30/8/19

Ολοκλήρωση των εργασιών του 20ού Παγκ. Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς και συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των οργανώσεων αποδήμων

Ολοκλήρωση των εργασιών του 20ού Παγκ. Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς και συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των οργανώσεων αποδήμων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν, σήμερα, οι Πρόεδροι των οργανώσεων των αποδήμων με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία στις 27-30 Αυγούστου 2019.
Τη συνέντευξη παρέθεσαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τουτόν, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου.
Της συνέντευξης προηγήθηκε, μεταξύ άλλων, παρουσίαση του προγράμματος «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Τόκιο 2020», από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ντίνο Μιχαηλίδης. Στόχος του προγράμματος είναι η προσέλκυση χορηγιών και οικονομικής στήριξης της προετοιμασίας των αθλητών και αθλητριών της Κύπρου που έχουν πιθανότητα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υιοθετήσει τον αθλητή Ανδρέα Καριόλου. Την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν αθλητές εξέφρασαν, επίσης μέχρι στιγμής, η ΠΟΜΑΚ, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασίλειου και η Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας.
Επίσης, προηγήθηκε ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου. Ο κ. Προδρόμου εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τους απόδημους για τις προσπάθειες που καταβάλλουν όσον αφορά την επικοινωνία του εθνικού μας προβλήματος, είπε, μεταξύ άλλων: «Η δική σας η συνεισφορά είναι φανερή σε θέματα επικοινωνίας, γιατί μέρος της προσπάθειας που κάνουμε για την επίλυση του εθνικού προβλήματος είναι και η επικοινωνιακή, κυρίως διεθνώς. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματική μηχανή επικοινωνιακού πολέμου από την πλευρά της Τουρκίας. Για παράδειγμα, στις πρόσφατες προσπάθειες που έγιναν με τον Υφυπουργό Ντάνκαν και τις δηλώσεις που είχαν γίνει για την ΑΟΖ, είχαμε τη βοήθεια του Κινήματος της Διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό την μορφή πίεσης, η οποία ασκήθηκε και με σύγχρονο τρόπο στους βουλευτές, στην Βρετανική Κυβέρνηση για να κρατάμε τις γραμμές που πρέπει. Δίνουμε ένα πραγματικό αγώνα, αλλά είμαστε και ενισχυμένοι γιατί τεράστια σημασίας έχει η εξωτερική πολιτική και οι τριμερείς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει. Το γεγονός ότι μια τριμερής φέρνει μαζί την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, την οποία υπολογίζουν οι ΗΠΑ και θεωρούν ότι είναι ο άξονας σταθερότητας ασφάλειας στην περιοχή, μας βοηθά. Βοηθά η συνεργασία με το εβραϊκό λόμπι και είναι κάτι που το προσπαθούσαν οι απόδημοι μόνιμα. Τώρα το κάνουμε πιο συστηματικά και σε πιο γερές βάσεις».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις σχέσεις που καλλιεργούνται με άλλες Διασπορές με τις οποίες έχουμε ιστορικούς δεσμούς και συγκλίνουσες εθνικές τοποθετήσεις, όπως είναι οι Αρμένιοι. Και πρόσθεσε: «Ως μέρος της προσπάθειας του Προέδρου για να φτάσουμε ξανά σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, διεξάγουμε ένα επικοινωνιακό πόλεμο. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι έγινε συστηματική προσπάθεια για να καταστραφεί, να διαστραφεί, να παραλλαχθεί, να το αλλάξουν δηλαδή, το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Το πλαίσιο Γκουτέρες, είχε χαρακτηριστεί τότε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ως μεγάλη εθνική επιτυχία της Κύπρου, γιατί για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθόταν στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία. Είδαμε τον Γενικό Γραμματέα να λέει ότι η λύση του Κυπριακού περιλαμβάνει και τα θέματα της ασφάλειας, δηλαδή ότι πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις, να αντικατασταθεί το παλιό εκείνο σύστημα του 1960, το νεοαποικιακό σύστημα με τρία κράτη ουσιαστικά να κηδεμονεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία, από ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας το οποίο μπορούμε να το βρούμε –  η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Αυτή θα έπρεπε να ήταν η πρώτη εξασφάλιση για όλους τους Κυπρίους. Ήταν, λοιπόν μια παράμετρος, η κατάργηση των εγγυήσεων που για τον κυπριακό ελληνισμό είναι κεφαλαιώδους σημασίας, η εισβολή έγινε με επίκληση του επεμβατικού δικαιώματος. Ακόμα και αυτές τις ημέρες ο κ. Ερντογάν, εμφανίζεται ως εγγυήτρια δύναμη και απευθύνεται στον Πρόεδρο της Γαλλίας και σε άλλους λέγοντας τους τί γυρεύετε εσείς στη Μεσόγειο και νομίζει ότι μπορεί να επιβάλλει στην Κύπρο τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει. Ήταν επίσης, ακόμη μια παράμετρος η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τέσερις ακόμα. Έγινε συστηματική προσπάθεια να αφαιρεθούν τα θέματα ασφάλειας. Ξεκίνησαν πολλοί να λένε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα σημείωμα, κάποιες γραπτές σημειώσεις που έχει αφήσει ο κ. Έιντε στις 30 Ιουνίου.
