28/6/19

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση του Ταμείου Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου (Αμερικής)

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση του Ταμείου Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου (Αμερικής)

Είναι πραγματικά με μεγάλη μας χαρά, που φιλοξενούμε τη σημερινή σεμνή τελετή στους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου και ταυτόχρονα όλους εσάς, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, που μας τιμάτε με την παρουσία και το πολύτιμο κοινωνικό έργο που επιτελείτε, ο καθένας με την ιδιότητά του ξεχωριστά.
Ιδιαιτέρως, επιτρέψτε μου να απευθύνω εγκάρδιο καλωσόρισμα στον ευπατρίδη κ. Νίκο Ζίττη, Πρόεδρο του Cyprus Children’s Fund Αμερικής, ο οποίος βρίσκεται σήμερα μαζί μας για να παραδώσει χορηγία, ύψους $10,000 στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Η ευγενική και γενναιόδωρη αυτή πράξη επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την ηθική και υλική συμπαράσταση, που παρέχει σταθερά από το 1975 το Cyprus Children’s Fund Αμερικής αλλά και γενικότερα την προσφορά των Κυπρίων της διασποράς προς τον τόπο και τους ανθρώπους. Το γνήσιο ενδιαφέρον της Επιτροπής Cyprus Children’s Fund αντικατοπτρίζεται στο μεγάλο και αξιόλογο φιλανθρωπικό της έργο, μέσω του οποίου ενισχύει ποικιλοτρόπως παιδιά, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με σκοπό την καταπολέμηση των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ποιότητας των συνθηκών διαβίωσής τους.
Οι αξιόλογες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν υλοποιούνται σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας με την αντίστοιχη Επιτροπή Βοήθειας Παιδιών Κύπρου, η οποία από τη σύστασή της το 1987, λειτουργεί αδιάλειπτα με την αρωγή του κράτους με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον παιδιών, που βρίσκονται αντιμέτωπα με υπαρκτές, καθημερινές δυσκολίες και τα οποία διεξάγουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση. Τέτοιου είδους δράσεις είναι πραγματικά άξιες επαίνου, όχι μόνο για τα ορατά αποτελέσματά τους αλλά για κάτι πιο ανθρώπινο, ουσιαστικό και βαθύτερο, που δεν είναι άλλο από τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους, που τους επιτρέπει να αντικρύζουν τη ζωή με ελπίδα και αισιοδοξία.
Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, τοποθετείται η επιλογή να βοηθηθεί αυτή τη φορά στοχευμένα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων της Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάρειου Νοσοκομείου.
Πρόκειται για ένα νεοσύστατο Σύνδεσμο, που αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό και δημιουργήθηκε από γονείς παιδιών που νόσησαν ή νοσούν με καρκίνο και λευχαιμία και νοσηλεύτηκαν στην Παιδοογκολογική Κλινική καθώς και φίλους, που επιλέγουν συνειδητά να συμπράξουν και να συμπορευθούν μαζί τους, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των στόχων τους.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων της Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάρειου Νοσοκομείου, ιδρύθηκε τον Μάιο του 2018, έχοντας ξεκάθαρο όραμα να συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και δυσκολιών τόσο των παιδιών που υποφέρουν από παιδικό καρκίνο και λευχαιμία όσο και των οικογενειών τους.
Ο Σύνδεσμος επιδιώκει μέσα από την ενεργό του δράση και προπάντων την ενσυναίσθηση που χαρακτηρίζει τα μέλη του, να συμπαρασταθεί με κάθε δυνατό τρόπο στον ανθρώπινο πόνο, στη μεγάλη ανησυχία και στις εναγώνιες προσπάθειες που καταβάλλουν τα παιδιά και οι γονείς, που μάχονται ενάντια στον παιδικό καρκίνο.
Φίλες και φίλοι,
Σε αυτή την ανηφορική διαδρομή είναι πραγματικά παρήγορο και ελπιδοφόρο να αισθάνεται κανείς την ανιδιοτελή αγάπη, την κατανόηση, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των συνανθρώπων του.
Η κάθε εθελοντική δραστηριότητα που υλοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση, αναμφίβολα εμπεριέχει ένα μεγαλείο που μας εξυψώνει ως ανθρώπους και ως κοινωνία!
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την ευαισθησία και να διαβεβαιώσω για τη βούληση της Πολιτείας να στηρίζει φιλανθρωπικές δράσεις αλλά και να συμπαρίσταται έμπρακτα σε προσπάθειες που επικεντρώνονται στην ευημερία δυσπραγούντων συνανθρώπων μας πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν πρόκειται για παιδιά. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω από καρδιάς, εκ μέρους της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά, τις θερμές μας ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μας στον Πρόεδρο κ. Νίκο Ζίττη και στα μέλη της Επιτροπής του Cyprus Children’s Fund Αμερικής για τη γενναιόδωρη χορηγία, που απλόχερα προσφέρουν σήμερα στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων της Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάρειου Νοσοκομείου. Θερμά συγχαρητήρια εκφράζουμε επίσης στην Πρόεδρο και  στα μέλη του Συνδέσμου για το κουράγιο και τη δύναμη που επιδεικνύουν καθώς και για το σπουδαίο έργο που επιτελούν.
Τέλος, θα ήταν μεγάλη παράλειψη, με την ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα, να μη συγχαρούμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδοογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου για την αφοσίωση με την οποία υπηρετούν καθημερινά το λειτούργημά τους και βεβαίως τα παιδιά που δίνουν με υπομονή και υποδειγματική δύναμη τη δική τους μάχη για το πολυπόθητο αγαθό της υγείας και της ζωής!