρραγές και συμπαγές μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου.
Επιβεβαιώνει στην πράξη, την κοινή μας πεποίθηση, αλλά και την ισχυρή μας βούληση, για συμπόρευση και ομοψυχία, σε μια περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για τα συμφέροντα των χωρών μας.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η ενότητα και η αποφασιστικότητα, αποτελούν για Ελλάδα και Κύπρο, ισχυρή προωθητική δύναμη για να υπερβούμε εμπόδια, να ξεπεράσουμε δυσκολίες, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών και να προχωρήσουμε αισιόδοξα προς ένα καλύτερο μέλλον.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Επιθυμώ ιδιαιτέρως να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη και τη βοήθεια που διαχρονικά η Βουλή των Ελλήνων παρέχει σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάδειξη και καταδίκη της εγκληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και του λαού της.
Μιας συμπεριφοράς απάνθρωπης, βάρβαρης, ανεπίτρεπτης και καταδικαστέας, πέρα και έξω από κάθε κανόνα δικαίου, ηθικής και πολιτισμού.
Μιας συμπεριφοράς που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πρωτόγονο και αιματοβαμμένο «δίκαιο του ισχυρού» εκτός πλαισίου και κανόνων διεθνούς δικαίου,  καθώς και σε πλήρη αντίθεση με τις οικουμενικά αποδεκτές αρχές και αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού.
Φίλε Πρόεδρε,
Η συνεργασία της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη Βουλή των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει σε μια νέα και ακόμα πιο δημιουργική περίοδο.
Η συνεργασία μας στο πεδίο της ανάδειξης των ιστορικών αρχείων και μαρτυριών, έφερε στο φως και στη δημόσια σφαίρα τον «Φάκελο της Κύπρου» που η Βουλή των Ελλήνων κρατούσε για χρόνια στο αρχείο της.
Η ψηφιακή επεξεργασία και αποτύπωση, καθώς και η έντυπη έκδοση του «Φακέλου της Κύπρου», θα συμβάλουν ουσιαστικά και καθοριστικά στην ιστορική έρευνα και μελέτη των  γεγονότων του 1974.
Θα αποτελέσουν ιστορική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενεές, καθώς και ένα σημαντικό βήμα για να φωτιστούν εναπομείνασες σκοτεινές πλευρές της κυπριακής τραγωδίας.
Τίποτα δεν πρέπει να μείνει κρυφό. Οφείλουμε να πορευτούμε στο δρόμο της αλήθειας και της διαφάνειας.
Η πλήρης ανάδειξη και δημοσιοποίηση του ιστορικού αυτού αρχείου, θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως την προσπάθεια για εθνική αυτογνωσία και θα συμβάλει ουσιαστικά στην απαραίτητη αυτοκριτική προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον λάθη που θα πληγώσουν το έθνος, την πατρίδα και τον λαό.
Όπως και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες μας συμφωνήσαμε, το έργο αυτό πρέπει να συνεχισθεί με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, ώστε το ταχύτερο δυνατό να δουν το φως της δημοσιότητας ακόμα περισσότερα στοιχεία, ακόμα περισσότερες αλήθειες.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Ελλάδα και Κύπρος, αποτελούν κράτη που τηρούν και σέβονται το διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα του ανθρώπου, τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού που αποτελούν, άλλωστε, και τα θεμέλια του κοινού μας ευρωπαϊκού σπιτιού. Συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες για ελευθερία, δημοκρατία, ειρηνική επίλυση των διαφορών και σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Γι’ αυτό και παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο της δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Δυστυχώς, όμως, απέναντί μας έχουμε την Τουρκία.
Δεν θέλουμε και δεν επιζητούμε να διευθετήσουμε το εθνικό μας θέμα συμμετέχοντας σε πονηρά ανατολίτικα παζάρια. Είμαστε διατεθειμένοι να εισέλθουμε σε συνομιλίες. Συνομιλίες, όμως, όπου η άλλη πλευρά δεν θα προσέρχεται με νέο-οθωμανικές προσεγγίσεις.
