18/6/19

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σχετικά με την τροποποίηση νόμων

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σχετικά με την τροποποίηση νόμων

Σε τροποποίηση νόμων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προχώρησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης είπε ότι «σήμερα εγκρίθηκε τροποποίηση του ποινικού κώδικα η οποία επεκτείνει τα αδικήματα κατά των ατόμων και κυρίως της στέρησης της ελευθερίας.
Έχει προστεθεί ο όρος ‘στέρηση της ελευθερίας’ στον ποινικό κώδικα, διότι παλαιότερα υπήρχε μόνο το θέμα της απαγωγής και κρίθηκε και από δικαστικές αποφάσεις ότι έπρεπε να γίνει επέκταση για να μπορούν να στοιχειοθετούνται τα αδικήματα αυτά.
Επίσης, έγινε μια τροποποίηση στον περί ποινικής δικονομίας νόμο η οποία είναι αρκετά σημαντική. Μέχρι τώρα όταν ένας κατηγορούμενος καλείτο από το δικαστήριο να απαντήσει σε κατηγορία, δηλαδή κρινόταν ότι υπήρχε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του, είχε τρεις επιλογές: είτε να δώσει ένορκο μαρτυρία και να υπόκειται σε αντεξέταση, είτε να δώσει απλή δήλωση από το εδώλιο χωρίς να υπόκειται σε αντεξέταση, είτε να μην πει κάτι.
Με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο καταργείται το δικαίωμα της ανώμοτης κατάθεσης από το εδώλιο του μάρτυρα, έτσι οι επιλογές του κατηγορουμένου θα είναι πλέον να δώσει ένορκο μαρτυρία και να υπόκειται σε αντεξέταση, είτε να μην πει οτιδήποτε. Αυτό γίνεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της εξέλιξης του συστήματος μας και ακολουθούμε την πρακτική που έγινε σε άλλες χώρες, όπως η Αγγλία και η Αυστραλία που έχουν παρόμοιο δίκαιο με εμάς».
Ερωτηθείς γιατί κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση, ο κ. Υπουργός είπε ότι «κρίθηκε ότι αυτό ήταν μια εξέλιξη που ακολουθήθηκε και από άλλες χώρες που ακολουθούν το κοινό δίκαιο, διότι ουσιαστικά το δικαίωμα του να δώσει μαρτυρία και να μην υπόκειται σε αντεξέταση κρίθηκε ότι δεν ήταν σκόπιμο. Αν κάποιος κατηγορούμενος θέλει να πει κάτι θα πρέπει να υποστεί την αντεξέταση, όπως όλοι οι υπόλοιποι μάρτυρες».