11/4/19

Παρέμβαση της βουλεύτριας Στέλλας Κυριακίδου στην ολομέλεια ΚΣΣΕ για τον ρόλο των πολιτικών ηγετών στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της μη ανοχής

Παρέμβαση της βουλεύτριας Στέλλας Κυριακίδου στην ολομέλεια ΚΣΣΕ για τον ρόλο των πολιτικών ηγετών στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της μη ανοχής

H επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλεύτρια κα Στέλλα Κυριακίδου, μίλησε ενώπιον της ολομέλειας της Συνέλευσης, εκ μέρους της Πολιτικής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για το θέμα του ρόλου και της ευθύνης των πολιτικών ηγετών στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της μη ανοχής. 
Επισημαίνοντας πως, αναμφίβολα ,οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολιτικοί γενικότερα μπορούν και πρέπει να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της μη ανοχής, η κα Κυριακίδου ανέφερε πως, παράλληλα, έχουν και ηθικό καθήκον να το πράξουν, λόγω του ότι μπορούν να επηρεάσουν ένα μεγάλο φάσμα ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε η κα Κυριακίδου, παρατηρούμε άνοδο φαινομένων ρητορικής μίσους στην Ευρώπη, φαινομένων αύξησης της ομοφοβίας, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού, όπως και των διακρίσεων κατά των μειονοτήτων, των μεταναστών, των προσφύγων και των γυναικών. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να αντιληφθούμε, τόνισε, πως αυτή η τάση θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Ως πολιτικοί, επεσήμανε η κα Κυριακίδου, έχουμε και πολιτική και ηθική υποχρέωση να προβούμε σε συγκεκριμένες και ουσιαστικές ενέργειες και να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις επί του θέματος. Συνέχισε δε λέγοντας πως οι πολιτικοί δεν πρέπει απλά να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ρητορική μίσους ή γλώσσα που στιγματίζει ανθρώπους, αλλά να καταδικάζουν άμεσα και απερίφραστα τέτοιου είδους φαινόμενα από όπου και αν αυτά προέρχονται. Η σιωπή μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, τόνισε η κα Κυριακίδου, μπορεί να εκληφθεί μόνο ως αποδοχή ή ακόμη και στήριξή τους.
Η Κύπρια βουλεύτρια πρόσθεσε πως πρέπει να ενθαρρύνονται άμεσες αντιδράσεις κατά των εν λόγω φαινομένων τόσο από πολιτικούς όσο και από θρησκευτικούς ηγέτες, αλλά και γενικότερα από δημόσια πρόσωπα. Επεσήμανε δε πως, με την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, επιτρέπουμε στους πολίτες μας την αναγκαία ελεύθερη απόλαυση των δικαιωμάτων τους.
Αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, κατέληξε η κα Κυριακίδου, είναι πως μόνο  μέσα από μία δυναμική και συντονισμένη καταπολέμηση της ρητορικής μίσους μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δικαιούται να απολαμβάνει ισότιμα και ελεύθερα η κοινωνία των πολιτών. Γιατί, τόνισε, η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είναι  βασικό συστατικό της δημοκρατίας, ενώ η ρητορική μίσους είναι βασικό συστατικό της υπονόμευσής της.