20/7/19

ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου - Κυριακή Δημητρίου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/07/2019 10:03

Δελτίο Ειδήσεων ΚΥΠΕ 'ΔΕΚΑ'
ΚΥΠΕ - Ρεβέκκα Γρηγοριάδου - Κυριακή Δημητρίου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/07/2019 10:03




Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ
Δεν ήταν ακόμη σε θέση η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, να προσδιορίσει τι ακριβώς θα συμβεί μετά τις επιστολές του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί προς το Γενικό Γραμματέα και πότε θα επισκεφθεί την Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε πως πιστεύει ότι είναι ακόμα νωρίς. Αρμόδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο ηγετών στην Κύπρο για το πώς θα προχωρήσουν πριν απευθυνθούν στον ΓΓ του ΟΗΕ. Η Κύπρος θυμάται και τιμά σήμερα όλους όσοι υπερασπίστηκαν την πατρίδα εναντίον του Τούρκου εισβολέα το 1974.
Έλληνας ΥΠΑΜ: Προβληματιζόμαστε για τις τουρκικές ενέργειες, αλλά δεν φοβόμαστε
Το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί. Η τουρκική παραβατικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο σήμερα για εφησυχασμό και αποτελεί μέγιστη επαγρύπνηση για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Επομένως, προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε, δεν εφησυχάζουμε αλλά επαγρυπνούμε, δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο Πρόεδρος ανέπεμψε τις νομοθεσίες για εκποιήσεις και σύνταξη χηρείας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέπεμψε τις νομοθεσίες που αφορούν τις εκποιήσεις και τη σύνταξη χηρείας για τους άντρες. Μετά την εξέλιξη αυτή, ορίστηκαν συνεδρίες των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, καθώς και της Ολομέλειας της Βουλής για τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, για εξέταση των αναπομπών. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Τάκης Κληρίδης δήλωσε ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις δεν θα έπρεπε να τροποποιηθεί.
Από το ρήγμα της Πάρνηθας που δεν ενεργοποιήθηκε το 1999, προήλθε ο σεισμός στην Αθήνα
Από το ρήγμα της Πάρνηθας, το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί στο μεγάλο σεισμό του 1999, προήλθε ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ που έπληξε την Παρασκευή την Αθήνα, ανακοίνωσε ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Μαρκόπουλος. Μετά τον μεγάλο σεισμό καταγράφηκαν εννέα μετασεισμοί, ενώ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα προστασίας των πολιτών. Ο σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, με επίκεντρο τη Μαγούλα, 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες.
Αυστηρή προειδοποίηση Λονδίνου προς Τεχεράνη
Προειδοποίηση προς την Τεχεράνη ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» εάν δεν απελευθερωθεί το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero, απηύθυνε η βρετανική κυβέρνηση αργά τη νύχτα της Παρασκευής. Με την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της επιτροπής αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων Cobra υπό τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι «η απάντησή μας θα είναι μετρημένη και στιβαρή και θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν η κατάσταση δεν επιλυθεί».
Ο ΥΠΕΣ συζήτησε στο Ελσίνκι το μεταναστευτικό με την Εκτελεστική Διευθύντρια EASO
Η Κύπρος παραμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πρώτη θέση υποδοχής αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού και καλείται να αντιμετωπίσει ουσιαστικές και δυσανάλογες προκλήσεις, επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνάντηση στο Ελσίνκι με τη νέα Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης για το Άσυλο (EASO) Nina Gregori.
Έτοιμο να εφαρμόσει τον νέο σχεδιασμό για τη βία στους σχολικούς χώρους το Υπουργείο Παιδείας είπε ο Χαμπιαούρης
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας, της παραβατικότητας και της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς συμπεριφοράς στους σχολικούς χώρος συγκαταλέγεται στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας δήλωσε ο πολιτικός του προϊστάμενος Κώστας Χαμπιαούρης, αφού ενημέρωσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης για τις προσπάθειες και το σχεδιασμό αναβάθμισης του θεσμού της ομάδας άμεσης παρέμβασης, του παρατηρητηρίου για τη βία και της επιτροπής υγείας και πολιτότητας που είναι έτοιμος προς εφαρμογή.
Πάνω από 3.000 οι Κύπριοι που έχουν αιτηθεί εξασφάλιση δικαιωμάτων στη μετα-Brexit Βρετανία
Περίπου 3.300 Κύπριοι υπήκοοι έχουν υποβάλει αίτηση στο βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών για την απόκτηση του καθεστώτος του «εγκατεστημένου κατοίκου», το οποίο εξασφαλίζει στους πολίτες της ΕΕ τα δικαιώματα διαμονής, εργασίας, υγειονομικής περίθαλψης κ.ά. στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από το Brexit. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, συνολικά είχαν κατατεθεί 909.300 αιτήσεις από Ευρωπαίους κατοίκους της χώρας, εκ των οποίων έχουν διεκπεραιωθεί 805.500.
Στο 3,4% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 και το 2020, προβλέπει το ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Στο 3,4% αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2019 ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ σε σχέση με 3,9% το 2018, ποσοστό που προβλέπεται να παραμείνει το ίδιο το 2020, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σύμφωνα με το δελτίο οικονομικής προοπτικής που εκδίδει το Κέντρο «η δυναμική της οικονομικής μεγέθυνσης στην Κύπρο αναμένεται να μετριαστεί το 2019 και 2020».
Στον τελικό του ύψους ο Παμπακάς, στη μάχη Κυριακίδου και Σάββα στους Ευρωπαϊκούς Εφήβων/Νεανίδων
Ο Κυριάκος Παμπακάς προκρίθηκε στον τελικό του άλματος εις Ύψος, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου Εφήβων/Νεανίδων 2019. Ο νεαρός Κύπριος πρωταθλητής πέρασε με την τρίτη προσπάθεια το απαιτούμενο όριο, που ήταν το 2,09μ. και θα είναι στον τελικό της Κυριακής, μαζί με άλλους 13 αθλητές.


*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.