24/8/19

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για διαμαρτυρίες στην παραλία της Λάρας στην Επαρχία Πάφου

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για διαμαρτυρίες στην παραλία της Λάρας στην Επαρχία Πάφου

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  κ. Κώστας Καδής σχολίασε ,σήμερα Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, τις διαμαρτυρίες που αφορούν στην παραλία  της Λάρας στην Επαρχία Πάφου.
Ακολουθούν οι σχετικές ερωτο-απαντήσεις:
«Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις διαμαρτυρίες για την παραλία της Λάρας;
Απάντηση: Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν θέλει κανένας να έρθει σε αντιπαράθεση με την τοπική κοινωνία. Αντιθέτως, θα πρέπει οι προσπάθειες να καταβάλλονται για τη διατήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς και θέλουμε την τοπική κοινωνία να είναι μαζί μας. Ταυτόχρονα, πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η παραλία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που πρέπει να σεβαστούμε. Είναι χώρος παγκόσμιας σημασίας και προστατεύεται τόσο από κυπριακές όσο και ευρωπαϊκές νομοθεσίες και ,επομένως, πρέπει να διαχειριστούμε την περιοχή με τρόπο που να είναι συμβατός με τους στόχους διατήρησής της. Είναι εύλογο το ερώτημα «γιατί ξεκινήσατε τα τελευταία δυο χρόνια και εφαρμόζετε κάποια πιο αυστηρά μέτρα»; Είναι διότι υπήρξαν κάποιες εξελίξεις που οδήγησαν το Τμήμα Αλιείας στο να πάρει αυτά τα μέτρα. Έχω επισκεφθεί προσωπικά την παραλία και έχω κινηματογραφήσει το τι γινόταν σ’ αυτή την παραλία, ακριβώς επειδή τα πράγματα είχαν αφεθεί χωρίς επιτήρηση. Όλα αυτά μας εκθέτουν και κάνουν ζημιά.
Είχα μιλήσει με τον πρόεδρο της κοινότητας και είπα ότι το Τμήμα Αλιείας θα έχει κάποιο συμβουλευτικό ρόλο. Πρέπει να πω ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στους οποίους δίνονται αυτές οι συμβουλές και γίνονται επισημάνσεις για να μην τοποθετούνται ομπρέλες κ.ά. ανταποκρίνονται θετικά. Οι πληροφορίες που είχω είναι ότι αρκετοί από αυτούς εκτιμούν το γεγονός ότι υπάρχει μια επιτήρηση/τάξη, Έχω λάβει συγχαρητήρια γι’ αυτή την πρακτική. Από την άλλη, αντιλαμβάνομαι και τις ανησυχίες της κοινότητας.
Ερώτηση: Υπάρχει κάποιο τμήμα της παραλίας που θα μπορούσε να διατεθεί στην κοινότητα για εκμετάλλευση;
Απάντηση: Δεν είμαι ειδικός σ’ αυτό το θέμα. Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιος χώρος και ,αφ’ ετέρου, υπάρχουν διαδικασίες μέσα τις οποίες οριοθετούνται οι οργανωμένες παραλίες. Θεωρώ ότι αν υπήρχε εκεί ένα τέτοιο αίτημα θα εξεταζόταν και είμαι βέβαιος ότι με όλα αυτά που τεκμηριώνουν οι ειδικοί ,δεν μπορεί εκεί να υπάρξει οργανωμένη παραλία.
Ερώτηση: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν παραλίες ωοτοκίας χελώνων στις οποίες υπάρχουν και ομπρέλες;
Απάντηση: Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια διακύμανση ως προς την αυστηρότητα και διαχείριση διάφορων περιοχών. Στην προκειμένη περίπτωση, το πρόγραμμα διαχείρισης που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες φαίνεται ότι είναι απόλυτα επιτυχημένο και μάλιστα περιλαμβάνεται στις πετυχημένες περιπτώσεις που αναδεικνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα καλό μοντέλο διαχείρισης μιας παραλίας.
Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Κύπρο υπάρχουν περιοχές που έχουν κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία βιοποικιλότητας ή φυσικής κληρονομιάς που πρέπει να προστατευτούν και μέσα από αυτή την προστασία μπορούν να επωφεληθούν και οι κοινότητες. Θέλω ν’ αναφερθώ και στο ευρύτερο θέμα του Ακάμα. Όσον αφορά το σχέδιο ανάπτυξης του δασικού πάρκου του Ακάμα, έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε πρωτίστως να προστατεύει τη βιοποικιλότητα ,αλλά και να επιφέρει ουσιαστικά οφέλη προς τις κοινότητες. Η πρόσβαση προς τον Ακάμα και η έξοδος από τον Ακάμα γίνεται ως επί το πλείστον μέσω του νέου σχεδίου το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από το 2022 μέσω των τοπικών κοινοτήτων οι οποίες αναμένεται να επωφεληθούν πάρα πολύ από τη διέλευση εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών από τους χώρους τους. Το σχέδιο λαμβάνει πολύ υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται και τοπικό σχέδιο ,το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα λάβει υπόψη και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Έχουν ήδη δρομολογηθεί πολύ συγκεκριμένες ενέργειες για τις οποίες έχουν τεθεί χρήματα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου.
Θα ήθελα να συναντήσω τους ανθρώπους της περιοχής, θέλω να κατανοήσουν τι κάνουμε, αλλά και εμείς να κατανοήσουμε τις δικές τους θέσεις διότι η αντιπαράθεση δεν ωφελεί κανέναν. Το Τμήμα Αλιείας κάνει τη δουλειά του και είναι εκεί για να διαχειριστεί σωστά την περιοχή και το συγκεκριμένο είδος, αλλά εκεί που δεν υπάρχει συμβατότητα ,δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουμε απλά τη νομοθεσία.
Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τη φωτογραφία με την μπουλντόζα στην παραλία στο Κίτι;
Απάντηση: Εκεί η περιοχή δεν είναι προστατευόμενη, αλλά ο χώρος εκεί διέπεται από τον περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο και είναι υπό την ευθύνη του Επάρχου Λάρνακας Έχουμε επικοινωνήσει με τον Έπαρχο, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα διερευνήσει σχετικά το θέμα.»