30/7/19

Πρόποση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο επίσημο δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Πρόποση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο επίσημο δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε χθες βράδυ επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ακολουθεί αυτούσιος ο χαιρετισμός.
«Για ακόμη μια φορά θερμά καλωσορίζω τον φίλο Πρωθυπουργό και τη σύζυγο του Μαρέβα, ως επίσης και τους εκλεκτούς συνεργάτες που τον συνοδεύουν στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί πραγματικά είστε σε μια κρίσιμη για την πατρίδα μας στιγμή, μια παρουσία που την έχει ανάγκη ο Κυπριακός Ελληνισμός και που μαρτυρεί την ίδια ώρα την αποφασιστικότητα, την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή στήριξη που διαχρονικά η Ελλάδα παρέχει στη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας. 
Θέλω να εκφράσω εκ μέρους ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση.
Τούτες τις μέρες προσπαθούμε να αναβιώσουμε, να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε έναν δημιουργικό διάλογο. Προαπαιτούμενο βεβαίως είναι πάντα ο αλληλοσεβασμός.
Έχουμε δώσει δείγματα γραφής της αποφασιστικότητας και της βούλησης μας, για το πόσο σεβόμαστε το σύνοικο στοιχείο, τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.
Εκείνο που ζητούμε είναι αμοιβαιότητα. Έχουμε διακηρύξει όχι μια φορά, αλλά κατ’ επανάληψη ότι σεβόμαστε το σύνολο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, και των όσων προνοούνται για πολιτική ισότητα. Όμως, αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι δεν μπορεί να δίδεται μια ερμηνεία από  τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς που εν τη ουσία αυτό που είναι επιδίωξη, η πολιτική ισότητα, να μετατρέπεται σε πολιτική ανισότητα. Να δίνει τέτοια προνόμια στη μια εκ των δύο κοινοτήτων που να αδικείται ή να αισθάνεται η άλλη ότι βρίσκεται υπό την κηδεμονία, και μάλιστα, της ολιγότερο πλειοψηφούσας κοινότητας.
Δεν αναφέρομαι σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες, δεν θα εντρυφήσω ή θα επεκταθώ. Αυτό που θέλω να διαμηνύσω είναι την αποφασιστικότητα και την απόλυτη θετική πρόθεση να προσέλθω στον διάλογο, να ακούσω τις απόψεις του συμπατριώτη μου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, και μακάρι να υπάρξει και από δικής τους πλευράς η βούληση.
Και ζούμε σε μια περίοδο εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας, αλλά ταυτόχρονα δεν περιορίζονται στην κατά θάλασσα εισβολή, αλλά δυστυχώς παρατηρούνται την ώρα που στις 9 Αυγούστου θα συζητήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, βλέπουμε ενέργειες που, αντί να κτίζουν εμπιστοσύνη, διευρύνουν το χάσμα ή τη δυσπιστία ή την αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις της άλλης πλευράς.
Θέλω να πιστεύω ότι και με τη δική σας συμβολή και συμπαράσταση, της ΕΕ, άλλων φίλων χωρών, θα υπάρξουν παρεμβάσεις έτσι ώστε να υπάρχει και η ελπίδα για τη διαμόρφωση εκείνων των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει μια νέα Σύνοδο για την Κύπρο προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση που θα δικαιώνει ολόκληρο τον κυπριακό λαό, θα δημιουργεί δηλαδή συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, απόλυτου αλληλοσεβασμού, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ, δεν μπορεί να νιώθουν οι οποιοιδήποτε Ευρωπαίοι πολίτες αβεβαιότητα, αλλά ούτε και το αίσθημα της αδικίας. Κανένας δεν θα ήθελε να δει να επαναλαμβάνονται κακά παραδείγματα που δυστυχώς δημιουργούν μόνο προβλήματα και παρατείνουν την αστάθεια και την έλλειψη προόδου.
Θέλω να έχει η Κύπρος ένα αίσιο τέλος για να είμαστε όλοι ευτυχείς.
Φίλε Κυριάκο, συγχαίροντας σε για την ισχυρή εντολή που έχεις λάβει, εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους που έχεις θέσει που σαν αποτέλεσμα και της μακρόχρονης γνωριμίας μας, δεν έχω καμιά αμφιβολία για την επιτυχία.
Εγείρω πρόποση υπέρ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, της συζύγου, της συνοδείας του και ολόκληρου του ελληνικού λαού».