Ο επικοινωνιακός πόλεμος που πρέπει να κάνουμε είναι διπλός δυστυχώς, γιατί έχουμε και φαινόμενα εσωτερικής διάβρωσης. Γιατί βρέθηκαν και εδώ πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες για να ασκήσουν τη δική τους πολιτική, επέκριναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι όλα αυτά είναι αφορμές, δεν υπάρχει πλαίσιο 30 Ιουνίου και 4 Ιουλίου, είναι όμως πολύ καλά γνωστό ότι στο Κραν Μοντανά για 4 – 5 μέρες γίνονταν επίμονες συζητήσεις πάνω στο πλαίσιο Γκουτέρες και χρειάστηκε να διευκρινιστεί γιατί ακριβώς είχε από τότε παραλλαχθεί».
Αναφερόμενος στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με την κα Λουτ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε όρους αναφοράς, να μην επαναληφθεί αυτό που ζήσαμε στο Κραν Μοντανά, όπου δήθεν η Τουρκία ήταν έτοιμη να κάνει συζήτηση και για τις εγγυήσεις και για το στρατό, αλλά τελικά δεν έγινε η συζήτηση. «Διεκδικούμε εκτός από την εναρκτήρια δήλωση του 2014 όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, να είναι μέρος οι συγκλίσεις, όλα αυτά στα οποία φτάσαμε σε σύγκλιση στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων και οι παράμετροι του πλαισίου Γκουτέρες».
Καταλήγοντας, ο κ. Προδρόμου σημείωσε την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι γίνεται ένας πόλεμος ενάντια στην Κύπρο, δυστυχώς και από το εσωτερικό, με την παλιά, κακή φήμη ότι η Κύπρος είναι βάση αμφίβολων, ή ύποπτων ή και παράνομων δραστηριοτήτων, ρωσικών κυρίως. Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες μέρες είχαμε μια αναζωπύρωση του πολέμου και βεβαίως η δήλωση η οποία είναι πλέον αναρτημένη στις επίσημες ιστοσελίδες της Επιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ, λέει καθαρά ότι η επιτροπή που επισκέφθηκε την Κύπρο, ότι ενώ είχαν έρθει με κάποιες ανησυχίες και ήθελαν να διαπιστώσουν τι γίνεται στην Κύπρο και αν είναι ασφαλής χώρος για να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, η κατάληξη είναι ότι “Cyprus is up to the challenge” (δηλ. “Η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση”). Αυτή είναι η απάντηση σε αυτούς που σήμερα προσπαθούν και πάλι είτε για να πλήξουν τον Πρόεδρο – και είναι πολύ σοβαρό αυτό την στιγμή που βαδίζουμε, προχωράμε σε διαπραγματεύσεις – είτε για να πλήξουν και την Κύπρο ολόκληρη, ανακαλύπτουν ότι δήθεν η Κύπρος είναι ένας ύποπτος χώρος».
Ο απολογισμός αυτής της Κυβέρνησης είναι ρυθμίσεις που έγιναν με την Moneyval, με την FinSec των ΗΠΑ, σε συνεργασία ακόμη και με το κοινοβουλευτικό σύστημα, προκειμένου η Κύπρος που θέλει να είναι και είναι μια σύγχρονη χρηματοοικονομική βάση σε διεθνές επίπεδο, να είναι ταυτόχρονα και ένας χώρος καθαρός, με ρυθμίσεις για ασφαλιστικές δικλείδες, συμπλήρωσε.
Προλογίζοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου επεσήμανε ότι οι βασικοί στόχοι του Συνεδρίου έχουν επιτευχθεί. «Δεν θέλουμε τους ηγέτες της Διασποράς μας να έρχονται εδώ μόνο για να ενημερωθούν. Η ενημέρωση είναι βασικό στοιχείο, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι ζητούμε από αυτούς τους ανθρώπους για να μπορούν να μας βοηθήσουν στις χώρες όπου ζουν και στα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το φετινό συνέδριο είχε μια ιδιαιτερότητα – δεν περιορίστηκε στην συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων για το Κυπριακό, που πάντοτε γίνεται, αλλά συζητήθηκαν σειρά άλλων θεμάτων. Και εξήγησε: «Συζητήθηκε το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, η ισλαμοποίηση των κατεχόμενων εδαφών μας, η δημογραφική αλλοίωση και η καταστροφή της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς, και παρουσιάστηκαν τα αναπτυξιακά προγράμματα της Κύπρου. Νιώθω πραγματικά περήφανος που όλες οι ομοσπονδίες έχουν εξαγγείλει ότι θα στηρίξουν αθλητές μας, που θα πάνε στο Τόκυο».
Επιπρόσθετα, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Προέδρους των Οργανώσεων της ΠΟΜΑΚ, της ΠΣΕΚΑ και της ΝΕΠΟΜΑΚ και ιδιαιτέρως στη νέα γενιά που έδωσε δυναμική παρουσία στο Συνέδριο. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη νέα γενιά για να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα, να γνωρίζουν τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους και τους συγχαίρω γιατί συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στα προγράμματα που τους προσφέρουμε», σημείωσε. Επίσης, ευχαρίστησε τους ξένους υπουργούς και υφυπουργούς για την παρουσία τους στο Συνέδριο, καθώς και όλους τους συνεργάτες του.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ ευχαρίστησε το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας για την όλη συνεργασία, καθώς και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τους Υπουργούς για την ενημέρωση που έτυχαν. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι απόδημοι έχουν τεράστια προβλήματα στο θέμα της διαφώτισης. «Πρέπει να καλυτερεύσουμε τον τρόπο που λαμβάνουμε πληροφορίες, για να βοηθήσουμε την Κύπρο περισσότερο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια για να λαμβάνουμε σύγχρονη πληροφόρηση. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να απαντήσουμε, όπως για παράδειγμα για την Αμμόχωστο, τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ», εξήγησε. Επιπρόσθετα, ζήτησε όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση αυξήσει τα ποσά που διατίθενται για τη διαφώτιση, και αναβαθμίσει τις πρεσβείες – κλειδιά της Κύπρου.
Καταλήγοντας, ο κ. Κρίστοφερ ζήτησε όπως υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό της Κύπρου, επισημαίνοντας: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κακό κάνουν οι δηλώσεις που γίνονται από διάφορα κόμματα κατά καιρούς σε θέματα που οι απόδημοι προσπαθούμε να προστατεύσουμε. Ξέρω ότι η απάντηση είναι πως η Κύπρος έχει δημοκρατία, αλλά να σκεφτείτε ότι 36% της γης μας είναι υπό κατοχή. Δεν εχετε το πλεονέκτημα να κάνετε δηλώσεις που ζημειώνουν την Κύπρο μας». 
Ο κ. Παπαευριπίδης υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη πληροφόρηση και πρόσθεσε: «Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών είναι πολύ σημαντικές και εμείς έχουμε τη διάθεση να κάνουμε αυτό που κάναμε τόσα χρόνια και ακόμη καλύτερα και χρειαζόμαστε τη βοήθεια αυτή, με την εισροή των πληροφοριών να είναι άμεση στα ηλεκτρονικά μας ταχυδρομεία ώστε να μπορούμε να δρούμε άμεσα στους χώρους διαμονής μας. Η προπαγάνδα από την Τουρκία, λόγω του ότι διαθέτει τεράστια ποσά γι αυτό το σκοπό, είναι τόσο μεγάλη που χρειάζεται άμεση ανταπόκριση, ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ».
Ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Χρίστος Τούτον αναφέρθηκε, κυρίως στις δραστηριότητες που πραγματοποίησε η νεολαία κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους προωθούν τα μηνύματα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους οποίους θα βελτιώσουν τη γνωριμία των νέων αποδήμων με την Κύπρο. «Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και πολύ καλή ενημέρωση από τους Υπουργούς και αυτό ήταν ένα εξαιρετικά», τόνισε.