13/9/19

Κ. Τασούλας από την κυπριακή Βουλή: Δεν μας κάμπτουν δοκιμασίες, προκλήσεις και απειλές

Κ. Τασούλας από την κυπριακή Βουλή: Δεν μας κάμπτουν δοκιμασίες, προκλήσεις και απειλές


Την αταλάντευτη συστράτευση και τον διαρκή και στενό συντονισμό των δύο Κοινοβουλίων, Ελλάδος και Κύπρου, στην κοινή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, απευθυνόμενος, νωρίτερα σήμερα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η συμπόρευση αυτή αποτελεί το καλύτερο όπλο στον αγώνα μας για μία δίκαιη, βιώσιμη, αλλά και λειτουργική λύση. Μία λύση, η οποία θα λύνει τα προβλήματα, χωρίς να δημιουργεί άλλα, νέα. Οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν την πυξίδα μας. Προσδιορίζουν το πλαίσιο της λύσης, η οποία και θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφή, σε όλους τους εμπλεκόμενους, την κοινή θέση με την Κύπρο ότι δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, του επεμβατικού δικαιώματος και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
«Σταθερός στόχος των προσπαθειών μας, προφανής πλέον σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, χωρίς συστήματα εγγυήσεων που μας γυρίζουν σε  εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», είπε ο κ. Τασούλας.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε τη μεγάλη σημασία της συμπόρευσης Ελλάδας-Κύπρου, ιδίως, όπως επισήμανε, «αν αναλογιστεί κανείς επιπτώσεις δυσαρμονιών μεταξύ των χωρών στο παρελθόν, αλλά ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως οι υπόλοιποι παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται η ποθητή επίλυση, παραμένουν απολύτως ή εντόνως εκτός ελέγχου».
«Η συμπόρευση δεν είναι ένα εύκολο λεκτικό καταφύγιο, αλλά βαθιά πολιτική και διπλωματική ανάγκη σύσσωμος ο Ελληνισμός να δράσει συντονισμένα ώστε να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κι ενίσχυση διεθνώς των ερεισμάτων της Κύπρου», υπογράμμισε και υποστήριξε ότι για την Ελλάδα «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο της μέλημα και η απόλυτη σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής της πολιτικής».
Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν συναντά μόνον αντίδραση προερχόμενη από την άριστη συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου. Συναντά αντίδραση, η οποία αφορά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η τουρκική παρανομία και προκλητικότητα πλήττει και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές πολύτιμης ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».
«Η συσπείρωση, συνεπώς, της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού, στο πλευρό της δοκιμαζόμενης Κύπρου είναι και θα συνεχίσει να είναι πάνδημη, ουσιαστική και αταλάντευτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Όλοι προσβλέπουμε, κ. κ. βουλευτές, σε μία ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, όπου ο λαός στο σύνολό του θα απολαμβάνει τα αγαθά που προσφέρει απλόχερα το νησί, μέσα σ' ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας. Ωστόσο, οι διαρκείς αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για την επίτευξη οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Τουρκία, με παράνομες ενέργειες στην αιγιαλίτιδα ζώνη και στην ΑΟΖ της Κύπρου, για άλλη μία φορά, προσβάλλει την κυριαρχία της και επιχειρεί να την παρεμποδίσει από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, που στηρίζονται ακλόνητα στο εθιμικό και συμβατικό διεθνές δίκαιο. Οι θέσεις μας είναι κοινές και σταθερές και είχαν ως αποτέλεσμα τη διεθνή αποδοκιμασία της παράνομης αυτής συμπεριφοράς της Τουρκίας και την ομόφωνη υιοθέτηση μέτρων σε βάρος της από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Για άλλη μία φορά, θα καταστήσουμε σαφές το μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες, ότι δοκιμασίες, προκλήσεις και απειλές δεν μας κάμπτουν, αλλά, αντίθετα, ενισχύουν τη διαρκή συνεργασία και τον συντονισμό δράσης των δύο κρατών μας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, και από το βήμα αυτό, ότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα από το διεθνές δίκαιο, ειρηνικά, δίκαια και ισχυρά μέσα, για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας έναντι οιουδήποτε ενεργεί κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας».
Επίσης, ο κ. Τασούλας κατέστησε σαφές το μήνυμα ότι «η Ελλάδα επιμένει και θα επιμένει στη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των εξ Ελλάδος και εκ Κύπρου αγνοουμένων, ως ελάχιστο μέτρο εκδήλωσης της υποστήριξής μας στις οικογένειές τους. Στις οικογένειες αυτές, που εδώ και 45 χρόνια βιώνουν το δράμα να μη γνωρίζουν την τύχη αγαπημένων τους προσώπων. Για το θέμα αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας, όσο εντατικά μπορούμε όσο αποφασιστικά χρειαστεί. Για όσο απαιτηθεί».
Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «συντομότατα» παραδίδονται ο έβδομος και ο όγδοος τόμος των ιστορικών αρχείων και μαρτυριών του Φακέλου της Κύπρου για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας για την κυπριακή τραγωδία του 1974.
«Σήμερα, ενώπιόν σας, είμαι ευτυχής εν σχέσει με την ανεπαίσθητη συμμετοχή μου στην ιστορικότητα των σχέσεών μας, αλλά είμαι και έμφροντις εν σχέσει με τη συγκυρία του Κυπριακού ζητήματος. Επικρατεί, όμως, τελικά, το ευτυχής, γιατί πιστεύω βαθύτατα ότι οι κοινές προσπάθειες και οι κοινοί αγώνες Κύπρου και Ελλάδος θα δικαιώσουν τις ελπίδες για την επανένωση της νήσου και για την επιστροφή του Κυπριακού Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες», ανέφερε ο κ. Τασούλας και δεσμεύτηκε: «Με την ελπίδα και την προσμονή, η πολυπόθητη μέρα της επανένωσης της νήσου και της επιστροφής του Κυπριακού Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες να μην αργήσει περισσότερο. Σας υπόσχομαι, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ότι θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».