Επιζητούμε τα αυτονόητα που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και πηγάζουν από τον καταστατικό του Χάρτη του Οργανισμού, αλλά και από τις πρόνοιες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Όλα αυτά που σε τελική ανάλυση θα έπρεπε να θεωρούνταν αυτονόητα και δεδομένα για τη διεθνή κοινότητα και την ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Γι’ αυτό και επιδιώκουμε λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά τετελεσμένα, αλλά θα τα καταργεί. Λύση που δεν θα ποδηγετείται, δεν θα επιτηρείται και δεν θα εκβιάζεται καθημερινά από τη λόγχη των στρατευμάτων κατοχής. Λύση που θα τερματίζει τη στρατιωτική κατοχή και θα διασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
Λύση που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα δικαιώματα, και τις βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων πολιτών ανεξαρτήτως καταγωγής και εθνικής προέλευσης. Λύση χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, συρματοπλέγματα, οδοφράγματα, διαχωριστικά τείχη και φυσικά χωρίς εποίκους. Λύση πλήρως συμβατή με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Δυστυχώς όμως, τέτοια λύση δεν επιθυμεί η Τουρκία.
Αντιθέτως, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους Τουρκοκυπρίους, τουρκοποιεί τα κατεχόμενα, μεταφέρει παρανόμως εποίκους, ενισχύει τα στρατεύματα κατοχής και αλλοιώνει το πολιτισμικό, ιστορικό και θρησκευτικό παρελθόν της περιοχής που παρανόμως κατέχει. Έχει θέσει ως στόχο και προτεραιότητά της τη διαιώνιση των τετελεσμένων της εισβολής.
Γι’ αυτό άλλωστε και ποτέ μέχρι σήμερα, δεν προσήλθε στις συνομιλίες με εποικοδομητικό πνεύμα και ειλικρινή διάθεση για εξεύρεση μιας πραγματικά λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Φίλε Πρόεδρε,
Σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περίοδο, σε μια περιοχή που γεννά διενέξεις και αντιπαλότητες, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν νησίδες δημοκρατίας, σταθερότητας, ανάπτυξης, ειρήνης και ασφάλειας.
Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία με τα γειτονικά μας κράτη, με τους λαούς και τα έθνη της περιοχής μας.
Οικοδομούμε τις εξωτερικές μας σχέσεις βασιζόμενοι στην αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό, στην αρχή της ισότητας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, του δικαίου και του αμοιβαίου οφέλους.
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,
Τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Κύπρος οικοδομούν με συνέπεια και συνέχεια, μια σειρά από τριμερείς συνεργασίες με κράτη της περιοχής μας.
Συνεργασίες που εδράζονται όχι μόνο στη σύμπλευση και συμπόρευση των κυβερνήσεων των κρατών μας, αλλά και στη στενή συνεργασία των Νομοθετικών μας Σωμάτων, κάτι που προσδίδει σε αυτές και ευρύτερα νομιμοποιητικά, φιλολαϊκά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Είναι αλήθεια ότι η στενή συνεργασία για να λειτουργήσει και να αποδώσει θέλει χρόνο και υπομονή. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι επιτυχημένες συνεργασίες και οι πραγματικές φιλίες δοκιμάζονται σε περιόδους ανάγκης και κρίσεων. Εκεί αποδεικνύουν το πόσο χαλυβδωμένες και δυνατές είναι.
Πάντως μέχρι σήμερα, θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό και σωστό δρόμο.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται πλέον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση προς το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω τους την οδυνηρή εμπειρία της οικονομικής κρίσης.
Ακόμη όμως και κατά τη διάρκεια αυτής της δραματικής εμπειρίας, Ελλάδα και Κύπρος, παρέμειναν ενωμένες και αλληλέγγυες.
Οι διμερείς μας σχέσεις είναι τόσο στενές και δοκιμασμένες που είναι μάλλον αδόκιμο να μιλάμε για περαιτέρω βελτίωση και σύσφιξη των σχέσεων μας.
Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για ακόμα πιο απτά αποτελέσματα. Για περισσότερα παραδοτέα και παραγόμενα έργα: στην οικονομία, το εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την άμυνα, την ασφάλεια και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μπορούμε, μαζί, να ασχοληθούμε και ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι ανθρωπιστικές κρίσεις, η πολιτική προστασία και η διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, το κυβερνοέγκλημα, η πειρατεία, κλπ.
Κύριε Πρόεδρε,
Με αυτές τις σκέψεις, σας συγχαίρω θερμά, γι’ ακόμη μια φορά, για την εκλογή σας στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.