Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Προδρόμου Προδρόμου στο ΑΚΕΛ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, Πρόεδρος και Κυβέρνηση, συστηματικά προσπαθεί για διαπραγματεύσεις στη βάση και των έξι παραμέτρων του Πλαισίου Γκουτέρες, προκειμένου να υπάρξει έδαφος για μια συνολική λύση μέσα από συμφωνία για λειτουργική και βιώσιμη ομοσπονδιακή πολιτεία, όπου θα κυριαρχεί ο αλληλοσεβασμός και θα ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι αρχές και κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην προσπάθεια αυτή αντιμετωπίζει τη συστηματική μεθόδευση της τουρκικής πλευράς, τόσο από την Άγκυρα όσο και από τα κατεχόμενα, να διαστρέψει την πραγματικότητα εμφανίζοντας το Κυπριακό ως δήθεν ζήτημα «πολιτικής ισότητας». Ταυτόχρονα, εξελίσσονται μεθοδεύσεις για να αποτραπεί οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας, των εγγυήσεων-επεμβάσεων και του κατοχικού στρατού, παρά τις σαφείς αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε.
Την ίδια ώρα που ο Τουρκοκύπριος ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί αποφεύγει οποιαδήποτε συνάντηση και διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαβλέπουμε και μια απόπειρα για να ματαιωθεί και αυτή η διαμεσολάβηση της κας Τζέιν Χολ Λουτ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ, σχεδόν καθημερινά, επικρίνει τον Πρόεδρο και του επιρρίπτει ευθύνες, αφήνοντας, επίσης, σκιές για τη στάση της ελληνικής κυπριακής πλευράς. Αυτή την προσέγγιση και τη στάση του - το επαναλαμβάνουμε - μπορεί να την αξιολογήσει ο κάθε αντικειμενικός παρατηρητής και την κρίνουν οι πολίτες.
Η καθημερινή επιμονή του ΑΚΕΛ σε πολεμική κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας καθιστά, ωστόσο, αναγκαίο να τοποθετηθεί καθαρά:
- συντάσσεται με τη στρατηγική κατεύθυνση για αξιοποίηση του Πλαισίου Γκουτέρες και στις έξι διαστάσεις του ταυτόχρονα, δηλαδή την απόκρουση της τουρκικής μεθόδευσης για να εμφανιστεί το Κυπριακό ως πρόβλημα «πολιτικής ισότητας»;
- εφόσον τοποθετείται ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με συνέχεια τουρκικών εγγυήσεων-επεμβάσεων και παρουσία κατοχικού στρατού, στηρίζει την επιδίωξη για όρους αναφοράς που θα περιλαμβάνουν την αναφορά του Γ.Γ. και σε κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και σε αποχώρηση του κατοχικού στρατού, αντίθετα από τους ισχυρισμούς που προβάλλονται όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από την τουρκοκυπριακή πλευρά;
- θεωρεί ότι συμβάλλει σε μια πραγματική λύση του προβλήματος ενοχοποιώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική κυπριακή πλευρά;