Παρέμβαση βουλευτή Γ. Λουκαΐδη στην ΚΣΣΕ για τον ρόλο και την ευθύνη των ηγετών στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους
Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα του ρόλου και της ευθύνης των πολιτικών ηγετών στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της μη-ανοχής. Ο κ. Λουκαΐδης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η ρητορική μίσους και ο ρατσισμός δεν μπορεί να θεωρούνται ως μια άλλη, διαφορετική άποψη στη δημοκρατία. Η έκφρασή τους αποτελεί επίθεση στη δημοκρατία και υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, με πολύ επικίνδυνες, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία, συνέπειες, υπενθύμισε.
Εκφράζοντας τη στήριξή του για τις εισηγήσεις που εμπεριέχονται στο Ψήφισμα, ιδιαίτερα όσον αφορά στη λήψη νομοθετικών μέτρων ώστε πολιτικά κόμματα να ευθυγραμμίζονται με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ωστόσο ότι, αν και τα προτεινόμενα μέτρα για καταστολή του φαινομένου είναι αναγκαία, δεν είναι αρκετά. Θα πρέπει, συμπλήρωσε, να επικεντρωθούμε πρωτίστως στα αίτια που προκαλούν τα αποτρόπαια αυτά φαινόμενα και σε προληπτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.
Όπως καταδεικνύεται στην Έκθεση, εξήγησε ο Κύπριος βουλευτής, ο στιγματισμός ορισμένων κοινωνικών ομάδων, που αποτελούν θύματα της ρητορικής μίσους και τα στερεότυπα που αναπτύσσονται, οδηγούν στον κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό αποκλεισμό αυτών των ομάδων, στην περιθωριοποίησή τους και εν τέλει στη δημιουργία παράλληλων κοινωνιών. Τούτου λεχθέντος, είπε, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνθήκες μέσα από τις οποίες οι θύτες καταφέρνουν να διεισδύσουν στην κοινωνία, σπέρνοντας τον φόβο, το μίσος και τη μισαλλοδοξία ανάμεσα σε μερίδα κόσμου. Είναι ξεκάθαρο ότι οι δράστες της ρητορικής μίσους βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, κυρίως επειδή απευθύνονται σε μια άλλη περιθωριοποιημένη κοινωνική ομάδα, εξαιτίας της φτώχειας, των αυξανόμενων ανισοτήτων, της εργασιακής ανασφάλειας και του ελλειμματικών ευκαιριών που έχουν στην εκπαίδευση και στην πολιτισμική καλλιέργεια. Συνεπώς, πρόσθεσε, και με στόχο την πρόληψη, οι πολιτικοί οφείλουν να επενδύουν σε πολιτικές που προάγουν την κοινωνική ενσωμάτωση και δικαιοσύνη, την ισότητα και τη συμμετοχική δημοκρατία. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ο κ. Λουκαΐδης, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανοχή στη διαφορετικότητα και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι η εξουδετέρωση της ρητορικής μίσους, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε επίπεδο δικαστηρίων. Αναγνωρίζοντας τον σημαντικότατο ρόλο των δικαστικών αποφάσεων και δη αυτών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε ωστόσο ότι η μάχη πρέπει να κερδηθεί πρωτίστως σε πολιτικό επίπεδο. Η άμεση, συλλογική και αποτελεσματική δράση και η μηδενική ανοχή που πρέπει να επιδεικνύεται έναντι τέτοιων περιστατικών, κατέληξε, πρέπει να εκφράζεται μέσα από πολιτικά επιχειρήματα που να καταδεικνύουν στην πράξη την υπεροχή των δημοκρατικών αρχών και αξιών και τη σταθερή δέσμευση και προσήλωσή μας σε αυτές τις αξίες.