20/6/19

Αντιπροσωπεία βουλευτών – μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου συμμετέχει σε Συνεδρία της 1ης και 3ης Μόνιμης Επιτροπής της, στην Άγκυρα

Αντιπροσωπεία βουλευτών – μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου συμμετέχει σε Συνεδρία της 1ης και 3ης Μόνιμης Επιτροπής της, στην Άγκυρα

Οι βουλευτές – μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ) κ. Γεώργιος Τ. Γεωργίου, κ. Γεώργιος Κ. Γεωργίου και κ. Χρίστος Ορφανίδης συμμετέχουν σε Κοινή Συνεδρία της 1ης και 3ης Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, της οποίας οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα, στην Άγκυρα. Οι Επιτροπές για την Πολιτική Συνεργασία και Ασφάλεια και τον Διαπολιτισμικό Διάλογο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συνεδριάζουν με θέμα  "Το πλέγμα της μαζικής μετανάστευσης και της ασφάλειας".
Στα πλαίσια της συζήτησης, την οποία εμπλούτισαν με τις παρουσιάσεις τους εμπειρογνώμονες από αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, ανταλλάγηκαν απόψεις και εμπειρίες αναφορικά με τις επιπτώσεις της μαζικής μετανάστευσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Σε παρέμβασή του ο κ. Γεώργιος Τ. Γεωργίου υπογράμμισε την ανάγκη εξάλειψης των γενεσιουργών αιτιών της ριζοσπαστικοποίησης, που είναι κυρίως ο πόλεμος, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, όπως και την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι η Κύπρος, θέτοντας ψηλά στις προτεραιότητές της την αντιτρομοκρατική πολιτική, συμμετέχει σε όλα τα σχετικά σώματα διεθνούς συνεργασίας, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στις πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης, στοχεύοντας στην πρόληψη κυρίως της ριζοσπαστικοποίησης.
Σε δική του παρέμβαση ο κ.  Γεώργιος Κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της δραματικής όξυνσης της μαζικής μετανάστευσης. Οι αριθμοί των άτυπων μεταναστών, αιτητών πολιτικού ασύλου και προσφύγων που δέχεται η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Γεωργίου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι δυσβάστακτοι για το μικρό μέγεθος της χώρας μας, η οποία έχει καταστεί η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα δέκτης κατ’ αναλογία πληθυσμού. Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη για έμπρακτη εφαρμογή μέτρων αλληλεγγύης προς τις χώρες της πρώτης γραμμής και την ανακατανομή μεταναστών, αιτούντων διεθνούς προστασίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ.
Ο κ. Γεωργίου κάλεσε, επίσης, όλα τα κράτη να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τις Συμφωνίες Επανεισδοχής. Εξέφρασε δε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία σε σχέση με την Κύπρο, ενώ αποδεδειγμένα, μέσω κατεχόμενων εδαφών κυρίως, φτάνει στην Κύπρο ο μεγαλύτερος αριθμός άτυπων μεταναστών. Υπενθύμισε, επίσης, ως επιπλέον πρόκληση για την Κύπρο, την ανάγκη φύλαξης μιας γραμμής κατάπαυσης του πυρός μήκους 180 χιλιομέτρων. Ο κ. Γεωργίου απηύθυνε, τέλος, έκκληση προς όλα τα κράτη για επιμερισμό της ευθύνης και δικαιότερη κατανομή του βάρους της μεταναστευτικής κρίσης.
Οι σύνεδροι μεταβαίνουν απόψε στην πόλη Γκαζιαντέπ, όπου αύριο θα επισκεφθούν προσφυγικό καταυλισμό.